Személyi higiénia az állattartó telepeken

Agro Napló
A személyi higiéniának legalább olyan jelentős szerepe van a járványvédelemben, mint az állattartó épületek tisztításának és fertőtlenítésének. A telepre belépő személyek akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

A telepi járványvédelem fontos elemeit képezik a személy- és járműforgalom ellenőrzésére szolgáló intézkedések, melyeket mindig a legnagyobb odafigyeléssel kell ellenőrizni, és végrehajtatni.

A telepi zártság biztosítása elengedhetetlen, javasolt minimalizálni a személy- és járműforgalmat amennyire csak lehetséges. A telepen dolgozók, karbantartók, gépkocsivezetők, látogatók kötelesek betartani a számukra előírt biobiztonsági rendszabályokat. Első lépésben a telepre érkező idegeneket egy ún. látogatói naplóban regisztrálni kell, mely egy esetleges járvány esetén segítheti a megfelelő hatóságok munkáját a fertőzési lánc felderítésében (a látogató nevén kívül rögzíteni kell a cég nevét, ahonnan a telepre lépő érkezik, a dátumot, és egy esetleges egyéb állattartó telepen tett látogatás időpontját is). Fel kell tüntetni a telepre lépéshez szükséges karantén időszak hosszát is (az adott telep egészségügyi státuszának függvényében). 


A telepen fekete-fehér rendszerben működő öltözőt kell kialakítani, a két zónát jól el kell különíteni egymástól. A legjobb megoldás, ha a fekete és a fehér rész között ún. zuhanyzó folyosót alakítanak ki. A zuhanyzáskor a teljes testfelületet, és a hajat is meg kell mosni. A telep területére órát, ékszert, mobiltelefont nem szabad bevinni, mert ezek a tárgyak is ragályfogók lehetnek, így ezek biztonságos elzárásáról már az öltöző fekete részén gondoskodni kell. A tiszta fehér részen a farm saját dolgozói kizárólag a telepi munkavégzés során használatos munkaruhát kell, hogy kapjanak és biztosítani kell a megfelelően tisztítható és fertőtleníthető lábbeliket is. A látogatók részére ugyanezeket a feltételeket kell biztosítani. Egyszer használatos védőruha vagy fóliacsizma nem elég biztonságos megoldás. Civil ruházat nem kerülhet a telep fehér oldalára. A telepi munkaruhák mosását a telepen kell végezni, a mosóporhoz célszerű fertőtlenítőszert is adagolni. Mosáskor a főzőprogram használata ugyan jó megoldás csíramentesítés szempontjából, de jelentősen csökkenti a munkaruhák élettartamát. A tiszta és a szennyezett telepi ruhákat külön helységben kell tárolni.

Célszerű limitálni az idegenek mozgásterét a telepen is, lehetőleg csak a legszükségesebb épületekbe lépjenek be a látogatók megfelelő kéz- és lábbeli fertőtlenítést követően. Természetesen a telep főbejáratánál, már a szociális helyiségnél (a fekete oldalon) is kötelező a kéz- és lábbeli fertőtlenítés. Kézfertőtlenítésre mindenképpen antiszeptikus hatású folyékony szappant használjunk abban az esetben, ha a kéz erősen szennyezett és folyóvíz is rendelkezésre áll. Amennyiben a kezek fertőtlenítése a fő cél, és nem kell jelentős szennyeződést eltávolítani a kezekről, abban az esetben alkoholos elpárolgó kézfertőtlenítő gél is alkalmazható (pl. a telepre való belépéskor). A lábbeli fertőtlenítő ládába lépés előtt a csizmák mechanikai tisztítása indokolt lehet (pl. valamilyen kaparóeszközzel), hiszen a lábbeli fertőtlenítő ládák nem csizmamosóként kell, hogy funkcionáljanak. Ellenkező esetben a fertőtlenítő oldat hamarabb elkoszolódik, így a hatékonysága csökken, és gyakrabban kell az oldatot cserélni.

A telepvezetők, teleptulajdonosok törekedjenek arra, hogy a farmon dolgozók minél jobban elsajátítsák a megfelelő személyi higiéniás szabályokat. A telep területén több ponton kifüggesztett ábrák (pl. kéz- és lábbeli fertőtlenítési kötelezettségre felszólító ábrák az istállók ajtaján) a megfelelő higiéniás gyakorlatra vonatkozóan jó szolgálatot tehetnek az alapvető folyamatok „automatikussá” válásában. Éves rendszerességgel higiéniai oktatást is ajánlott tartani a dolgozók részére, és az oktatott anyagot számon is kell kérni. Az új dolgozók érkezése esetén pedig megfelelő egészségügyi szűrővizsgálat elvégzése (pl. szalmonella vizsgálat) javasolt.



A telepre érkező szállító járművek (takarmány-, alomanyag-, élőállat-, trágyaszállító stb.) sofőrjei szintén kiemelt figyelmet kell, hogy kapjanak, mert számos állattartó telepet látogatnak munkájuk során és nagy távolságokat tehetnek meg viszonylag rövid idő alatt (a tehergépkocsik is ragályfogók lehetnek – járványveszély). Törekedni kell arra, hogy megfelelő tisztítási és fertőtlenítési procedúrán kell átesniük a tehergépjárműveknek a telepre való be- és kihajtáskor. Használjunk kerékfertőtlenítő medencét és permetezve fertőtlenítsük a gépkocsi karosszériáját is széles hatásspektrumú fertőtlenítőszer alkalmazásával. Természetesen az érkező gépkocsivezetőkre is érvényesek a telepi higiéniai rendszabályok. Amennyiben mindenképpen ki kell szállniuk a járműből, akkor át kell esniük a korábban már említett kéz- és lábfertőtlenítésen, valamint részükre védőruhát kell biztosítani (figyelembe kell venni, hogy a teherautó fülkéjének belseje szennyezett zónának tekintendő!). Az állati hullák elszállítását végző teherautók soha nem hajthatnak be a telepre.

A szociális helyiségek tisztítását és fertőtlenítését is napi rendszerességgel el kell végezni, a takarítást végző személy lehetőség szerint kizárólag az adott állattartó telepen dolgozzon.

Litz Tamás

HAT-AGRO Higiénia Kft.

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?