EuroTier 2014

Agro Napló
A nemzetközi mezőgazdasági piac folyamatos kihívásokkal néz szembe az állandó társadalmi és politikai környezetváltozásnak és a kereslet egyre nagyobb ingadozásának köszönhetően. A gazdálkodóknak keményen kell dolgozniuk olyan stratégiák kialakításán, mely biztosítja hosszú távú fennmaradásukat. Ehhez innovatív technológiára van szükség, amelyekkel az idei EuroTier kiállításon megismerkedhettek. 

Ezen ismeretek átadásának felgyorsítása érdekében a DLG szeptemberben megszervezte a EuroTier Sajtónapokat, ahova az Agro Napló is hivatalos volt. Összeállításunk keletkezésekor maga a kiállítás véget ért. Summázva a számokat: a 49 országból érkezett 2360 kiállító bemutatott termékeire mintegy 156 ezren (ebből 30 ezren külföldről) voltak kíváncsiak november 11–14. között. Ezen adatok, továbbá a kiállításon kizárólagosan első alkalommal bemutatott 270 innovatív termék alapján elmondható, hogy az EuroTier a mezőgazdasági szektor meghatározó piactere. Cikkünkben a hazai felhasználói körben ismert gépesítéshez és tartástechnológiához köthető újdonságokat ismertetjük röviden, a teljesség igénye nélkül.

Új Schäffer rakodók

A német Schäffer cég két új teleszkópgémes rakodógépét kifejezetten mezőgazdasági célra fejlesztette ki. A 6,5 t össztömegű, 75 kW (102 LE) motorteljesítményű 8610T modell maximális emelési magassága 5,1 méter. A gép középvonalában elhelyezett SCV (Silence-Confort-View) vezetőfülke alacsony zajszintű, magas komfortfokozatú és kellően jó kilátást tesz lehetővé a munkaeszközre. Légfékrendszerrel is szállítják, ebben az esetben 12 t össztömegű pótkocsi vontatására is alkalmas, 35 km/h sebességgel haladva.

A 11 t össztömegű, 115 kW (157 LE) motorteljesítményű, törzscsuklós 9660T maximális emelési magassága 6,1 méter. Újdonsága a saját fejlesztésű SDCT (Schäffer Dual Clutch Transmission) hajtómű, amely egy kettős működésű tengelykapcsoló és egy hidrosztatikus hajtásrendszer kombinációja. Az egyszerűen és kényelmesen kezelhető háromfokozatú hajtómű nagy tolóerő kifejtésére képes, ami főleg a silótöltési és -bontási munkáknál előnyös. Az új hajtóművel és a Load-Sensing hidraulika rendszerével a rakodógép hatékonyan és üzemanyag-takarékosan üzemeltethető.

 

Kuhn Profile takarmánykeverő kocsik

Továbbfejlesztette Profile és Profile Plus vontatott takarmánykeverő–kiosztó kocsijait a Kuhn cég, amelyek szinte bármilyen istállóban kihasználhatók. A két típussorozat 12–20 m3 térfogatú tartállyal, egy- illetve két keverőcsigával készülnek, és egy feltöltéssel 60–160 szarvasmarha napi kiszolgálására alkalmasak.

A legnagyobb változat a 20 köbméteres Profile Plus 2070 típus, amely két függőlegesen elhelyezett keverőcsigával a Kuhn vertikális koncepciót valósítja meg a keverés–kiosztási technológiában. A takarmány oldalirányú (jobbra vagy balra) történő kijuttatásáról a Polydrive rendszerű, 4-bordás ékszíjjal meghajtott, 1540 mm átmérőjű kifúvóventilátor gondoskodik. A szórási távolság elérheti a 18 métert, az anyag megfelelő áramlását pedig a VENTDRIVE előtét szabályozza.

A gép magassága 3,19, szélessége 2,44 méter. Üzemeletetéséhez 70 kW
(95 LE) teljesítményű traktor szükséges.

 

Kongskilde újdonság

A dán Kongskilde cég takarmánykeverő–kiosztó kocsijainak VM szériáját bővíti a 12 m3 tartálytérfogatú, JF FEEDER VM 12-2 S típusjelű változat, amely hengeres és szögletes bálák aprítására, keverésére egyaránt alkalmas. A kompakt kialakítású berendezésben két vízszintes elrendezésű keverőcsiga dolgozik 34 1/min fordulattal, és az Impulse-Mixing funkció biztosítja a hatékony aprítást.

