2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Martonvásári silókukorica a 2019. évi kukoricaszilázs versenyen

Agro Napló
Az év kukoricaszilázsa 2019. díjat a TEDEJ Zrt. nyerte el. A kukoricaszilázs-mix egyik alkotóeleme a martonvásári nemesítésű Massil silóhibrid volt.

A kérődzők számára a tömegtakarmány legnagyobb bázisát a szilázs képezi. Hazánkban még mindig a silókukorica a legelterjedtebb siló alapanyag, magas hozamának és energiatartalmának köszönhetően. A martonvásári silókukoricák már évek óta kiemelkedő helyet foglalnak el az állattartók körében. Hazánkban a 2020. év során a silókukorica termésátlaga 33,5 tonna/hektár, mintegy 5 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. A teljes silókukorica vetésterület összesen mintegy 57,5 ezer hektár volt. 2020-ban a TEDEJ Zrt. üzemi szinten hektáronként átlagosan 51,3 tonna silókukoricát takarított be úgy, hogy a betakarításkori tarlómagasság elérte az 50 centimétert.

Nem szabad megfeledkezni arról a tényről, miszerint a kifogástalan minőségű szilázs előállítását olyan hibridekkel lehet biztosítani, melyek lassú vízleadással, zöld száron éréssel, megfelelő szárazanyag-tartalommal, szem-csutka aránnyal rendelkeznek és nem utolsósorban kiváló növénykórtani tulajdonságokkal bírnak.

A terület és a gazdaság adottságainak megfelelő silóhibrid kiválasztása nem könnyű. Az állattenyésző számára az első feladat annak megoldása, hogy a kiválasztott hibridek tenyészideje, ellenálló képessége és szárazságtűrése illeszkedjen az adott termőterület adottságaihoz. Mérlegelni kell az egyes tömegtakarmányok együttes alkalmazását és arányukat az adagban (silókukorica-szilázs, lucernaszilázs, gabonaszilázsok, keverékszilázsok, szénafélék) annak érdekében, hogy az energia-, a keményítő-, a bendőben lebomló rost-, az emészthető- és a fermentálható szerves anyagok egyaránt megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre a bendőműködés, a tehén szervezete és a (tej) termelés számára.

A TEDEJ Zrt. cég vezetése mindhárom telepén különösen nagy figyelmet fordít a kukoricaszilázs betakarításkori monitorozására (frakcióeloszlás, szárazanyag-tartalom, szemroppantottság mérése a telepen) minden beérkező tétel esetében, de külön figyelik, ellenőrzik a technológiát a szántóföldön is.

A Massil (FAO 610) beltartalmi eredményeinek köszönhetően jó minőségű, magas energiatartalmú szilázs alapanyag, mely tökéletes takarmány a magas hozamú tejtermelő és húsmarha állatállományok számára. A Nettó Laktációs Energia-tartalma (NEL) megbízhatóan 6 MJ/kg feletti. Leafy típusú, ami miatt betakarításkor nagyobb zöldtömeget eredményez. 2019-ben üzemi adatok alapján betakarított zöld termés átlagos mennyisége 45,8 tonna/ha volt. Az ország bármely pontján biztonsággal termeszthető. A hibrid jó kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik, így korán vethető. Jó termésmennyiség/tápérték arány jellemzi. Kiemelkedő zöld száron érési tulajdonságú hibrid. Összefoglalva tehát a Massil magas tápértékű takarmány alapanyagként szolgál a tejelő gazdaságok számára.

A martonvásári leafy típusú hibridek kivétel nélkül, a nagy tejtermelő tehenészetek ideális tömegtakarmány alapanyagai. A belőlük készült kiváló minőségű és beltartalmi tulajdonságokkal bíró szilázs fokozza a tejtermelést, így a hektáronkénti hozamot, többletjövedelmet biztosítva a termelők számára.

Dr. Balla Zoltán
Bázismag Kft., Martonvásár

A cikk szerzője: Dr. Balla Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

Nagy lendületben a Marton Genetics

Nagy lendületben a Marton Genetics

A vetőmagszaporító, -termeltető és -forgalmazó Marton Genetics cégcsoport nevében pályázó Bázismag Kft. kapta a 2021. évi „Agrár Innovációs Díjat” a 3...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!