GENERÁCIÓVÁLTÁS – NEM CSAK A PIONEER HIBRIDEK TERÉN

Agro Napló
A DuPont Pioneer kukorica kínálatában 2014-ben jelentős változás következett be, megszokott és ismert hibridek tűntek el a portfólióból, helyükre új, a régieknél nagyobb teljesítményű, illetve egyes értékmérő tulajdonságban (stabilitás, alkalmazkodás a szélsőséges körülményekhez) előrehaladást mutató hibridek kerültek. Ez a nagymértékű csere – amit méltán nevezhetünk generációváltásnak – idén is folytatódik, 7 új hibriddel színesedik a paletta.


Generációváltás zajlik Bárándon is Ursz Tiborék családi gazdaságában, akivel a gazdálkodást érintő tényezőkről beszélgettem.

Mit kell értenem generációváltáson esetetekben?

A szó szoros értelmében generációváltás történik, ugyanis az elmúlt évben döntött úgy apósom, hogy a gazdálkodás irányítását teljesen átadja részünkre, így azóta feleségemmel töltjük be ezt a nem kevés felelőséggel járó pozíciót, és egyengetjük a szántók sorsát.

Nem csak személyi változás történik. Jól érzem?

Igen, a termesztett növények terén is változtatni akarunk, a kukorica-napraforgó-kalászos trió mellé keresünk más kultúrát is, és mindezt olyan szemlélettel törekszünk termelni, hogy a termésnövelést a hatékonyságnöveléssel együtt valósítsuk meg hosszabb távú jövedelmezőség elérése mellett, úgy, hogy ne zsaroljuk ki a földet, hiszen mi is csak kölcsönkapjuk azt. Emellett a talajművelési technológiát is úgy végezzük, hogy minél több nedvességet őrizzünk meg benne a talajszerkezet és vízháztartás javításával együtt. Az elmúlt években tapasztalt belvizeket, felszíni vízállások megjelenését igyekszünk megakadályozni, ami egyelőre sikeres, ugyanis az idei csapadékos évben nem volt probléma ott sem, ahol eddig víz okozott gondot. Azaz próbálunk finomítani a működésen, keressük azokat a technológiai pontokat, amelyeket akár elhagyhatunk, vagy be kell építenünk a hatékonyság fokozása érdekében.

 

Mikor kerültetek kapcsolatba cégünkkel, és hogyan jelentkezik az említett hatékonyságnövelés a hibridválasztásban?

Több, mint 10 éve lett kapcsolatunk a Pioneer hibridekkel, talán a kezdet kezdetén, amikor a papa elkezdett gazdálkodni, akkor mi még alig vettünk részt benne. Kalászos és héjnélküli tök volt sokáig a fő irányvonal, ehhez a kukorica jött először a Pioneertól. Amióta én is jobban bekapcsolódtam a termesztésbe, legalább kétféle fő hibriddel dolgozunk a kukoricában: eggyel a gyengébb és eggyel a jobb területeken. Emellett rendszeresen próbára teszünk kisebb területeken új hibrideket. Így haladtunk az 5-6 éve nagy kedvenc Danellától és K85-től a sokáig vetett Reseda-Ribera párosig, idén pedig már vetettünk P0017-et, PR38A24-et, PR37N01-et és PR34Y12-t is. Főként a korai és középkorai hibridek jönnek szóba, a papától megörökölt elv szerint: „korán vetni, korán aratni”.

Emlékszem, első találkozásunkkor feleséged a környéken elvetett kukorica fajtasor precíz értékelését vette elő zsebéből. Ritkán tapasztalok ilyen alaposságot, mint nálatok, pontosan ezért kértelek meg benneteket az Optimum® AQUAmax® hibridek kísérleti elvetésére.

Igen, az alapossága azóta is megmaradt. Mint szinte mindenki, mi is szeretjük látni a hibridek reakcióját a saját technológiánk és környezeti viszonyaink mellett, így saját tapasztalatunk szerint választhatjuk ki a jövő évi hibrideket. Sőt, személy szerint az ilyen „kisparcellás” kísérleteknél jobban szeretem a nagyobb, pár hektáros összehasonlításokat. Vagy akár az is jó megoldás, ha a tábla forgóját eltérő hibriddel vetem be, az már elég összehasonlítási alap. A fő szempont természetesen az, hogy minél nagyobb kiszámítható termésstabilitást érjünk el szélsőséges időjárási körülmények között is. Ehhez nagyon jókor jött ez a kísérlet, hiszen most keressük a következő évek alap hibridjeit gazdaságunkba.

A kísérletet értékeltétek-e folyamatosan?

Persze, figyeltünk és értékeltünk a kelés óta.

Mit láttok, melyik hibrid tetszik nektek?

A tenyészidőt is figyelembe véve a két középső hibrid (P9241 és P9911) ígéretes és tetszetős. Ezekre nagyon kíváncsiak vagyunk, igazából a mérleg fogja feltenni az i-re a pontot.

A napraforgóink hogyan kerültek hozzátok?

Sokáig nem is vetettünk napraforgót, az elmúlt pár évben került be a vetésváltásba. Akkor apósom az E82-t preferálta a hatékony gyomirtási lehetősége miatt. Majd elfogadtuk javaslatodat 2013-ban az P64LE25 vetésére, amit először kétkedve fogadtam, mert nem tudtuk előzetesen kipróbálni, de hiába szeretnék rosszat mondani rá, két év után sem tudok!

Ezt jó hallani. Milyen terveitek vannak a tavaszi vetést illetően?

A vetésszerkezet változás miatt a kukorica területe csökkenni fog kissé, a napraforgóé pedig növekedni. Az P64LE25-ről nem mondunk le természetesen, a kukoricák terén is számítunk rátok!

Ígérem, a legjobb tudásommal segíteni fogom hibridválasztásotokat! Köszönöm a beszélgetést!

 

Sólyom János

Pioneer agronómus

A cikk szerzője: Sólyom János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!