A tartályt és a keverőrendszer elemeit kiváló anyagminőségű, finomszemcsés acélból készítik, ennek köszönhetően nagy a kopásállóságuk, ezáltal hosszabb a gép élettartama. A tartálylemez vastagsága 6, a csigáké 15 milliméter.

A modern építési elv alapján igény szerint mindkét oldalon és hátul is kiadagolható a kész takarmány. A kocsi hossza 4,66, szélessége 2,21, magassága pedig 2,34 méter. Üzemeltetéséhez 55 kW (74 LE) teljesítményű traktor elegendő. Egy feltöltéssel 65–85 szarvasmarha napi kiszolgálására alkalmas.


Joskin tárcsás hígtrágya injektor

A hígtrágya talajba juttatására szolgáló injektáló eszközeit tovább bővítette a belga Joskin, a Terradisc elnevezésű tárcsás injektorcsaláddal. A 4000/32TDH típus munkaszélessége 4, az 5000/40TDH-é 5, míg a 6000/48TDH-é 6 méter. A sorban egyenlő darabszámban elhelyezett, típustól függően 32,40 és 48 csipkés tárcsalap átmérője 510 milliméter. Az első tárcsasor által megnyitott talajba a tárcsák közé szerelt, 48 mm átmérőjű levezetőcsöveken keresztül jut ki a hígtrágya. A második tárcsasor gondoskodik a bekeverésről és a felszínlezárásról. Az injektor munkamélysége 6 és 18 cm között fokozatmentesen állítható.

A kompakt adapter szélső tagjai hidraulikus úton felhajthatók, ekkor a gépegység szállítási szélessége 2,55 méter, így részt vehet a közúti közlekedésben is.

 

A Dairymaster cég profilja

A Dairymaster célja az, hogy a tejtermelés jövedelmező, élvezhető és fenntartható legyen. A cég hi-tech megoldásai tejtermelésben hírnevet szereztek a cégnek, belföldön és külföldön egyaránt. Hasonlóan ahhoz, ahogy a Google Glass forradalmasította az emberek számítógép használatát, a MooMonitor+ hordozható technológiája kint a helyszíneken segít megváltoztatni a mezőgazdaság arculatát. Amikor kidolgozták a következő generációs MooMonitor+-t, a fejlesztés célja a számítási felhő létrehozása, hordozható érzékelők és nagy adattároló kapacitás kialakítása volt, az egészségi állapot és a reprodukciós folyamatok jobb ellenőrizhetősége végett. Olyan technológiákat építettek be, amiket már a rakéták gyártásához és az okostelefonokban is használnak. Ugyanakkor a Dairymaster fontos törekvése új utakat nyitni a fejőrendszerek fejlesztése során.


Elérték, hogy minden tehén átlagosan egy perccel gyorsabban adja le a tejét és ezzel 5%-kal nagyobb hozamot ér el a laktációja során, amelyet tudományos vizsgálatokban igazoltak. Ennek oka az, hogy olyan vákuumprofilt alkalmaztak, ami leginkább hasonlít a borjú természetes szopási folyamatára.

A Dairymaster innovatív termékpalettája magában foglalja mind az öt kulcsfontosságú területet: fejőházi eszközök, automata etetőrendszerek, trágyalehúzók, tehén egészség-termékenység monitorok és tejhűtő tartályok. A Dairymaster 300 főt foglalkoztat a cég központjában, és több mint 600 alkalmazottja van világszerte, akik az értékesítésben, az eszközök telepítésében és szervizelésében dolgoznak.

Termelésük 75%-a exportra kerül, ügyfeleik vannak több mint 40 országban, köztük az Egyesült Államokban, Németországban, Egyesült Királyságban, Japánban, Új-Zélandon és Oroszországban.

