Rekorddöntő mikotoxin szintek! Aggódjunk?

Agro Napló
Az idei év változatos időjárását sajnos igazolja a gabonákban (főleg a kukoricában) megjelenő mikotoxinok mennyisége. Kiterjedt toxinvizsgálataink azt mutatják, hogy az aflatoxin-szennyezettségen felül akár 6000–8000 ppb DON, 3000–4000 ppb Fumonizin, 1000–1500 ppb Zearalenon is előfordulhat Magyarország egyes területein. 

Mivel az idei termésátlagok nagyon jók, a kukorica fontos és olcsó alapanyaga lesz a takarmányoknak, de azért fontos szem előtt tartanunk néhány tényt:

A zearalenon leginkább a kukoricában képződik, de jelentősen fertőzi a búzát, árpát is. A toxinképződés főként a betakarítás előtt jelentős, de ezt követően is folytatódhat, amennyiben a szárítás nem megfelelő.
A zearalenon szaporodásbiológiai problémákat okoz, amelyre a sertések a legérzékenyebbek. Méhgyulladás, vetélés, petefészek sorvadás, kanokban heresorvadás léphet fel. Malacoknál nem ritka a lábszétcsúszás, izomfejlődési zavar, valamint az ösztrogén szindróma. Szarvasmarháknál is terméketlenség, vetélés, véres ivarzás figyelhető meg.

A trichotecének (DON, T-2, HT-2, DAS, NIV) erős sejtmérgek, toxikusak a vérképző rendszerre, valamint az idegrendszert és az immunrendszert is károsítják. A sertés- és baromfitartásban különösen nagy veszteséget okoznak, mert csökkentik a takarmányfogyasztást, gátolják a fehérjeszintézist, így rontják a hús- és tojástermelés hatékonyságát. Az első tünet lehet a takarmány-visszautasítás, mivel a DON-nal szennyezett takarmányt az állatok nem szívesen fogyasztják. 

A főleg kukoricában előforduló fumonizinek a legártalmasabb toxinok közé tartoznak, elsősorban a létfontosságú szervekre gyakorolt hatásuk miatt. A fumonizinek által sertésekben okozott főbb tünetek a tüdő ödéma, létfontosságú szervek károsodása és elhalása (máj, vese, hasnyálmirigy), gyomorkimaródások, szív- és érrendszeri károsodások, valamint a megnövekedett érzékenység a másodlagos bakteriális (pl. E.coli) és vírusos (pl. PRRS) fertőzésekre, amely magasabb elhulláshoz vezethet. A fumonizin számos más toxinnal van additív (összeadódó) és szinergista (egymás hatását többszörösen felerősítő) kölcsönhatásban, ezért a gazdasági károkat okozó hatása minden állatfajban felbecsülhetetlen.

Aggódnunk azonban nem kell, ugyanis a
BIOMIN rendelkezik azzal a 30 éves tudással és tapasztalattal, amivel az ilyen kirívó toxinszinteket is tudjuk kezelni azokkal a különböző stratégiákkal, amelyeket a termékeinkben ötvöztünk.

A Mycofix® termékcsalád megköti a köthető mikotoxinokat, enzimatikusan elbontja a zearalenont, a trichotecéneket, valamint a fumonizint, miközben máj- és immunvédő hatása is van.

2013-ban a BIOMIN volt az első vállalat, amely megkapta az Európai Bizottság engedélyét a mikotoxin-ellenes tulajdonsággal rendelkező takarmány adalékanyagaira: a deoxinivalenolt (DON) biotranszformáló Biomin® BBSH 797 (a Mycofix® Select hatóanyaga) és az aflatoxin-kötő bentonit származék, a Mycofix® Secure termékekre.

2014 októberében pedig hivatalosan is a FUMzyme®, a Mycofix® termékcsalád új tagja lett az első olyan tisztított enzim, amelyet az EU mikotoxin-ellenes hatású anyagként engedélyezett, mivel bizonyítottan nem toxikus metabolitokká alakítja a fumonizineket, ezáltal fontos mérföldkövet jelent a mikotoxin kockázatkezelésben.

A BIOMIN ausztriai kutatóközpontjának többéves intenzív kutatási eredményeként, az EU-ban egyedüliként, regisztrált mikotoxin-ellenes termékek példázzák a BIOMIN innovációs vezető szerepét a mikotoxinok elleni forradalmi stratégiák fejlesztésében.

Ha többet akar tudni a témával kapcsolatban,
látogasson el a BIOMIN FÓRUMRA 2014. november 28-án Visegrádra, a Nagyvillám Étterembe, ahol elismert szakemberek adnak válaszokat a kérdéseire!



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!