Új megvilágításban a talajbaktériumok - indul az AKG program! (x)

Agro Napló
Egészséges talajokat az egészséges életért – ezzel a mottóval indult útjára 2015-ben „A talajok nemzetközi éve”, amely felhívja a figyelmet a tudatos és fenntartható talajművelés, valamint tápanyag-gazdálkodás fontosságára. Ráadásul most mindehhez hazánk kormánya az új AKG program keretében célzott támogatást is nyújt, ösztönözve ezzel a magyar gazdákat, hogy a talajok termékenységét megőrző, illetve azt növelő technológiákat alkalmazzanak. Ez a célzott támogatás a baktériumtrágyák, avagy a talajbaktérium készítmények használatát, a szervestrágyázást, valamint a talajtakaró növények vetését (zöldtrágyázás) érinti.

Justus Lilla

„A hektáronkénti akár 67 eurós támogatás ezek közül csak egy elemre vehető igénybe, bár a technológiai megoldások társíthatók egymással, sőt a legtöbbször ezek kombinációjával érhetjük el a legjobb eredményt. Ennek ellenére a gazdálkodónak el kell döntenie, hogy termőtalajának védelme, illetve gazdagítása melyik módszerrel a leghatásosabb, melyik technológia alkalmazásához szeretne támogatást igényelni” – tájékoztatta lapunkat Justus Lilla, a Mikro-Vital baktériumtrágyát forgalmazó Bio-Nat Kft. ügyvezetője, akik a magyar piacon elsőként foglalkoztak talajbaktérium készítményekkel.

Néhány százalék plusztermés sokak szerint minden befektetést megér! A siker alfája és omegája azonban a talaj! A talaj állapota, humusztartalma, pH-ja, szerkezete, szervesanyag-tartalma és még számos paramétere befolyásolja növénytermesztésünk sikerét. Kiemelt fontosságú tehát, hogy talajaink elegendő mennyiségű mikroorganizmust tartalmazzanak, és azok kellő hatékonysággal „tegyék a dolgukat”.

„Erre kiváló megoldás a baktériumtrágya, amely nem más, mint a földbe juttatott, felszaporított, élő baktériumtörzsek együttese. A talajbaktériumok javítják a talajszerkezetet, növelik a felvehető tápanyagkészletet, segítik a műtrágyák jobb felvételét, növelik a talaj termőképességét, művelhetőségét. Ráadásul a szükséges műtrágya mennyiségét a talaj tápanyag-ellátottságától függően akár csökkenteni is lehet, ami hatalmas előny.  Már kisebb területeken is megéri kipróbálni” – nyilatkozta Justus Lilla.

A baktériumtrágyák hektárköltsége nagyjából megegyezik egy minőségi gombaölő szer költségével. Ezt kell összevetni a baktériumtrágya számos további előnyével: kevesebb kemikália, több termés, egészségesebb élelmiszerek, jövedelmező kultúrák sűrítése a vetésforgóban. A technológia alkalmazásának köszönhető megtakarítás mértéke függ az alkalmazás helyszínétől, a tárolás és kijuttatás módjától, illetve a használt készítménytől is.

„Nincsenek véletlenek. A baktériumtrágya használatát nem hiába támogatják központilag.  Összevetve más támogatott technológiákkal a baktériumtrágya elem alkalmazása minden gazdálkodó számára elérhető, az időjárási tényezők kockázata kicsi, az esetleges járulékos költségek szintje minimális, növényi hormonokat termel, a növényfejlődést serkenti, a kórokozókat gátolja, a növény kondícióját javítja, illetve az alkalmazásának időpontját illetően tágak a lehetőségek.

Nem kérdés, hogy érdemes a gazdáknak kihasználniuk a 67 eurós hektáronkénti állami támogatást, amely a talaj termőképességét növelő technológiák használatához jár, továbbá érdemes alaposan végiggondolni és kielemezni, hogy a 3 támogatott módszer közül melyiket válassza a gazdálkodó. Remélem, döntésüket sikerült megkönnyítenem! A támogatás igénybevételével és további részletekkel kapcsolatban szakértő kollégáink természetesen minden segítséget megadnak” – zárta gondolatait a Mikro-Vital baktériumtrágya gyártójának és forgalmazójának ügyvezetője.

Zárásként, amire még mindenkinek érdemes odafigyelnie, hogy a baktériumtrágya termékek esetében kulcstényező ezek tárolása és kijuttatása. A készítmény általában 24–48 órán belül érkezik a megrendelőhöz, ahol fénytől védett helyen, hűtve tárolandó. Kijuttatása a munkagépekre felszerelhető berendezésekkel permetezve, illetve fecskendezve történik, nem teljesen száraz talajba. Optimális esetben 5-25 cm mélyre kell, hogy kerüljön a baktériumtrágya, a technológiai fegyelem pontos betartásával.

Elérhetőségeink: www.mikro-vital.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tudjon meg mindent a talajról!

Tudjon meg mindent a talajról!

Fontos, hogy a termelők vigyázzanak a talajokra, hogy elegendő és egészséges élelem legyen az emberek számára. Ezért kell mindent megtudni a talajról,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?