Kiderült, kik az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíjasai!

Agro Napló
Április 24-én Hódmezővásárhelyen megtartották a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, mint az OMÉK társrendezvénye „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2019” és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2019” pályázatainak eredményhirdetését. A díjazottak listája a következő:

A díjátadó előtt az OMÉK és a hódmezővásárhelyi kiállítás szerepéről, kapcsolatáról Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár beszélt köszöntőjében, majd magáról a kiállításról Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója és Fekete Balázs állattenyésztési és kiállítás igazgató beszélt.

Feldman Zsolt

Antal Gábor

Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2019

A zsűri tagjai:

Dr. Wagenhoffer Zsombor Ph.D - a MÁSZ ügyvezető igazgatója, a zsűri elnöke
Dr. Annaházi László  – ügyvezető, ANIPHARMA Kft.
Dr. Sallai László - a Szegedi Tudományegyetem MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet docense, a bizottság tagja

Nagydíjas:

UBM Feed Kft.: Pecsenye- és hízott kacsa tápsorok fejlesztése fajspecifikus táplálóanyag szükségleti értékek- és emésztési együtthatók meghatározásával

I. Kategória – Takarmányozás, állategészségügy

I. díj Adexgo Kft. és Vitafort Zrt.: Gluko Rep kombinált kiegészítő takarmány bőtejelő tehenek szaporodásbiológia problémának javítására
II. díj Fanon d.o.o.: Rupiol Sunline – innovatív kérődző takarmányozás
III. díj EPF Kft: LF SILOMAX – tejelő tehenek rostemésztését segítő fermentációs kivonat.

II. Kategória – Agrárinformatika, tartástechnológia

I. díj DeLaval Kft: VMS V300 automatikus fejőrendszer
I. díj Dilaco Lighting Kft: Az agrárvilágítás új generációja
II. díj Bos Plus Kft: Milkingo Dairy Pulsator tester – okos eszközhöz kapcsolható fejőházi ellenőrző műszer
II. díj Schauer Agrotechnik Gmbh: Automatikus vályútisztító rendszer
III. díj Stalltechnik Gmbh: Comfort – Biztonságos nyakfogó szarvasmarháknak
III. díj Schauer Agrotechnik Gmbh: BeFree 2.0 - állatjóléti fiaztató rekesz

Szöveges értékelés

Az Állattenyésztési Termékdíj pályázatokat először 2001-ben hirdették meg, így ez már a 19. ilyen alkalom. A szakmai zsűri elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója volt, aki 11. alkalommal vett részt zsűrielnökként az értékelésében. A bírálatokban két kiváló szakember segítette munkáját: Dr. Sallai Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának adjunktusát az ideivel együtt hatodszor kérték fel zsűrizése, Dr. Annaházi László, az Anipharma Kft ügyvezető igazgatója harmadszor vett részt zsűritagként a pályázatok bírálatában.

Összesen 23 pályázat érkezett be határidőre. A kiállítás szervezője 2 kategóriát alakított ki:

I. Takarmányozás, állategészségügy (11 pályázat)
II. Agrárinformatika, tartástechnológia (12 pályázat)

A zsűri minden kategóriában sorrendet állított fel. A Nagydíjat az a cég kapta, amelyik pályázata mindegyik között a legtöbb pontszámot szerezte. Az I. kategóriában egy, a másodikban kettő sorozat (I.-II.-III.) díjat adott ki a zsűri.

Az értékelés évek óta egy jól bevált módszertan szerint történik. Hat szempont alapján 1-5 pontot adva minősítik a pályázatokat.

