A SPIRIT-T biztos hatás, hosszú távra

Agro Napló
Kukoricatermesztésünk jelenleg hemzseg a növényvédelmi beavatkozásoktól. A korábban egy gyomirtással megoldott technológia az utóbbi években jobbnál jobb elemekkel bővült. A gyomirtás azonban – tág térállású kultúráról lévén szó – továbbra is a technológia alapját képezi. A gyomkonkurencia kikapcsolása elengedhetetlen feltétele a sikeres termesztésnek és a genetikai potenciál kihasználásának.

A legnagyobb területen termesztett növényünk gyommentesen tartásához jelenleg számtalan készítmény áll rendelkezésre.

A csökkenő jövedelmezőséggel jellemezhető termesztéshez viszont olyan megoldásra van szükség, amit nem kell később korrigálni, nem kell kiegészíteni, egy beavatkozással látványos és tartós sikert érhetünk el még megkésett kijuttatás esetén is.

Az ADAMA Hungary Zrt. erre a célra továbbra is biztosítja a kukoricatermesztők számára a helyi igényekre kifejlesztett, ár-érték arányban a legjobb választásnak tűnő termékét, a Spirit-T-t.

A Spirit-T hatóanyagait úgy válogattuk össze, hogy a hazai gyomviszonyoknak a legjobban megfeleljen. Az ALS-gátló herbicidek közé tartozó nikoszulfuron, a HPPD-gátló szulkotrion, a fotoszintézist gátló terbutilazin és a csírázást gátló pendimetalin olyan hatóanyagok, amelyek évtizedek óta a kukorica gyomirtás gerincét adják. A szulkotrion elsődleges hatásként a plasztokinon bioszintézisét gátolja, másodlagosan pedig a karotionidok bioszintézisében okoz zavart.

A hatóanyagok együttes kijuttatásával így 5 fő biokémiai helyen avatkozunk be a gyomnövények életfolyamataiba.

A hatóanyag-összetételnek köszönhető, hogy a Spirit-T gyomspektruma széles, levélen és talajon keresztüli hatással egyaránt rendelkezik. Hatékony a magról kelő- és évelő egyszikű-, a magról kelő kétszikű- és néhány évelő kétszikű gyomfaj (pl. mezei acat) ellen. Egyetlen kijuttatással gyors és látványos eredményt érhetünk el a már kikelt egyedek ellen, és biztosíthatjuk a hosszú távú hatást a később kelő, melegigényes fajokkal szemben. Ezen hatóanyagok együttes kijuttatásával megelőzzük a rezisztencia kialakulását és elősegítjük a rezisztens gyomfajok egyedszámának csökkentését.

A hatóanyagok mindegyike szelektív a kukoricára, így felhasználását nem kell a kultúrnövény fejlettségéhez igazítani.

A kukorica hét leveles koráig bármikor kijuttatható, amikor azt a gyomok fejlettsége indokolja. A magról kelő egyszikűek az 1–3 leveles, a magról kelő kétszikűek a 2-4 leveles korukban, az évelő egyszikűek 15–20 cm-es átlagos magasság esetén a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. Védekeznünk ekkor kell, a kukorica fenológiájától függetlenül, de a túlnőtt gyomfajok ellen is látványos hatás érhető el (1. ábra). Levélen keresztüli hatékonyságát nagymértékben meghatározza a négy hatóanyag mellett a tapadásfokozó segédanyag, mely szintén része a terméknek.


A hatás kifejtéséhez nem igényel bemosó csapadékot. A kijuttatás után érkező csapadék a talajon keresztüli aktivitását beindítja, ezáltal a gyomkeléssel együtt aktiválódik. Ez a folyamatos megújulás egészen a betakarításig biztosítja a gyommentességet még olyan területeken is, ahol a gyomborítás az átlagosnál nagyobb és a gyomfajok egyedszáma is magas.

Használatának előnyei:

  • Látható szinergizmus alakul ki a négy hatóanyag együttes használata során
  • Túlfejlett gyomok is eredményesen irthatók, megvárható a gyomok tömeges kelése
  • Azon gyomfajok ellen is hatékony, amelyek az egyes hatóanyagokra nem mutatnak érzékenységet
  • Megakadályozhatjuk a rezisztencia kialakulását az eltérő hatásmechanizmusoknak köszönhetően
  • Gyomok túlfejlettsége okozta árnyékhatás (esernyő effektus) következtében kialakult aluldozírozás esetén is kielégítő hatást lehet elérni ezzel a termékkel
  • Mind a négy hatóanyag szelektív a kukoricára, így nagyon tág a kijuttatási ablak
  • Talajon keresztüli valódi hosszú tartamhatás érhető el, különösen a nehezen irtható kétszikűek esetében
  • Kiemelkedő ár-érték aránnyal bír; új gyomirtási kategóriát nyitott a már eddig is megszokott gyomirtási költségek mellett
  • Gyorsan kialakuló, látványos tünetegyüttes
  • A készítmény kijuttatásához 250–300 liter vizet javasolt felhasználni. A gyűjtőcsomag tapadásfokozó segédanyagot is tartalmaz, amely tovább növeli a szulfonil-karbamid csoportba tartozó nikoszulfuron hatékonyságát az egyszikűek ellen, erősíti a két hatóanyag szinergista hatását, továbbá a kezelést követően lehulló csapadék nem befolyásolja a gyomirtó szer hatékonyságát.

    A Spirit-T-t szerves foszforsav-észter hatóanyagú rovarölő szerrel (pl. Pyrinex 48 EC) végzett talajfertőtlenítést követően is kijuttathatjuk. Állománykezelést követően, 7 nap elteltével biztonságosan felhasználható.

    További információkért keresse régiómenedzserét és szaktanácsadóját, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra.

    Dr. Lukács Domonkos

    fejlesztési menedzser

    ADAMA Hungary Zrt.


    A cikk szerzője: Dr. Lukács Domonkos

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!