Katalógus bemutató és szezonyitó rendezvények országszerte – ez a DAS novemberi mérlege

Agro Napló
Tudatosan a tudást szimbolizáló Országos Mezőgazdasági Könyvtárat jelölte ki a Dow AgroSciences arra az eseményre, amelyen a sajtó munkatársai belelapozhattak a frissen megjelent 2016. évi DAS Termékkatalógusba. Régi-új fertőzésekre kínálnak innovatív és hatékony növényvédelmi megoldásokat. Termékportfóliójukat szezonnyitó rendezvénysorozatuk négy állomásán ismertették.

Országos Mezőgazdasági Könyvtár - DAS katalógus bemutató: Sándorfy András, Vancsura József, Illyés Szabó Anna, Dr. Erdei Imre

A Kárpát-medence egyre gyorsabb iramban változó klímája komoly kihívást jelent a mezőgazdaság számára. Nemcsak az időjárási szélsőségekkel kell megküzdeni, új, vagy sok év után újra támadó kórokozókkal, kártevőkkel is. Épp emiatt vált a mezőgazdaság az egyik leginnovatívabb ágazattá az utóbbi években, valamint azért, mert a globális élelmezési kihívások, a növekvő élelmiszerigény, és a fogyatkozó erőforrások jelentette gondok mellett folyamatos költségcsökkentési nyomás alatt van az ágazat. Ezt az igényt szolgálja ki a folyamatos kutatás-fejlesztés révén a Dow AgroSciences is: 2014-2015-ben is több új termékkel, köztük az N-Lock nitrogénstabilizátor piaci bevezetésével támogattuk a gazdákat e törekvésükben – mondta Dr. Erdei Imre, a Dow AgroSciences Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Szavai szerint 2020-ig négy új molekulájuk, az Arylex, az Inatreq, az Isoclast és a Spinetoram bázisán több új termékcsalád bevezetését tervezik – ezek közt herbicidek, fungicidek és inszekticidek egyaránt lesznek.

Elsőként egy széles hatásspektrumú gombaölő szer, a Delaro érkezik 2016-ban – hívta fel a figyelmet Erdei Imre. A kalászos kultúrákban alkalmazható szer megelőző és gyógyító hatással bír, emellett erőteljes termésfokozó is: a strobilurin hatóanyaga erőteljesen zöldíti a növényt, de a készítmény használata javítja a termésminőséget, az ezerszemtömeget, vetőmagtermesztésben a kihozatalt. A készítmény  számos gombabetegség ellen hatásos, mivel hatékonyan pusztítja a gombák micéliumát. Őszi és tavaszi búzában, árpában, tritikáléban, rozsban a bokrosodástól egészen virágzásig alkalmazható 250–400 literes hektáronkénti lémennyiséggel. A bokrosodás végén, szárbaindulás elején kijuttatott szer sárgarozsda, lisztharmat, levélfoltosságot okozó gombák és szártőbetegségek ellen hatásos. Később alkalmazva vörösrozsda, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosságok ellen is hatásos védelmet ad. Az őszi és tavaszi árpa táblákon lisztharmat, hálózatos levélfoltosság, rinchospóriumos levélfoltosság fertőzések ellen, míg a zabban a koronás rozsda, rozsban a barnarozsda ellen védekezhetünk a szerrel hektáronként 0,75 literes dózis alkalmazásával. Hatástartama eléri az 5-6 hetet, egy táblában azonban évente két alkalommal lehet használni. Kalászos gyomirtókkal, szárszilárdítókkal, rovarölőkkel és levéltrágyákkal is keverhető, azonban ajánlatos keverési próbát végezni. Kijuttatáskor a minél nagyobb fedettség eléréséhez a szakértők kétréses fúvókák alkalmazását javasolják 3 baros nyomás mellett.

Kalászos kultúráknál az egyik leggazdaságosabb gyomirtó a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen a Mustang Forte, mivel állományban, tarlón, és a következő évi kultúrában is pozitív hatással van a gyomosodásra. Kiemelkedően hatásos mezei acat, ragadós galaj, herbicid toleráns napraforgó, szarkaláb, árvácska fajok, imidazolinon repce árvakelés és parlagfű ellen is. A készítményt egyszer, tavasszal a kultúrnövény 3 leveles állapotától két nódiuszig lehet kijuttatni, a gyomfertőzés erősségétől, illetve attól függően, hogy tavaszi vetésű kultúráról van-e szó hektáronként 0,8, vagy 1 literes dózisban 200–300 literes lémennyiséggel. Hatóanyagai a gyomok föld feletti, és az alatti részeit is elpusztítja – ez különösen az acatnál fontos, aminek a rizómái akár 50 centi mélyről is kihajtanak. A készítmény más növényvédő szerek mellett folyékony műtrágyákkal, illetve nitrogénstabilizátorral egy menetben is kijuttatható. A kezelés évében a betakarítás után őszi kalászos, vagy káposztarepce, míg a következő tavaszon napraforgó kukorica, cukorrépa, tavaszi kalászos, mák, rizs, mustár, olajretek, kender, len, hagymafélék, facélia is vethető, káposztaféle palántázható.

Az idei év újdonsága volt az N-Lock, amelyet elsősorban a talaj nitrogénvesztését megelőzendő dolgoztak ki. A szer azzal, hogy a gyökérzónában nem engedi az ammónium-iont nitráttá alakulni, hosszabb távon biztosítja a növény optimális tápanyagfelvételét a rendelkezésre álló tápanyag maximálásával. A készítmény hígtrágya, szerves trágya, folyékony műtrágya, karbamid együttes kijuttatásakor optimális terméspotenciált, és kevesebb nitrogénveszteséget eredményez, s ezzel nemcsak a kijuttatott műtrágya mennyiségét csökkenti, de egyúttal a káros nitrogénszennyezést is a talajvízben és a levegőben. Az Egyesült Államokban folytatott kísérletek alapján a nitrogén kimosódást 16, az üvegházhatású gázkibocsátást 51 százalékkal csökkenti a szer használata.

A szer a nagyobb ammónium koncentrációjú műtrágyáknál, illetve a különösen intenzív nitrogénpótlásnál a leghatásosabb, illetve legjövedelmezőbb. Csemege és hibrid kukorica előállítás, vetőmagtermesztés, továbbá hibrid, vagy nagy termőképességű búza termesztésénél érdemes fontolóra venni az alkalmazását. De az öntözött területeken is előnyös, főleg a lemosódás szempontjából. Őszi kalászosban és repcében a tavaszi fejtrágyázással egy menetben, vagy az azt követő egy héten belül célszerű kijuttatni – a gyártó a folyékony nitrogénnel együtt javasolja. Kukorica esetében ha vetés előtt dolgozzák a talajba 5–10 centi mélyen, akkor csapadék nélkül is hatásos. Bedolgozás nélküli állománykezelésnél azonban már igényli a hatáskifejtéshez a 10-15 milliméternyi csapadékot a permetezéstől – hektáronként 200–400 liternyi permetlével kell számolni ez esetben –számított két héten belül. A szer évente egyszer használható adott területen, és a vetésváltást nem befolyásolja.

A Dow 1987 óta tevékenykedik Magyarországon, a szolnoki növényvédő szeres szabadföldi kutatóállomása mellett 2007 óta növénynemesítéssel is foglalkozik a szegedi nemesítő házában. Utóbbi 2014-ben új telephelyen, Európa egyik legmodernebb nemesítő állomásaként folytatja tevékenységét. A cég összesen 53 embert foglalkoztat Magyarországon.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?