Az aszály a legnagyobb kihívás

Agro Napló
A termést limitáló környezeti tényezõk közül az aszály a legjelentõsebb. A vízhiány gyakran párosul extrém magas hõmérsékletekkel is, ami további terméscsökkenéshez vezethet. A különbözõ fenológiai fázisokban fellépõ szárazság különbözõ mértékû terméscsökkenést okoz.  


 

 

 

Mi múlik a hibridek stressztûrésén?

- 5 tonnás termésszinten 1 t/ha,

- 10 tonnás termésszinten 2 t/ha, ami a hibridek stressztûrésén múlik.

Ez akár 100.000 Ft árbevétel-különbséget is jelenthet hektáronként.

 

 

Aszálynemesítés a DEKALB-nál - 25 éves tapasztalat a szárazságnemesítésben

Az 1980-as évek óta a DEKALB kiemelt figyelmet szentelaz aszálynemesítésnek.

Ma világszerte 65 kísérleti állomás foglalkozik kifejezetten aszálynemesítéssel.A kísérleti állomások a világ legszárazabb kukoricatermő régióiban mûködnek. Ezek közül 20 úgynevezett kontrollált aszály-állomás, melyeken a kutatók képesek szimulálni a különböző fenológiai fázisokban fellépő aszály hatását az egyes hibridekre.

 




 

 

 

HD hibridek tulajdonságai és előnyei

Aszályban a DEKALB biztosítja a megfelelő biológiai alapokat

A HD Teszt jelölést akkor kaphatja meg egy hibrid, ha: 

- A hibridet teszteltük aszályos körülmények között; 

- A hibrid terméseredménye átlag fölötti az aszályos kísérleti helyeken; 

- A Monsanto nemesítői és fejlesztőmérnökei egybehangzóan úgy találják, hogy a hibrid teljesítménye kimagasló aszályos körülmények között is.


 

 


Hím- és Nővirágzás szinkronja

Angolul ASI (ANTHESIS SILKING INTERVAL) = pollenszórás kezdete és a fogadóképes bibe megjelenése között eltelt idő napokban kifejezve.

Meleg és száraz időben a pollen életképessége nagyon rövid. Normál esetben termő-előzés van, ami azt jelenti, hogy a pollenszolgáltató képesség függvényében a később érkező bibe már nem találkozik termékeny pollennel. A magasabb hőösszeg a pollenszóródást elősegíti, a bibetolást viszont lelassítja, tovább rontva a helyzetet. Nagy melegben a bibe száradása gyorsabb, ami több termékenyülési problémához vezethet.

Fotoszintézis aktivitás

Hő- és szárazságstressz hatására a levél hőmérséklete megemelkedhet, a sztomák átjárhatósága megváltozik, a CO2 fixáció és a szervesanyag-termelő folyamatok hatékonysága csökken. A fotoszintézis a növények szervesanyag-termelő folyamata, mely magas hőmérsékleten, vagy jelentős vízhiány esetén könnyen sérülhet. 350C felett a sejtfehérjék irreverzibilis módon sérülhetnek és a fotoszintézis teljesen leállhat.

 

Gyökérzet

A maximális gyökérméret a címerhányásra alakul ki és ez a kukorica leginkább vízigényes időszaka. Szintén ebben az időszakban kezd maximálissá válni a N- és P-felvétel. Elmondhatjuk, hogy 2 héttel a virágzás előtti és utáni időszakban a legintenzívebb a gyökérmûködés. Az ebben az időszakban fellépő szárazság komoly termésdepressziót okozhat. Ezért is kiemelkedő jelentőségû az, hogy az egyes fajták gyökérképződési és regenerálódási képessége különböző.

 


Nagyításhoz katt a képre!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?