Az új hibridekkel az elmúlt évek legütőképesebb portfóliója lett a DEKALB-nak (x)

Agro Napló
A fejlesztés legfontosabb része az új, nagy jövő előtt álló hibridek kifejlesztése. Ebben a régióban a legfontosabb kihívás az aszály, Szatymazon található a Monsanto aszálynemesítési központja. A nemesítés szárnyai alól kikerült hibrideket a fejlesztő csapat tovább teszteli, az üzemi körülményeket reprezentálva, 0,1 hektár kísérleti területeken, termelői technológiával, különböző talajtípusú területek kiválasztására törekedve. Így tudják megfelelően választani azokat a hibrideket, melyek az adott talajtípuson a legkiválóbban teljesítenek, csökkentve ezzel a termelő rizikóját.

A hibrideket Fehérvári

Sándor, a fejlesztési csapat

vezetője mutatta be

A legnagyobb terméspotenciálú igen korai hibrid a DKC 3623, melyet abban az esetben ajánlják, ha szeretné valaki kihasználni a rövid tenyészidő előnyeit, ugyanakkor nem akarja elveszíteni a nagy termés lehetőségét. Korai silónak, vagy másodvetésnek is kiváló.

A DKC 4631 a magyar aszálycentrumból való, 100%-ban magyar nemesítés eredménye, melyKönczöl Péter nevéhez fűződik. A hazai termesztési körülményekhez tökéletesen alkalmazkodó hibrid széles tőszámoptimummal és rendkívüli termésstabilitással rendelkezik.

A FAO 300-as éréscsoportban magasabb tőszámokon és termés-
szinteken eddig gyakorlatilag verhetetlen volt a DKC 4795, a kísérletek viszont azt bizonyítják, hogy a DKC 4541 képes jobban teljesíteni minden termésszinten.

  


  

Még alig kezdődött el a hibrid forgalmazása, azonnal rendkívüli népszerűségre tett szert a DKC4717, mely 2014-ben a 7. legnagyobb területen termesztett hibrid volt Magyarországon. Azoknak ajánlják, akik nagyobb termést szeretnének, de nem feltétlenül vállalnák a magas tőszám kockázatát.

A FAO 400 eleji érésidőben egy hiánypótló hibrid a vastag, hengeres csövű, magas termőképességgel, kiváló vízleadással, valamint kiváló aszálytűrő képességgel rendelkező DKC 4943.

A termelési kockázat csökkentését garantálja a kiváló magminőséggel rendelkező DKC5031, mely jó adottságú helyeken DKC5276 szintjén terem, viszont stresszes körülmények között jobb teljesítményre képes.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?