2024. május 9. csütörtök Gergely

Két új termékkel bővült a Dow kalászos gyomirtó szer palettája

Agro Napló
Balatonszárszón, a Dow AgroSciences szántóföldi bemutatóján a kalászos, repce, kukorica, és napraforgó növényvédelmi technológiák mellett bemutatásra került két új kalászos gyomirtó készítmény, a Mustang Star és a Bizon. A területen, ahol az új szerek hatását vizsgáló kísérletek beállításra kerültek, az elővetemény búza volt, a leggyakrabban előforduló gyomok pedig a pipacs, a szarkaláb, az ebszékfű, a tyúkhúr és a veronika.

Nagyfokú rugalmasságot kapnak a termelők a rendkívül kedvező ár/érték arányával berobbanó, a várhatóan jövő évtől bevezetésre kerülő Mustang Star készítménnyel. „Kompromisszumok nélküli kalászos gabona gyomirtás” szlogennel jellemzi a gyártó, hiszen rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen, mint például az ebszékfű, pipacs, szarkaláb, tyúkhúr, pásztortáska stb. Elsősorban a jobb kultúrállapotú területekre ajánlják, ahol kevesebb az acat. Hatóanyagai szelektívek bármilyen kalászos gabonában kései felhasználáskor is. Széles kijuttatási intervallummal rendelkezik, biztonsággal és nagy hatékonysággal vethető be egészen a zászlóslevél kiterülés végéig, a magról kelő kétszikű gyomok 2–10 leveles állapotáig, évente egy alkalommal. Értéke továbbá, hogy nincs vetésváltás korlátozása. II. kategóriás szer, a dózisa a kedvelt Dow dózisokkal megegyezően 1 l/ha.

A készítmény kiválóan használható megkésett kezelésekre, „tűzoltás-szerűen” fejlett gyomok ellen is. A készítmény használata fagymentes időszakban 10 Celsius-fok felett javasolt. Bármilyen őszi (durumbúza is) vagy tavaszi kalászos gabonában (sörárpa is) alkalmazható.


Őszi kalászos gabona őszi gyomirtására használható a friss engedélyokirattal rendelkező BIZON, amely azonosulni látszik latin jelentésével, ami annyit tesz, bölény. Két évvel a lengyelországi, szlovákiai és csehországi bevezetését követően a nagy széltippannal fertőzött területeken már piacvezető termékké vált. Az új, levélen és talajon keresztüli tartamhatással bíró penoxszulam hatóanyagnak köszönhetően kiváló hatékonyságú a nagy széltippan ellen – mely egyedülálló eredmény a hazai piacon –, ugyanakkor nagy hatékonysággal rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen a vetéstől a betakarításig. Ezért ruházta fel a gyártó a „Tökéletes megoldás a vetéstől a betakarításig” szlogennel. Maximális védelmet biztosít a veronika, árvacsalán és árvácska fajok ellen. Egy termelő úgy nyilatkozott róla, hogy: „kiváló készítmény ez a repce előveteményéhez, hisz a búzák gyommentesen tartásával sokkal kevesebb gondunk lesz a gyomokkal repcében”. Fontos megjegyezni, hogy nincs utóvetemény korlátozása, biztonságos és szelektív a kalászosra és az utóveteményre nézve is. E legszélesebb hatású kalászos őszi gyomirtót a korai posztemergens időszakban javasolják kijuttatni, amikor már látszanak a művelőutak, a kalászos gabona 1-2 leveles állapotában.

A kijuttatás dózisa 1 l/ha.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?