Tovább zuhannak
az árak a nemzetközi gabonapiacokon

Agro Napló
A remek globális termés újabb és újabb mélypontokra löki az árakat mind az amerikai, mind az európai piacokon. Az északi féltekén a lényegi dolgok eldőltek, nagy ármozgások már nem valószínűek. A búza már a magtárakban van, de a lábon álló kukorica kilátásai is rendkívül kedvezőek. Minden körülmény adott a tartósan alacsony árakhoz.

Az általános tőkepiaci hangulat sem kedvező, mivel a rekordokat halmozó részvénypiacok mellett a teljes árupiaci szektor rendkívül gyengén teljesít az idei évben. A 20 legnépszerűbb árupiaci termék ármozgását követő Bloomberg Commodity Index 2009 júliusában – a válság mélypontján – járt utoljára ilyen alacsony szinten. Nemcsak a gabonák árai süllyedtek többéves mélypontra, szintén rosszul szerepelt az ezüst, a brent típusú kőolaj, a réz vagy a nikkel is az elmúlt hónapokban. Az általános visszaesés mögött elsősorban a vártnál lassabb növekedést produkáló kínai gazdasággal kapcsolatos befektetői aggodalmak állnak.

Néhány hete az International Grains Council (IGC) 17 tonnával 1,976 millió tonnára növelte az idei évre vonatkozó globális gabonatermés előrejelzését, majd szeptember közepén az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) 365 millió tonnára emelte utolsó elemzésében az Egyesült Államok területén betakarításra kerülő kukorica mennyiségét. A tavalyi és az idei rendkívüli termésnek köszönhetően a globális kukorica tartalékok 1987/88 óta nem látott szintre emelkedhetnek az év végére.

A tőzsdék meredek áreséssel fogadták az újabb jó híreket. Az amerikai Chicago Mercantile Exchange-en 2010 nyarán volt utoljára ilyen alacsony szinten a kukorica, a szója és a búza árfolyama. A kukorica már 27%-ot esett, a szója 28%-kal van lejjebb, de a búza is 26%-ot veszített az év eleji árához képest.

Az európai piacon is hasonló folyamatok zajlódtak le: a búza 20%-kal, a kukorica 26%-kal van az év eleji nyitóértéke alatt.

 

Matif kukorica 2014. november (EUR/mt)
Forrás: Bloomberg

  

Nézzük, hogy áll a pozíciónk!

Tavasszal egy kukoricatermelő ügyfelünk megbízásából adtunk el 40 kontraktus, azaz 2000 tonna kukoricát a Matif-on 192,5 eurós átlagáron. A pozíciókat szép nyereséggel zártuk ki a nyitáskor meghatározott céláron, azaz 176,25-ön, de ezután tartva a további áreséstől visszanyitottuk egy stop eladással 173 eurón. Az árak azóta négyéves mélypontra zuhantak és már 135 euró alatt járunk. Az árfolyamkockázatunk fedezésére nyitott pozíciónk eredménye jelenleg (192,5-135-3,25)*50*40 = 108.500 euró. Ennyivel jártunk volna rosszabbul, ha ezt a 2000 tonna kukoricát nem fedezzük le.

Még mindig van két választásunk:

  • Lezárjuk a pozíciót itt, a négyéves mélyponton és elrakjuk a fedezeti pozíció eredményét.
  • A fizikai kereskedővel az október 15-ei Matif záróárakon egyeztünk meg, így a fedezeti pozíciót is aznap zárjuk le.

Az első esetben mindenképpen egy nagyon kedvező árfolyamon tudjuk visszavenni az eladott instrumentumokat, de így közel egy hónapig nem lenne fedezve az ominózus 2000 tonna kukoricánk. De mi inkább a másodikat választottuk, amikor lehet, hogy az október 15-ei ár magasabb lesz a mostaninál, de mivel az aznapi záróáron adjuk el ténylegesen a kukoricát a kereskedőnek, mi már rögzítettük az eladási árunkat, így már nem kockáztatunk semmit. Ebben az esetben már most tudjuk, hogy 189,25 euróért (192,5–3,25) adtuk el a termést az október 15-ei záróártól függetlenül. Vajon hányan örülnének egy ilyen eladási árnak most? A termelők elsöprő többsége biztosan…

Szűcs Örkény

A cikk szerzője: Szűcs Örkény

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!