A KWS visszatér
a napraforgó piacra

Agro Napló
Új gyöngyszem került fel a magyarországi térképre, szeptember 9-én átadásra került az új KWS Napraforgó Nemesítő Állomás a Pécs melletti Kozármislenyben. Nyolc év után 2011-ben szállt ringbe ismét a KWS, és indította újra napraforgó-nemesítési gépezetét Bólyban, egy bérelt telephelyen. A KWS cég elkötelezettségét és jövőképét is jelzi a kozármislenyi beruházás, amely egy újabb mérföldkő a KWS életében. Az új nemesítő állomáson a szakemberek kiemelkedő környezetben és színvonalon tudják folytatni munkájukat. 

Stréb Péter és Pallós Mihály szalagátvágással avatták fel az új nemesítési központot

   

A közel félmilliárdos beruházással, közel 6000 négyzetméteres területen épült kozármislenyi nemesítő központ újszerűsége révén a legmodernebb állomások egyike – nyilatkozta Stréb Péter, az állomás vezetője –, ahol a legújabb eszközökkel, technológiákkal, egyedi igényekre kialakított gépekkel végezzük a munkát 7 állandó szakember közreműködésével. A nemesítési programjuk a termésmennyiség növelését tűzte ki célul, elsősorban a stabilitásra és a betegség ellenállóságra koncentrálva. A jövőben itt tesztelik majd a kukoricában már általánosan használt DH technológiát, amely jelentősen felgyorsítaná a nemesítés folyamatát és a tenyészkert méretének csökkentését tenné lehetővé. Hagyományos nemesítéssel a tiszta vonalak létrehozása visszakeresztezéssel 9 évet vagy generációt vesz igénybe, DH technológiával ez 2 évre rövidül, és így csökken a Tanker effektus (ha menet közben gyors irányváltoztatás szükséges – más a piaci igény – a nemesítés gyorsabban reagál).

Jelenleg 4 új KWS napraforgóhibrid van bejelentés alatt, bíznak abban, hogy 2 éven belül ezek köztermesztésbe kerülnek.

A KWS a teljes árbevételének 15%-át fordítja kutatás-fejlesztésre, s mivel az árbevétel évről évre nő, így a kutatásra fordított összeg is évről
évre magasabb – hangsúlyozta Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője.

A napraforgó stratégiai növény nemcsak Európában, hanem hazánkban is, a 600 000 hektárnyi vetésterülettel Európa jelentős beszállítójának számítunk. Ezt felismerve, 2011-ben a KWS is visszatért a napraforgó piacára, amikor is újra elkezdték a nemesítési tevékenységeket Európa-szerte.

A napraforgó vetésterületének mintegy 70%-a Európában található, ennek nagy része pedig a kelet-közép-európai régióban. Ezért is választotta a KWS a napraforgó-nemesítési program központjának Magyarországot, ahol megfelelően tudják modellezni mind a magyarországi, mind a kelet-közép-európai talajtani és éghajlati viszonyokat, ezáltal a legversenyképesebb hibrideket előállítani.

Ha visszaemlékezünk, igen komoly múltja van a KWS-nek napraforgóban, hiszen a vállalat magyarországi aktivitásának kezdetekor, a 2000-es évek elején meghatározó volt a napraforgópiacon a maga 10%-os piaci részesedésével. Most egy új piaci környezetben, új szakmai kihívásokkal szembenézve szeretne a KWS újra e piac meghatározó tagja lenni, s ezt a korábbi 10%-os piaci részesedést újra elérni.

A napraforgó szegmens rendkívül szembeötlő változásokon ment keresztül az utóbbi 10 esztendőben, gondolok a Clearfield technológiára, ami 80%-ot képvisel, vagy a magas olajsavas hibridekre, mely 10%-ot jelent, illetve a 10%-ot birtokló klasszikus fajtákra.

A KWS a Clearfield és a klasszikus szegmensben kíván teret hódítani, középtávú terveink alapján az össz. vetőmag értékesítésünk 10–15%-át, hosszú távon az értékesítési volumenünk 20%-át célozzuk meg a napraforgó értékesítés által – nyilatkozta Pallós Mihály.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?