2024. március 1. péntek Albin

Limagrain nagyszabású nemzetközi sajtókonferencia (x)

Agro Napló
Új technológia a nagyobb termésbiztonságértBeszámoló a Limagrain nemzetközi napraforgó konferenciájáról

A Limagrain Törökországban, nagyszabású konferencián ismertette legújabb fejlesztéseit a napraforgó nemesítés terén. A rendezvényen, az európai napraforgó vetésterület 95 %-át lefedő 13 ország szakmai képviselői vettek részt. A szakmai bemutatók mellett, a legfrissebb kutatási eredmények, a napraforgó termesztés tapasztalatai, valamint a vetőmag feldolgozás technológiája is terítékre került.

Az eseményt Daniel Chéron a Limagrain vezérigazgatója nyitotta meg, aki a vállalat szövetkezeti eredetéből fakadó vezetői hátterét és eddig elért eredményeit osztotta meg. Beszélt többek között arról, hogy a Limagraint egyedülálló módon gazdák alapították és vezetik a mai napig, a jelenleg 2.000 szerződéses tulajdonoson keresztül. A cég mottója: „Vezetőink egyben mezőgazdasági gazdálkodók, akik megértik a földeket művelő termelőket.”

Rémi Bastien európai ügyvezető igazgató a Limagrain európai jelenlétéről és azon belül a napraforgó helyzetről tartott előadást. Érdekes tényként közölte, hogy a elmúlt húsz évben a napraforgó termőterülete megduplázódott. Jelenleg a Limagrain a világ 4. legnagyobb - vegyipari háttér nélkül működő - vetőmag előállító vállalata. A tavalyi évben közel 2 milliárd euros árbevételének 68%-a Franciaországon kívüli értékesítésből ered. Ebből szintén egyedülálló módon 188 millió eurot kutatásra fordított. A cég a világon 41 országban van jelen, közel 8.600 alkalmazottal, melyből 1.750-en a kutatásban dolgoznak.

 


Daniel Chéron Limagrain vezérigazgatója és Rémi Bastien a Limagrain európai ügyvezető igazgatója

Az előadásokat követően a résztvevők megtekintették azt a tenyészkertet, amelyben a legújabb hibridek parcellái sorakoztak.

 


Limagrain napraforgó kutatások megtekintése

 

Ezt egy látogatás követte a Limagrain napraforgó hibridek feldolgozását végző vetőmagüzembe, ahol a legmodernebb technológia érdekes részleteit tekintették meg.

Elhangzott, hogy Törökországban, a Limagrain egyik stratégiai piacán hol és milyen a napraforgó vetőmag előállításban és feldolgozásban fontos lépéseket végeznek.

 

 

 Limagrain Europe – törökországi napraforgó tevékenységei

 

Cenk Saracoglu – Limagrain Törökország ügyvezetője arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a közel jövőben átadásra kerül a térség legmodernebb napraforgó feldolgozó üzeme 80 m2 területen, 600.000 zsák vetőmag feldolgozási kapacitással.


Az új üzem terve

  

Ez egyúttal azt az üzenetet is magában hordozza, hogy a Limagrain számára a napraforgó az egyik kiemelkedő jelentőségű növény faj.

A világon 25 millió hektáron termesztenek napraforgót, melyben a legnagyobb részt Oroszország képviseli, körülbelül 7 millió hektár területtel, majd Ukrajna 5 millió hektár területtel és ezt követi az Európai Unió 28 tagországa, összesen 4 millió hektár napraforgóval.

A vetőmag értékesítés tekintetében a Limagrain Törökországban és Bulgáriában piacvezető, míg Romániában, Szerbiában, Moldovában 2. helyezett, Magyarországon és Európában pedig a 3. helyet foglalja el a piacon.

 

Szalay Rita- nemzetközi napraforgó kutató elmondta, hogy  az eddig elért eredmények az 1980-ban elkezdődött jelentős kutatási beruházásoknak köszönhetőek. Azonban az igazi lendületet 1999-ben a napraforgó nemesítést végző Soltis megalapítása hozta. Az együttműködés jelentős újdonságok piacra kerülését eredményezte. A közös kutatás és együtt gondolkodás eredményeként a Limagrain elsőnek rukkolt elő a Clearfield® hibridek alkalmazásával és ajánlásával, amely a napraforgó gyomirtási technológiában áttörésnek számított.

A folyamatos innováció és széleskörű együttműködés eredményeként a Limagrain ismét egyedülálló termékkörrel lépett az európai napraforgó vetőmag piacra.

 

 

A legújabb LG napraforgó hibridek az elérhető legmagasabb szintű szádor rezisztenciával rendelkeznek, igen jó szárazságtűrő hibridek és egy a jelenleginél is hatékonyabb gyomirtási technológia alkalmazását teszik lehetővé minden termelő számára.

Ezen hibridek csoportját SUNEO név alatt ismerhetik meg a gazdálkodók.

 


 = kiemelt fontosságú szántóföldi kultúránk

   


= Innovációnk a napraforgó piacon

    


 

 

A termékeket és a használatukkal járó előnyöket a magyar gazdák az elkövetkező években szakmai konferencián, fajtabemutatókon, egyéb szántóföldi rendezvényeken és sajtóközleményekből ismerhetik meg. Érdemes figyelemmel kísérni a Limagrain innovációit, mert ezekkel ismét nagyobb haszonra tehetnek szert a felhasználók.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!