Horsch Terrano FX – Mérföldkő a szántás nélküli talajművelésben

Agro Napló
A Horschnál a Terrano FX volt az első három gerendelyes szántóföldi kultivátor, a két gerendelyesekhez viszonyítva 50%-kal több kapával.

Alapművelés és műtrágyázás

Amikor kikerült a termelőkhöz, ez egy kisebb forradalom volt, ugyanis el lehetett kezdeni az intenzív, akár 25 cm mély szántás nélküli talajművelést úgy, hogy a szármaradványok egyenletesen kerültek bekeverésre.

A három gerendelyes Terrano FX a laza talajokra nyírócsavaros, a keményebb földekre TerraGrip rugós kapabiztosítással kerül a termelőkhöz.

A sekély tarlóhántást már 5 cm mélyen el tudjuk végezni a szárnyas kapákkal, intenzívebb bekeverés mellett. Azon termelők számára, akik sekély művelés után több szalmát szeretnének a föld felszínén hagyni, a ClipOn lúdtalpkapa a tökéletes választás.

Az árvakelés bedolgozására is alkalmas a Terrano FX. Mélyebben a szárnyas kapákkal intenzív keverés mellett az árvakelést szépen be tudjuk dolgozni. A szárnyakat általában 15 cm mélységig használjuk! A mélyművelésnél, 20–25 cm, nem kell (nem szabad) a szárnyakkal dolgozni, ugyanis a talaj ezek nélkül is átszakad teljes keresztmetszetben, és így könnyebb is vontatni a gépet.

Terrano FX mélyművelés

A Terranóban a kapaszáraknak mindig van egy jól meghatározott behatolási szögük, még a maximális munkamélységnél sem állnak merőlegesen a talajra, ezért a legkönnyebben vontathatók.

Az őszi alapművelésnél, akár a kapás növények elé is, a Terranóval ki tudjuk juttatni egy menetben az alap műtrágyát. A Partner FT 1600 l-es fronttartályából, a kapák mögé lehelyezve, hosszú ideig felvehető állapotban maradnak, így a kimosódást és a talajhoz való lekötődést tudjuk lassítani.

A Terrano egy olyan szántóföldi kultivátor, amely úgy a kis, mint a nagy farmok számára megoldást nyújt a sekély és középmély, intenzív talajművelésre.

- Szász Zoltán -

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?