Caussade innováció

Agro Napló
A Caussade Semences több, mint 50 éves nemesítői munkájával segíti a világ minden táján tevékenykedő Caussade fajták, hibridek termesztésével foglalkozó termelőket.

A nemesítés nem öncélú, hanem „olyan tudományos és gyakorlati tevékenység, amely a növényi öröklöttség megváltoztatására és javítására törekszik. A cél elsősorban az emberiség számára a termelés igényeinek a figyelembevételével megfelelőbb új és a korábbinál potenciálisan nagyobb értékű növényfajtákat, hibrideket állítson elő.” (Pepó Pál 2010, Debrecen)

Az elmúlt évtizedekben a piaci igények hatására a növények terméspotenciáljának növelése volt a nemesítés elsődleges feladata. Kimondhatjuk: telhetetlenek vagyunk, mert ma már bőséges és egyben biztonsággal megtermelhető hibrideket szeretnénk mikro és globális környezetünkben egyaránt. Olyan, számos gén által meghatározott növényi tulajdonságok kialakítását kívánjuk elérni, amelyekre hatással vannak a változó és kiszámíthatatlan környezeti hatások. Ilyen például a szárazságtűrés kialakítása is, mely nehéz feladat elé állítja a növényeket és a nemesítőket egyaránt.

A Caussade „Aszály programjának” köszönhetően olyan hibrideket indított útjára, melyek a vízhiánystresszel szemben ellenállóak. Termésképzésüket a talajok vízkészletének csökkenése a vegetáció során fellépő aszály nem befolyásolja. Ezek közül a hibridek közül a korai éréscsoportba sorolt TRILOGI CS és a középkései csoportba tartozó PINCKI CS az idei évben bevezetésre kerülnek Magyarországon is. Természetesen az elmúlt években e hibridek tesztelése hazánkban is folyamatos volt. Az időjárás, ahogy mindenki emlékezhet rá, nagyban segítette a hazai aszálystressztesztek elvégzését.

A TRILOGI CS a hazai vizsgálatok során mind az aszályos, mind pedig az elmúlt évben az éréscsoportján belül megállta a helyét. Három vonalas, lófogú, nagyméretű, vékony csuhélevelekkel takart csövekkel rendelkező, kettős hasznosítású hibrid. A Caussade kukoricát használók a már ismert LOUBAZI CS „testvéreként” köszönthetik. Állóképessége, technológiai tűrőképessége hasonló a CLARITI CS-hez.


Hordozza a hozzá érésidőben közel álló, szintén újgenerációs TESSALI CS-re is jellemző nagyon jó kezdeti növekedési erélyt és a „Stay green” = zöld száron érő jelleget is. 70 000 tőszámnál vizsgált elméleti hozama 13,72 t/ha. Kiemelkedő betegség ellenálló képességgel rendelkezik.

A PINCKI CS többek számára már jó ismerős. Levélállása, megjelenése hasonló a LABELI CS-hez, csőfelépítése a REALLI CS-hez. Vízleadó képessége gyors. Kezdeti növekedési erélye gyors, szártörésre, megdőlésre nem hajlamos. Saját demo kísérleti helyeink bizonyítják, hogy kiegyenlített hozamú, nagyon eltérő adottságú termesztési körülmények között is.


A NÉBIH kísérleti területeken mért átlag hozama 13,9 t/ha volt. De Pest megyében mért betakarítási eredménye 14,55 t/ha kiemelkedően jó.

A napraforgó fronton is újít a Caussade!

CL; CL+; HOCL

Az elmúlt évben a HO szegmensbe tartozó KLARIKA HO CL hibrid vált elismertté a termelők körében. Az idei évtől a Clearfield technológiával kezelhető csoport új tagja a HIMALIA CS. Nemesítésének fő iránya a technológiai, herbicid rezisztencia mellett a magas szintű növény-egészségügyi potenciál. Kiváló adaptációs képessége, kiegyenlített állománya magas olajtartalommal és hl súllyal, 40 q feletti terméssel párosul. Méltó társa a FUSHIA CL és IMÉRIA CS hibridjeinknek.

A munkát és az új hibridek bevezetését nagy erőkkel folytatjuk! A cél: TERMELÉS MESTERFOKON.

Molnárné Fehér Gyöngyi

Caussade Fejlesztési felelős

További információ:

CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT.

1205 Budapest, Toldy Ferenc u. 13/B 

Tel.: +36 1 287 8618 

Fax: +36 1 287 8619

info@caussade.hu 

www.caussade-semences.hu


A cikk szerzője: Molnárné Fehér Gyöngyi

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!