2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gyakorlati bemutatók
a Bábolnai Gazdanapokon

Agro Napló
Az szélsőséges időjárás ugyan rányomta bélyegét a 29. Bábolnai Gazdanapok szántóföldi bemutatóira, mégis akadt olyan szerencsés kiállító, mint az Axiál Kft. vagy az Agrotec Magyarország Kft., akiknek a nagy esőzés ellenére is sikerült a tervezett programját megtartania. Az Agro Napló a bemutatón látott gépeket ismerteti röviden. 


Első alkalommal a gazdanapokon

Az Agrotec Magyarország Kft. első alkalommal vett részt a kiállításon, valamint rendezett szántóföldi bemutatót Bábolnai Gazdanapok keretében. A gépbemutatóra külön aratási gyakorlattal készültek, amelyen egy Optigép PSM 8 soros, szárzúzós kukorica adapterrel szerelt, Magyarországon az egyik legkedveltebb New Holland CX 8080 kombájn szerepelt. A 8000-es széria összesen 5 tagból, 2 db 5 és 3 db 6 szalmarázóládás változatból áll. A 360 LE-s betakarítógép kiszolgálásában egy nagy teljesítményű átrakócsigával szerelt Fliegl ASW 261 letolókocsi segített, míg a terményszállítást az elsősorban országúti szállításra alkalmas 18 t teherbírású Fliegl DK 180 pótkocsival oldották meg.

A betakarítási bemutatót követően a munkagépek ismertetése következett a New Holland erőgépek közreműködésével. A legkisebb T5-ös szériától egészen a T8-asig, azaz 95 LE-től 390 LE-ig szerepeltek különböző traktormodellek.

A talajmunkagépek közül olyan eszközökkel találkozhattak az érdeklődők, mint a Dondi 5 késes lazítója vagy a cég termékpalettájára nemrég felkerülő Great-Plains Simba rövidtárcsa és tárcsás szántóföldi kultivátora.

Utóbbi azon gazdaságok számára érdekes célgép, akik a csökkentett menetszámú talajművelésre fektetnek hangsúlyt.
Az osztrák Pöttinger cég részéről az 5+1 ekefejes félig-függesztett Servo 6.50 típusú ekéje mellett két vetőgépét is láthatták az érdeklődők. A Pöttinger Vitasem 402 névre hallgató mechanikus munkagép 4 méteres munkaszélességgel rendelkezik. Standard felszereltsége olyan kiegészítőket tartalmaz, mint a nyomjelző, az 1400 literes tartály, az elektromos művelőnyom-vezérlés és a magnyomó kerekek és magtakaró pálcák.

Szintén 4 méteres munkaszélességű a Terrasem C4 típusú mulcsvetőgép is, amely egy menetben végzi a talajmunkát és vetőágy-készítést, a tömörítést és a vetést. A vetőgép alapkivitelben is jó szolgálatot tesz, de széles a választék az opciós tételek között, úgy mint a vetésellenőrző rendszer, radarszenzor stb.

Fél tucat gépkapcsolat az Axiál bemutatón


Az 500 m2 területen kiállító bajai székhelyű Axiál Kft. összesen hat gépkapcsolattal kívánta felkelteni partnerei figyelmét a bábolnai bemutatón. Munkagépeiket a 100–360 LE közötti Fendt, CLAAS és Landini traktorok üzemeltették. Talajmunkagépeik közül a hazai gyártású Framest cég függesztett kivitelű Fralaz 2700 4 késsel szerelt középmély-lazítója kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

Egyedüli ekeként a kimondottan közép- és kelet-európai viszonylatokhoz fejlesztett Grégoire-Besson SPMFB 9 5 + 1 fejes változat volt látható működés közben.

Sekély, teljes felületű tarlóműveléshez, intenzív talajkondicionáláshoz és a szármaradványok bekeveréséhez alkalmazható a Horsch Terrano 5 FM. A kultivátor és a Partner HT függesztett tartállyal bővíthető, hogy az őszi alapműveléssel egy menetben a műtrágyát is ki tudjuk juttatni.


A kombinált munkagépet egy Topcon System 350-nel felszerelt Fendt 933 Vario üzemeltette. A rendszer lehetővé teszi a nagy pontosságú, akár 2 cm-es korrekciót szolgáltatástól függően. A német Horsch cég termékei közül a Pronto 4 DC vetőgép is megmutatta munkáját. Alkalmazási területe igen széles: eke után, mulcsvetésre, de akár direktvetésre is alkalmas. Nagy a területteljesítménye, mivel 10–16 km/h-val vontatható. A talajegyenetlenségeket pontosan leköveti +/- 7,5 cm-es különbségig. Emellett a csoroszlyanyomás fokozatmentesen állítható, 5–120 kg-ig, a talajállapotoktól függően. Teljesítményigényéből adódóan egy 200 LE teljesítményű CLAAS Axion 810-es traktorral került párba.

Elsősorban a közepes gazdaságok részére ajánlották a Berthoud Sprinter szántóföldi permetezőt a gyakorlati bemutatón.
A 18 m keretszélességgel bíró Sprintert 2500 liter térfogatú, könnyen tisztítható tartállyal és egy 260 literes tisztavíz-tartállyal szerelik. A szórókeret hidraulikus nyitású, paralelogramma emelésű, és egy központi csapon nyugszik. Magassága 50–250 cm között állítható. A permetlévezetékek és a négyállású fúvókatartók jól védetten helyezkednek el. A permetezési és egyéb funkciókhoz az anyagáramot a Berthoud által kifejlesztett és évtizedek óta gyártott 3 hengeres dugattyús szivattyú szolgáltatja.

Újdonság volt az idei bemutatón a Monosem ikerersoros vetőgépe.
Az európai piac tekintetében mindenképpen újdonságról beszélhetünk. Kukoricavetés mellett csupán vetőtárcsa cserével, akár napraforgóban, de ami még érdekesebb lehet, repcében is alkalmazható.
A gép egy merev vázú kivitel, melynek szélessége 4,6 méter, erre a vázra 12 db NG PLUS Monoshox – lengéscsillapítóval szerelt – vetőelem van felfüggesztve egymástól eltolva, melyet egy szinkronizáló egységgel tudunk beállítani, hogy a kívánt háromszög formában helyezze le a magokat. A gép képes műtrágyát és mikrogranulátumot is egy időben kijuttatni. A műtrágyát FRONT műtrágyatartályból, pneumatikusan hátra vezetve a tárcsás csoroszlyával helyezik le az ikersorosok közé, a mikrogranulátum a sornyitó csoroszlyák közé kerül a mag közvetlen közelébe.

A szántóföldi bemutatón készült képek megtekinthetők az Agro Napló facebook oldalán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!