Szempontok:

  • eredet (mennyire hazai az ötlet, a cég, a technológia, a gyártás)
  • életkor (mikor vezetik vagy vezették be a terméket a piacra)
  • aktualitás (a termék, az ötlet, a módszer stb. mennyire időszerű)
  • innováció, újszerűség, egyediség
  • tudomány (eredmények tudományos alátámasztása)
  • referencia (kik használják, mennyire elterjedt a piacon)

NAGYDÍJ

UBM Feed – Pecsenye és hízott kacsa tápsorok fejlesztése fajspecifikus táplálóanyag szükségleti értékek-, és emésztési együtthatók meghatározásával

A kacsatápok fejlesztésének keretében az UBM elsőként határozta meg a legfontosabb takarmány összetevők tényleges aminosav emészthetőségi értékeit kacsákra vonatkoztatva. A K+F kutatást a keszthelyi Georgikon Karral együttműködésben végezték. Az eredményeket felhasználva mulard és pekingi kacsákra meghatározták az optimális súlygyarapodást lehetővé tevő metabolizálható energia szinteket (ME). Ezzel a hús és májtermelés hatékonyabbá tehető, azaz olcsóbban lehet egységnyi terméket előállítani.

Ezen kívül egy speciális hőkezelési eljárás segítségével olyan tömőtápot fejlesztettek, amelyben a kukorica és búza fehérje, valamint keményítő tartalma könnyebben emészthetővé válik, ami növeli a táp metabolizálható energia tartalmát. Kísérletekkel kimutatták, hogy a takarmányértékesítést elsősorban a limitáló aminosavak tényleges emészthetősége határozza meg az energiaszintekkel összehangoltan.

Az eredmény egy olyan tápsor, amely hatékonyabb, környezetkímélőbb kacsamáj-, és kacsahús előállítást tesz lehetővé.

I. KATEGÓRIA – Takarmányozás, állategészségügy

I. díj Adexgo Kft. és Vitafort Zrt. - Gluko Rep kombinált kiegészítő takarmány bőtejelő tehenek szaporodásbiológia problémának javítására

A Glüko termékcsalád tejelő tehenek számára kifejlesztett, cukrok és védett zsírok kombinációjából álló energiakiegészítő adalék, amely 2016-ban I. díjat kapott.

Az idén I. díjjal jutalmazott Glüko-REP a Glüko termékcsalád legújabb terméke, amelynek célja a tejelő tehenek termékenyülésének javítása.

A termék a bendőstabil cukrok mellett halolaj alapú omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyeknek pozitív hatása van a szaporodásbiológiai paraméterekre azáltal, hogy a tüszők nagyobbak lesznek, ez nagyobb sárgatest képződéshez és több progeszteron termeléshez vezet, ami végsősoron az embrió túlélési esélyeit növeli. A halolaj a legjobb telítetlen zsírsav forrás, ugyanakkor folyékony halmazállapota és gyors oxidációja miatt csak valamilyen kezelése után keverhető szilárd takarmányokba. A fejlesztéssel a gyártó ezeket a nehézséget is megoldotta úgy, hogy a termék finom por formában kapható és zsírsavösszetétele a gyártás és tárolás során sem változik.

A termék etetése javítja a kondíciót, csökkenti a ketózis előfordulását, 5-15 nappal előbbre hozza az első ivarzást, növeli a termékenyülési és a vemhesülési arányt, továbbá jelentősen csökkenti a magzatelhalást.

A termék piaci bevezetése 2018-ban indult nemcsak szarvasmarha, de kiskérődzők számára is.

II. KATEGÓRIA – Agrárinformatika, tartástechnológia

I. díj DeLaval Kft: VMS V300 automatikus fejőrendszer

A díjazott termék a VMS V300 fejőrobot, amely az automata fejéstechnika egyik vezető gyártójának újdonsága, amely több innovatív fejlesztést is magában foglal.

Az egyik ilyen az In Sight képfeldolgozási rendszer, amely segítségével a fejőkehely felhelyezési arány 99,8 százalékra nőtt és akár 50%-kal is rövidülhet a felhelyezési idő, úgy, hogy nem szükséges kézi betanítás a bimbók helyzetének megállapításához. A Pure Flow tőgybimbó előkészítő rendszer segítségével a robot naponta akár 3500 kg tejet képes kifejni.

A fejőrobot tőgynegyedenként végez méréseket ICAR szabvány szerint és továbbítja az adatokat a vezérlőközpontnak. Az In Control technológia okostelefonnal, táblagéppel összekötött vezérlést és ellenőrzést tesz lehetővé. Segítségével bárhol, bármikor lekérdezhetjük a rendszerinformációkat.