  

Big Dutchman innováció
a EuroTier 2014 kiállításon

Az első retrofit PRRS szűrő. A házak decentralizált friss levegővel való ellátására. Vechta-Calveslage – A Sertés Reprodukciós és Légzőszervi Szindrómája (PRRS) egy rendkívül fertőző betegség, ami hatalmas gazdasági veszteségeket okoz a sertéstenyésztőknek világszerte. A fertőzés veszélye különösen nagy azokban a régiókban, ahol nagy az állatállomány sűrűség. A PRRS-vírust továbbíthatja istállóról istállóra a levegő is, és képes továbbvinni a fertőző anyagot több kilométer távolságra, akár egy könnyű szél is. A Big Dutchman kifejlesztett egy innovatív friss levegőszűrőt, így csökkentve a fertőzés veszélyét.

APT 1500 egy túlnyomásos szellőző rendszer, légszállító kapacitása 1500 m3/óra. Utólag is felszerelhető a régebbi istállók falára.
A lipcsei egyetemen végzett vizsgálatok kimutatták, hogy ez a Big Dutchman innováció kiszűri a PRRS-vírusok akár 95%-át. További pozitív hatással van az állatok egészségére, mivel az egyéb légúti patogéneket is kiszűri a levegőből.


Karbantartási követelményei nagyon alacsonyak, a szűrőket könnyen ki lehet cserélni, akár működés közben is. Nincs szűretlenül az istállóba belépő levegő.

Egyszerű füljelző olvasás, intelligens adatkezelő. Kicsi, kompakt és ügyesen csatlakoztatható az elektronikus koca füljelző olvasó. BestReader regisztrálja a koca számát és továbbítja azt vezeték nélkül, gyorsan okostelefonokra és a tabletekre, Bluetooth-kapcsolaton keresztül. A BigFarmNet alkalmazás, amely rendelkezésre áll mind Androidos, mind iOS-rendszeren keresztül elérhető, összeköti a transzpondert a megfelelő állat adataival.
A farmmenedzser így mindig naprakész a kocaistállóban történő eseményekről.

Újdonság! Keverő állítja be az optimális töltöttségi szintet. A jelenlegi folyékony takarmányozási technológia szerint, a szilárd és folyékony takarmány-összetevőket összekeverjük egy ideális, speciális töltési szinten a keverőtartályokban. Az ok: a keverő lapátok rögzítve vannak a meghajtó tengelyen. A EuroTier 2014-en a Big Dutchman bemutatta a szintszabályozott keverőt, amely automatikusan beállítja a feltöltési szintet a keverő tartályban. Ez első alkalommal teszi lehetővé, a takarmányos vezető számára, hogy összekeverjen különböző takarmányokat ideális mennyiségben, ugyanabban a tartályban a keverék folyamatos homogénen tartása mellett. A jobb minőségű takarmányokat és a működési költségek csökkentését egy úszó garantálja, hogy a keverő mindig az ideális pozícióban működjön az adott töltési szinten.

  

A tejtermelés jövőjét meghatározó újdonságok a DeLaval-tól

A DeLaval az idei EuroTier kiállításon is számos újdonságot mutatott be. „Örülök az EuroTier kiállításon bemutatott innovációinknak.” – mondta Joakim Rosengren, a DeLaval elnök-vezérigazgatója. „Most is és a jövőben is minden energiánkat, tudásunkat és kreatív problémamegoldó képességünket a tejtermelő telepek hatékonyságának, termelékenységének és a fenntarthatóság növelésének szolgálatába állítjuk. A fejéstechnológia terén szerzett 130 évnyi tapasztalatunkkal kapcsolatban néhányan úgy fogalmazunk: még az ereinkben is tej folyik. Tulajdonképpen a tej az életünk.”

 

A DeLaval InService™ Remote távvezérlő napi 24 órán át folyamatos ellenőrzéssel biztosítja a tejtermelő berendezések megfelelő működését.
A rendszer méréseket végez és riasztást küld, amikor beavatkozásra van szükség az optimális fejési folyamat fenntartásához. A vákuum és a pulzáció megfelelő szintjének ellenőrzése és fenntartása segíti a magas tejhozam és az optimális teljesítmény elérését valamint a tőgyegészség megőrzését. Ennek eredményeképpen pedig csökkennek az állatorvosi költségek.

