Hírvilág - 2015 március

Agro Napló
Keresni fogja Kína a tejtermékeket 2015-ben is?A brojlerek megfelelő teljesítményéhez és egészségi állapotához szükséges technológia

 

Keresni fogja Kína a tejtermékeket 2015-ben is?

ANALÍZIS - Mit tartogat Kína tejtermékek iránti kereslete a 2015. évre? Michael Rutkowski a Daxue Consulting-tól feltárja a faktorok szerepét.

A piaci stabilitás a fejlett országokban megnövelte az új ügyfelek megszerzésének költségét, írta Rutkowski úr. A fejlett országok termelői új, nagy mennyiségű árut befogadni képes piacokat keresnek. A kérdés ugyanaz, milyen irányba kellene a tejipari exportőröknek elindulni? Van egy ország a világon, ahol évről évre növekszik a tejfogyasztás. Több mint 18 millió újszülöttel évente, 200 millió gyerekkel 0–12 éves kor között Kína fontos célterület lett a tej xportőrök térképén. A tendencia folyamatos. Annak ellenére, hogy Kína átlagos tejfogyasztása a világ átlaga alatt van, gyorsan növekszik. A babáknak szánt tejpor importja 10%-kal nő minden évben. Az előrejelzések szerint a tejtermékek hiánya (a saját előállítás és a kereslet különbsége) el fogja érni a 24 százalékot 2030-ra, ami jelentős további növekedés a 2012. évi, 13,6 százalékhoz képest. Nehéz pontos jóslatokat tenni 2030-ra, de több forrás is azt állítja, hogy a belföldi kereslet és a reál GDP fenntartja majd a magas keresleti szintet a tejtermékek iránt, a következő néhány évben is.

Kulturális és minőségi elvárások

Van sok hasznos kulturális irányzat Kínában. Az egyik leggyakrabban reklámozott termék a TV-ben a tej. A sok élelmiszerbotrány után, a magas szennyezettségi értékek láttán, amivel szinte havonta találkoznak a kínai emberek, úgy gondolják, hogy az importált élelmiszerek jobb minőségűek, mint az otthon előállítottak. Ha egy férfi feleségül akar venni egy nőt, biztosítania kell a nő családját arról, hogy a gyerekeik jó körülmények között fognak felnőni, magas minőségű élelmiszereken. Sok kínai azt is hiszi, hogy a babák a külföldről behozott tejport szeretik jobban.

A család tejporral való ellátása már szappanoperákban is fontos szerepet kapott.

A kínai piac kétségtelenül növekedni fog és nyilvánvalóan megtérülnek a piacra jutásra fektetett beruházások, azonban vannak dolgok, amiket meg kell érteni. A versenytársak száma növekedni fog, a belépési feltételek változni fognak. Sok beruházás elbukott, nem a rossz döntések miatt, hanem a rossz megközelítés miatt. A piacra való belépést egy alapos piackutatás kell, hogy megelőzze, meg kell találni a helyi partnereket, akiknek hozzáférésük van a terjesztési csatornákhoz és a sok más tényező mellett a megfelelő stratégia kiválasztása már csak formaság kellene, hogy legyen.

Forrás: TheCattleSite News Desk, 2014. 12. 23.

A brojlerek megfelelő teljesítményéhez és egészségi állapotához szükséges technológia

Hollandia - A BroMaxx több soros brojlernevelő telepi rendszere hatékony növekedést, egységes és egészséges körülményeket biztosít a brojlerneveléshez tökéletes húsminőséggel, mondta a Jansen Poultry Equipment képviselője.

A rugalmas padozat lamellái könnyen elvezetik a trágyát és kényelmes felületet biztosítanak a madarak számára. Mell- és lábvégfekélyek nem fordulnak elő. A trágyaszalagok elszállítják az ürüléket a madarak alól, így egészségesebb levegőjű környezetet biztosít a rendszer,  csökkentve a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét. A brojlerek egészségi állapotának javítása gyorsabb testtömeg-gyarapodást, kevesebb antibiotikum és gyógyszer felhasználást tesz lehetővé, ezáltal nő az egy év alatt felnevelhető állományok száma. További fejlesztésekkel is javítani lehet a csirkék teljesítményét. A Jansen Poultry Equipment tervezett egy új rendszert, ami garantálja/ellenőrzi a legfontosabb életfunkciókat, így növeli a teljesítményt valamint az élhetőséget.

Minél jobban növekszik az ól alapterülete, annál nagyobb kihívást jelent elegendő takarmányt biztosítani minden csirke számára. Az új takarmánykiosztó rendszer valamennyi állatnak biztosítja a szükséges takarmánymennyiséget, minden rekeszben, függetlenül az állatok számától és testtömegétől. A rendszer tartalmaz egy speciális takarmányláncot és az ellátó berendezést, amely biztosítja minden sorban és minden etetőben a megfelelő takarmánymennyiséget. A lánc erősített anyagból készült, így a hosszú élettartama garantált.

Új víznyilvántartási rendszer

Ha fel akarjuk jegyezni a madarak vízfogyasztását, logikus dolog, ha csak a ténylegesen elfogyasztott víz mennyiségét mérjük meg. De leggyakrabban a kifröcskölt vizet is számításba veszik, így valótlan adatok jöhetnek ki a madarak vízfogyasztására. Azért, hogy helyes adatokat kapjunk a Jansen Poultry Equipment kifejlesztett egy vízregisztráló rendszert, ami csak az elfogyasztott vizet veszi számításba. A víz a legfontosabb létszükséglet.

A nem elegendő vízfogyasztás gyengébb teljeseítményhez és magasabb elhulláshoz vezethet. A helyes adat fontos a vízhasználat ellenőrzéséhez és szükség esetén a beavatkozáshoz.

Forrás: ThePoultrySite News Desk, 2014. 10. 30.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 14. 05:58