Az előfejt tejet és a tisztításhoz használt vizet elkülönítve kezeli. A kifejt tejet 5 féle helyre lehet továbbítani. A rendszer a napi fejések számát az adott tehén laktációjának állapotához, táplálkozási és fejési jellemzőihez igazítja. A DeLaval tőgygyulladás előrejelző mutatója a tehén egészségi állapotával kapcsolatban pontos információt nyújt.

I. díj Dilaco Lighting Kft: Az agrárvilágítás új generációja

Az elmúlt évtizedben a cég az agrárvilágításra szakosodott és hazai egyetemekkel, szakemberekkel együttműködve 2014-re egy jól működő és számos baromfitartó telepen kipróbált LED technológián alapuló világítási rendszert dolgoztak ki, amelyet azóta is folyamatosan fejlesztenek. A vállalkozás a világítási rendszerek komplett tervezését, gyártását és kivitelezését végzi szaktanácsadással kiegészítve.

A baromfi istállókban alkalmazható teljesen automatizált LED-es világítási rendszert a madarak látásmódjához és érzékeléséhez igazították. A rendszer valamennyi tartásmódhoz és baromfifajtához illeszthető, homogén megvilágítást tesz lehetővé, legyen szó többszintes ketreces istállókról vagy mélyalmos rendszerekről.

A Dilaco Lighting világítási rendszer egyedülálló módon másolja le a természetben jellemző fényviszonyokat, ügyelve a napszakok ritmusára, a napfelkelte és napnyugta szimulálására. A technológia energiatakarékos (a hagyományos fénycsöves rendszerekhez képest akár 90%-kos megtakarítás is elérhető) és hosszú élettartamú.

Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2019

A zsűri tagjai:

Dr. Gyuricza Csaba - a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, a zsűri elnöke,
Sipos József - a Bayer Hungária Kft. területi képviselője, a bizottság tagja
Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D. - a Szegedi Tudományegyetem  Mérnöki Kar Műszaki Intézet docense

Dr. Gyuricza Csaba méltatása a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2019” pályázat nagydíjasáról:

„High-tech” Palántanevelés a helyi adottságokra épített gazdaságfejlesztéssel”- a szentesi Árpád-Agrár Zrt. pályázata

"A szentesi Árpád-Agrár Zrt. neve fogalom a magyar mezőgazdaságban: nincs olyan ember hazánkban, aki az elmúlt évtizedekben ne került volna kapcsolatba a céggel magas minőséget képviselő termékein keresztül. A csaknem 60 év stabil múltat, erős hagyományokat teremtett, azonban sosem feledkeztek meg arról, hogy a talpon maradásnak és a fejlődésnek záloga az innováció, a szűkebb környezet és az egész ágazat számára példamutató munkavállalóbarát hozzáállás. Az elmúlt években világszínvonalú palántanevelési technológiai rendszert építettek fel, amely nem csak  a vállalkozás további fejlődésére van jótékony hatással, hanem az egész hazai kertészeti ágazatra az évi 23,5 millió előállított minőségi palánta révén. Hagyományok tisztelete, innováció, modernizáció, minőség, gazdaságfejlesztés: ezek azok  a kulcsszavak, amelyek révén az Árpád-Agrár Zrt. a hazai kertészeti termelés zászlóshajójává vált, és több évtizedet átölelő fejlesztő munkája alapján a szakmai zsűri érdemesnek tartja a „Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíj 2019” elnyerésére."

További díjazottak:

I. díj Agrova Kft. a Phylazonit Technológia a fenntartható mezőgazdaság szolgálatában pályázatéért
I. díj AgroVIR Kft. az AgroVIR Global - Információs Platform a hatékonyabb gazdálkodásért pályázatéért

II. díj Alpha-Vet Kft. a HumicQuattro növénykondicionáló készítményéért
II. díj Agrovíz Kezelési Kft. az AsMet - Új arzénmentesítő megoldás a melegházi zöldségtermesztésben pályázatáért

Az összes díjazott csoportképe

 

 (x)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!