A DeLaval CL 6000/CL 9000 LED az első és máig egyetlen olyan istállóvilágítási rendszer, melynek tervezésénél a tehenek, nem pedig az emberek igényeit vették figyelembe. A fény hullámhossza valamint a fény eloszlása a tehenek szükségletei szerint lett meghatározva. Ez az egyszerű újítás az energiaköltségek 75%-os csökkenését eredményezi, miközben a tejtermelés akár 7–10%-kal nő.

A DeLaval BCS testkondíció pontozási rendszer az első olyan rendszer, amely járás közben automatikusan pontozza a tehén testkondícióját. Így a tejtermelők, állatorvosok és takarmányozási szakemberek képet kaphatnak a teljes állomány aznapi testkondíció pontjairól, szükségtelenné téve a becsléseket.

Ki kell emelni a DeLaval automatizált fejési megoldásait. A DeLaval AMR™ automatizált körforgó fejőberendezés, amely a mai napig 4,5 millió fejést végzett el. A DeLaval AMR™ (automatizált körforgós fejőberendezés) a legkorszerűbb automatizált fejési megoldás a 300 vagy annál több tehénnel rendelkező tejgazdaságok számára. A DeLaval VMS™ rendszer teljesen automatizált robotfejési megoldás, amely minimális kézi munkavégzést igényel, miközben maximális hatékonyságot biztosít. A kezdettől napjainkig összesen több mint
12 000 DeLaval VMS™ rendszert helyeztek üzembe világszerte.

  

Schauer Agrotronic új kereskedelmi forgalomba kerülő termékei

A piac fokozott automatizálási igényeire válaszul a szarvasmarha-etetés területén sikeresen fejlesztette tovább a Schauer a Transfeed DEC robotot. Az új termék 2014-ben, a most bemutatott StrawCut az előtároló tartállyal szerelt, lassú futású és finom vágási rendszerrel szerelt eszköz, a széna és szalma feldolgozását végzi el. Valamennyi fontos komponenst automatikusan össze lehet vele gyűjteni, kimérni és optimális arányban kiosztani a szarvasmarhák részére.

Az új MilkGuide a fejés elvégzését segíti, megakadályozza, hogy a tehenek bejussanak a pihenő boxokba a fejés alatt. A MilkGuide olcsó, szabadalommal bíró eszköz, amely megakadályozza, hogy a tehenek lefeküdjenek a standokon a fejés ideje alatt.

Két évvel ezelőtt Schauer Agrotronic bemutatott egy robot prototípust a trágya eltávolítására (Enro), ezt fejlesztették most tovább, így a sorozatgyártása is megoldott. Az előre beprogramozott útvonal számítógépes tervezése biztosítja az optimális tájolását a robotnak a trágya eltávolítása érdekében. További fejlesztése során MARS néven egy univerzális robotot is létrehoztak, amely egységeinek cseréjével a takarmány betolását is elvégzi az etetőutakon.

A sertések részére fejlesztett újdonság a CombiBox fiaztató box és az állatjóléti követelményeknek maximálisan megfelelő Spotmix innovációkkal az „állatbarát” állattenyésztés valósítható meg a jövőben. A CombiBox állással jelenleg egy tudományos vizsgálat folyik a PRO-SOW projekt keretében Ausztriában. Az eszköz lehetővé teszi a fialó kocák ideiglenes rögzítését néhány napig az újszülött malacok
védelmében.

A további fejlesztés a Spotmix II pneumatikus zsilip, amely lehetővé teszi a nyers rostokban gazdag, strukturált takarmányok etetését, mint a silókukorica vagy az aprított szalma. A „Vita plus-Stich” rendszer egy automatikus folyékony takarmányadalékokat kijuttató rendszer.


Az új Topo állatgyógyászati Management rendszer funkciója az elfogyasztott takarmány számítógépes rögzítésére, a törvényben előírtak pontos dokumentálására. További előnye a gyógyszerhasználat automatikus kiszámítása az aktuális testtömeg függvényében. Dokumentálja az összes alkalmazott kezelést az állatok élete során, rögzíti a várakozási időket (annak lejárati dátumát), feljegyzi a felhasznált gyógyszerkészleteket. Használatával a kézi nyilvántartások feleslegessé válnak a telepen.

Képgaléria: www.facbook.com/agronaplomagazin


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!