Antonius őszi búza A minőség „védjegye”

Agro Napló
Az idei év megint megmutatta, hogy az őszi búza piacon ugyancsak otthon kellett lennie és jó fajtát kellett választania annak, aki ezzel a Magyarországon hagyományosan nagy területen termesztett növénnyel jövedelmet szeretett volna termelni.
Aki az ANTONIUS-t választotta, jól döntött! 

Az Antonius az osztrák piacról átvett fajták között az egyetlen 8-as, ami A1-A2 sütőipari minőségnek felel meg, így a legmagasabb minőségi kategóriájú prémiumfajta. Kiemelkedően magas a hektolitersúlya, a fehérje- és a sikértartalma. Kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik:

 

Nagy valószínűséggel a fenti mutatók közül a legtöbbet már minden termelő ismeri. Azonban jó tudni azt is, hogy az olasz és szlovén felvásárlók a kedvező P/L-érték (tészta nyújthatóságának viszonyszáma) miatt keresik annyira a fajtából képezett árualapot. Az idei évben sok olyan ügyletről lehetett hallani, amikor a csapadékos időjárás miatt a minőségüket vesztett búzatételek
44–45 000 Ft-os tonnánkénti árával szemben, akár 55 000 Ft/tonnás vételáron köttetett meg az üzlet a termelő és a külföldi kereskedő között. Ezek egyértelműen a jó P/L-értéknek voltak köszönhetőek. Ráadásul még egy dolgot nem szabad elfelejteni: míg ezt a búzát keresték és elvitték, addig a takarmányminőségű áru ott „pangott” a piacon.

Az ANTONIUS búza kiváló minősége mellett magas, 6 t/ha feletti termésekre képes. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége rendkívül jó, különösen a lisztharmattal és kalászfuzáriummal szembeni ellenálló képessége emelendő ki. Télállósága kiváló, a kifagyástól sem kell tartani. Amire viszont a termesztés során nagyon oda kell figyelni, az a tápanyagellátás rendszere.

A Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában az Antonius mellett több hasonló paraméterekkel bíró fajtával találkozhatnak a termelők. A már szélesebb körben ismert VULCANUS és a STEFANUS mellett egyre többen keresik a „tar”
AMICUS-t is.

Következő lapszámunkban az Antonius termesztési igényeire és tápanyagellátására fogunk részletesebben kitérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!