2024. május 7. kedd Gizella

Hitelállomány alakulása

Agro Napló
Közel egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a hosszú ideje tartó teljes pénzintézeti hitelállomány csökkenő tendenciája 2013. harmadik negyedévében megállt, és az MNB Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően stabilizálódott a vállalati hitelállomány. Az agrárszektor viszont továbbra is kiemelkedő a többi ágazat közül, ugyanis a GDP-ben betöltött súlyához képest közel hatszoros arányú az NHP-forrásban való részesedése.

Közel egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a hosszú ideje tartó teljes pénzintézeti hitelállomány csökkenő tendenciája 2013. harmadik negyedévében megállt, és az MNB Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően stabilizálódott a vállalati hitelállomány. Az agrárszektor viszont továbbra is kiemelkedő a többi ágazat közül, ugyanis a GDP-ben betöltött súlyához képest közel hatszoros arányú az NHP-forrásban való részesedése. A bankok számára az agrárium továbbra is kedvező terület, ezt mutatja az is, hogy az egy évvel korábbi, a 2013-as NHP1 utáni bázishoz (!) képest a mezőgazdaság hitelállománya (7,8%), és az élelmiszeriparé is (12,0%) növekedést mutat. Ezen belül a bankok mezőgazdasági hitelállománya (14,4%) és az élelmiszeripari hitelállománya (15,6%) is jelentősen nőtt, míg a szövetkezeti hitelintézetek mezőgazdasági hitelállománya 31,2%-kal, az élelmiszeripari hitelállománya pedig 42,5%-kal jelentősen csökkent. A teljes pénzintézeti hitelállomány 4,4%-os csökkenésével szemben a teljes agrár-hitelállomány 9,8%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kedvező számokat az is lehetővé teszi, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt 2-3 évtizedben nem volt olyan kedvező gazdasági kondícióban, mint az elmúlt években. Az élelmiszeriparnál már árnyaltabb a helyzet, azonban a következő uniós ciklus várhatóan erre a területre allokált forrása remélhetőleg lendíteni fog ezen az ágazaton is, ugyanis a foglalkoztatás és a hozzáadott érték növelése érdekében az élelmiszer-feldolgozás fejlesztésének támogatása prioritást kell élvezzen az elkövetkező években.


Figyelemre méltó változás, hogy az elmúlt évben a szövetkezeti hitel-
intézetek teret vesztettek az agrárium finanszírozásában az NHP2-ben való jelentős agrárarány ellenére, aminek a jó néhány takarékszövetkezeti csőd is az oka lehet.

A szövetkezeti hitelintézetek az agrárium finanszírozásának 6%-t teszik ki, a teljes portfóliójuk 22,9%-os agrárkitettsége viszont jelentős ágazati kockázatvállalást mutat, a mezőgazdaságban inkább (17,2%), az élelmiszeriparban kevésbé (5,7%) vannak jelen.

 
 

A magyar kormányzat elkötelezett az agrárium mellett, az európai uniós támogatások jelentős részének címzettjei a mezőgazdasági vállalkozások, így biztosítva az agrárium fenntarthatóságát és versenyképességének növelését. Az Európai Unió közös agrárpolitikája keretében a támogatások 2020-ig biztosan áramlanak a magyar agráriumba. Így még közepes teljesítményű mezőgazdasági éveket számításba véve is az agrárium növekvő hitelfelvételével és anyagi-műszaki megújulásával számolhatunk.

Az OTP Bank
kiemelt ágazatként tekint
a mezőgazdaságra

Az elkötelezettségünket jól mutatja, hogy míg a teljes pénzintézeti hitelállomány csökken, az OTP Bank folyamatosan  növeli a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari hitelállományát. A jövőre vonatkozó legfontosabb célkitűzésünk az agrárium finanszírozási támogatása, a piaci részesedésünk további bővítése maximálisan kihasználva a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!