2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A lombtrágyák és a metszést kiegészítő eljárások hatása az almafák termőrefordulására

Agro Napló
A gyümölcsfák nem termõ idõszakának hosszát, a termõre fordulását alapvetõen a növény örökletes tulajdonságai határozzák meg. Lerövidítése érdekében alkalmazzák a sûrûbb térállásra telepített gyengébb növekedésû alanyokat - önállóan vagy közbeoltott törzsként is - és a nagyobb termõképességû fajtákat. A termõre fordítás elõsegítésére számos eljárás létezik. Ezek részben a vegyszeres növekedés- és termésszabályzók, de elterjedtebbek a hagyományos un. mechanikai mûveletek. Utóbbihoz tartoznak a metszés és a metszést kiegészítõ eljárások (pl. hajlítás, lekötözés, gyûrûzés, hajtásválogatás, hajtás megtörés, visszatörés, stb.). Ezek hatásai lehetnek: a növekedési hormonok koncentrációjának megváltozása és ennek következményeként jobb hajtás eloszlás és termõrügy differenciálódás; gyûrûzésnél, kéreg bevágásnál az asszimiláták feltorlódása; a törés és hajtásválogatás esetén szerves- és ásványi anyag eltávolítás, illetve ezt követõen az asszimilátak beépülése termõrügy képzõdés szempontjából kedvezõbb helyekre irányul.

A növény tápláltságának (szerves anyag képzés, ásványi anyag- és vízellátás) is hatása van a termőrügyképződésre. A fák erőteljes növekedését okozó bőséges vízellátás vagy a nitrogén túlsúlyos trágyázás késlelteti a termőre fordulást. A korai termőre fordítás, a sorirányba záródó ültetvény elérése mellett ugyanilyen lényeges szempontja a gyümölcstermesztőnek a fák “térben tarthatósága”, illetve a kívántnál erősebb növekedés, az önárnyékolás megakadályozása, aminek az állománysűrűség fokozódásával nagyobb a jelentősége.





Ezen kettős célkitűzés tanulmányozására állítottuk be dr. Gonda István kollégával azt a kísérletet, melyben a környezetkímélő termesztéshez is használható lombtrágyák és a hajtástörés együtteses hatását vizsgáltuk. A kedvezőtlen helyzetű (vezérvesszővel konkurens vagy élen álló) és a kívántnál erősebb növekedésű hajtások visszatörését június közepén végeztük el. A sebek ilyenkor gyorsan beforradnak és a képződő újabb hajtások beérnek a tenyészidő végére.





A kísérlet gyengén savanyú barna homok talajon folyt a 4 x 1,5 m térállású, M 26 alanyú, Gala Must alma ültetvény első két évében. A felhasznált permettrágyák magyar termékek voltak: Biomit C Plusz (BM), Biofert (BF), Humix Universal Plusz (HU), Damisol Super Flora (DS) és Zöldítő komplex (ZK). Az első három természetes eredetû anyagokból készült, az utóbbiak viszont a növény által könnyen felvehető kelát kötésben tartalmazzák a tápanyagokat. A permetezést 0,5-2 % töménységben, kéthetente végeztük az első évben júliustól 3-szor, a második évben 7 alkalommal.





A második éves ültetvény fáinak növekedését és a virágzásának alakulását az 1. táblázatban közöljük.



A regeneratív növekedés viszonyszámot jelent, mégpedig a visszatörés után megmaradt un. elsőrendû hajtás 1 méter hosszúságára jutó másodrendû (a visszatörés után nőtt új hajtások) hajtások hosszúságát, illetve számát. A virág berakódottságot a virágzatok relatív mennyiségével, a fák törzs keresztmetszetére vetítve fejezzük ki.





