A hiányzó láncszem a kokcidiózis elleni küzdelemben

Agro Napló
…az a tény, hogy a hazai szaklapok oldalain egyre sűrűbben jelentkeznek kokcidiózisról, kokcidiosztatikumokról szóló cikkek arra ösztönöznek, hogy akár csak gondolatébresztés, akár a hatékonyabb megoldás érdekében megvizsgáljuk a teendőket a higiénia oldaláról…

Komoly, valószínűleg nagy fájdalommal járó tünetek a fogékony fajokban a fiatal állományt betegítik, tizedelik. Nem beszélve arról, hogy a legyengült szervezetek küzdelmét, gyógyulását másodlagos vírusos, baktériumos fertőzések tovább nehezíthetik. A felnőtt, immunissá váló korosztályok hordozók, folyamatosan üríthetik a kórokozót. A diagnózis felállítása sem mindig biztos. Éppen ezért a kokcídiózis elleni védekezés leghatékonyabb eszközének egyértelműen mindenki a különböző kokcidiosztatikumokat tekinti. Az összes magára valamit is adó gyógyszergyár rendelkezik ilyennel. Aztán a termelő meg próbálja feldolgozni, hogy mikor, miért, melyikből, mennyit kell adnia a jószágnak.

Persze a kórokozó terjedésének megakadályozásában jelentős sikereket lehet elérni a hajlamosító tényezők ismeretével és azok kiküszöbölésével, a környezeti tartási körülmények javításával.


Minden állományváltáskor ki kell üríteni a trágyát, és más, a trágyában előforduló kórokozók miatt is, lehetőleg 3 km-nél nagyobb távolságra el kell szállítani. Nem árt tisztában lenni a telep fertőzöttségével. A tartott állományon kívül lehetőleg más állatfaj ne, vagy szinte hermetikusan elzárva legyen. Figyelni kell a telepítési sűrűségre és minden olyan tényezőre, ami stressz okozásával gyengítheti az immunrendszert.

Szükséges megemlíteni, mint sok más esetben, az alom jelentőségét. A jó minőségű, száraz alom sok külső és belső élősködő, kórokozó szaporodását gátolhatja. Ezért oda kell figyelni az alomanyag megfelelő tárolására, szakszerű kijuttatására, de akár a tartástechnológiai elemek, elsősorban az itatók megfelelő működésére, vagy a szellőzés szabályozására.

A megfelelően előkészített és végrehajtott kártevőirtásnak is kulcsszerepe lehet. A kiszóródott takarmányt fel kell takarítani, hogy a szakszerűen kihelyezett irtószert fogyasszák el a rágcsálók. Meg kell szüntetni a fészkelő és búvóhelyül szolgáló törmelékkupacokat.


A parazita behurcolásának megakadályozása érdekében a telepre belépőknek, legyen az dolgozó, a takarmányos autó vezetője, látogató, állatorvos, tulajdonos, be kell tartania a telep személyi-higiéniai szabályait. Vannak olyan vélemények, melyek szerint a már fertőzött farmokat szinte lehetetlen mentesíteni ettől a kórokozótól is…

…meg lehet kísérelni. Állományváltáskor, kitrágyázás, trágyaelszállítás után alaposan, tisztítószer alkalmazásával ki kell mosni az állattartó épületeket. Nem lehet elégszer leírni, hogy a megfelelő mosással akár a kórokozók 70-80%-át is el lehet pusztítani.

 A kimosott és kiszáradt ólakat ezután széles spektrumú fertőtlenítőszerrel fertőtlenítsük. Eddig minden úgy zajlott, mint ahogy általában kell a turnusok közötti szünetben…

…és ekkor lép be a hiányzó láncszem: magas dózisban  (legalább 4%), magas glutáraldehid vagy magas fenol hatóanyagtartalmú fertőtlenítőszer kihabosítása vagy kilocsolása az aljzatra hatásos lehet. Figyelembe kell viszont venni a gyártó vagy forgalmazó által előírt szükséges mennyiség (minimum 400 ml munkaoldat négyzetméterenként) és a megfelelő hatóidő pontos, következetes betartását. Csak ellenőrzötten forgalmazott, megfelelő forgalomba-hozatali engedéllyel rendelkező, az Eimeria- fajok ellen bizonyítottan tesztelt fertőtlenítőszert szabad felhasználni. Mivel ezekkel már elvégezték a szükséges kísérleteket, a felhasználónak nem kell kísérleteznie, csak pontosan be kell tartani a felhasználási utasítást.

A megfelelő kokcidium elleni kezelés sokkal hatásosabbá válik, ha az újonnan betelepülő állomány higiénikus, biológiailag biztonságos környezetben kezdheti meg a termelést. A következetesen betartott, napi rutinná váló odafigyelés a termelési eredmények javulásában biztos, hogy jelentkezni fog.

Fábián Imre

HAT-AGRO Higiénia Kft.

A cikk szerzője: Fábián Imre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?