A törzsvastagság tekintetében nincsenek megbízhatónak minősülő különbségek a kontrolhoz képest. Ezzel szemben az átlagos hajtáshossz már lényeges eltérést mutat, amit a tendenciaként megnyilvánuló kisebb törzsvastagsággal együtt azt jelenti, hogy mind az öt permettrágya csökkentette a fiatal fák növekedését. A kérdés sokkal összetettebb, mint, amit egyszerûen a rövidebb hajtások jelentenek. Ebben az intenzív almaültetvényben az első két évben a hajtások visszatörését az erőteljes növekedés mérséklésére, a kedvezőbb koronaszerkezet és a termőre fordulás elősegítésére alkalmaztuk. A hajtástöréssel kiváltott regenerációs hullám sok új hajtást eredményezett. Ezek mennyiségét és a rajtuk képződött virágrügyek számát a vizsgált permettrágyák pozitíven befolyásolták.





1.

táblázat. A permettrágyák hatása a 2. éves almafák növekedésére

és virágzására
Kezelés Törzs keresztmetszet (cm²) Átlagos hajtáshossz (cm) Regeneratív

növekedés
Virágzat

(db/ cm²)
      Hajtáshossz

(m)
Hajtások száma

(db)
 
Kontroll 5,34 62,4 6,55 11,41 1,43
BF 5,21 39,3 4,90 14,09 3,30
BM 5,72 43,5 5,90 13,81 2,41
HU 4,53 31,2 4,59 16,21 2,25
DS 5,31 49,9 6,73 13,82 4,63
ZK 5,25 42,2 5,80 14,72 4,88
SzD 5% 0,41 12,4 1,33 1,96 1,61





Jól érzékelhető a regenerációs növekedés adatokon a másodrendû hajtások átlagos rövidülése és ugyanakkor jelentős számszerû növekedése ezen permettrágyák hatására. A több és rövidebb hajtás kompaktabb, spur típusú koronát eredményez, ami lehetőséget teremt a rügydifferenciálódási hajlam fokozódására. Ez a komplex hatás együttesen eredményezi a nem termő időszak lerövidülését, a termőképesség potenciális növekedését, amit a fánkénti virágberakódottság adatok jellemeznek.





A sûrûbb térállású, intenzív gyümölcsösökben ezt a növekedés csökkenést előnyként kell értékelni, mert elősegíti a fák térben tartását és a jobb koronaszerkezet kialakítását. Ennek a minőségi többlete még évekre kihat, mert az első évek harmonikus növekedése és következményeként a jó rügydifferenciálódás lényeges feltétele a korai termőre fordulásnak és a további évek termőegyensúlyának.





Az előzőekben a fiatal ültetvényről volt szó, de termő gyümölcsösben a következő évi kedvező terméshozam érdekében, a rügydifferenciálódáshoz , a fák téli felkészüléséhez lényeges, hogy a vegetáció második felében is aktív maradjon a lombozat. Ehhez a megfelelő növényvédelem és talajnedvesség mellett az NPK összetételű lombtrágyázás előnyös lehet, ha ezen elemekből mérsékelt az ellátottság. A termőrügy képződés elősegítéséhez kedvező fényviszonyok is kellenek, amiben a megfelelő koronaszerkezetnek és a nyári "zöld munkáknak", mindenek előtt a hajtásválogatásnak nagy jelentősége van. Az évente kiegyenlített terméshozamok érdekében a túlzott gyümölcskötődés esetén fontos tevékenység a gyümölcs ritkítás időbeli elvégzése.





A bór tartalmú permettrágya használata elsősorban a virágzás előtt és a kezdetén ajánlatos. A nyár második felében alkalmazott bór permettrágyázástól gazdagabb rügydifferenciálódás várható, ha a talajon keresztül hiányos a fák bór ellátottsága.



Dr. Szűcs Endre

Gyümölcs és Dísznövény termesztési Kutató Fejlesztő Kht.

1223 Budapest, Park u. 2.



Dr. Gonda István

Debreceni Agrártudományi Egyetem

4015 Debrecen, Böszörményi u. 143.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény az almatermesztésben

Van remény az almatermesztésben

Alma technológiai bemutatót és kertszemlét szervezett az UPL OpenAg Nyírtasson. Olyan szakmai előadók részvételével valósulhatott meg a találkozó, aki...

Naturalma és Hipp együttműködés

Naturalma és Hipp együttműködés

A Holland Alma Kft. és partnerei által létrehozott Naturalma Zrt. május 30-án Csobádon tartotta szakmai programmal gazdagított éves közgyűlését. A zrt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!