2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sikeres, korszerű fajták
a Raiffeisen-Agro
Magyarország Kft.
kínálatában

Agro Napló
A mai kor követelményeinek megfelelően szükség van olyan modern fajtákra, amelyek képesek a velük szemben támasztott magas elvárásoknak eleget tenni. A Raiffeisen-Agro Mo. Kft. több mint másfél évtizede törekszik arra, hogy a lehető legjobb fajtákkal állhasson a gazdálkodók rendelkezésére. Az idei évben rendkívüli mértékben tapasztalhattunk rozsdafertőzést kalászos gabonákon, különös tekintettel a sárgarozsdára. Nagyon sok fajtánál megmutatkozott, hogy nem rendelkeznek megfelelő ellenálló képességgel a nevezett kórokozókkal szemben. Elmondhatjuk, hogy a mi általunk képviselt fajták kiválóan teljesítettek e tekintetben, tapasztalhattuk különböző fajtasorokban is, hogy a RAM fajták kitűntek az egészséges zöld levélzetükkel és már messziről felismerhetőek voltak. Ez egy fontos szempont lehet az idei kalászos vetőmag megválasztásánál.

Őszi káposztarepcében kimagasló termőképességű hibridjeink immáron nyolc éve az élmezőnyben szerepelnek, ami a kiváló termesztési tulajdonságaiknak és jó alkalmazkodóképességüknek köszönhető. Az általunk képviselt repcehibridek közül mindenképpen kiemelésre érdemes a két nemrégiben elismert RUMBA és INSPIRATION nevű hibrid. A Rumba a korai érésének köszönhetően az őszi búza betakarítása előtt aratható, az Inspiration hibridre (középérésű) a nagyfokú megbízhatóság jellemző. A korai éréscsoportban új Raiffeisen „csatár” a Müller 24, amely a kísérletekben bizonyította az öt tonnát meghaladó termőképességét. Szintén új repcehibridünk a MAXIM, „maximális” terméssel, amely 2013-ban került állami elismerésre a középérésű csoportban. A régebbiek közül mindenképpen kiemelendő a SITRO, amelyet minden területre ajánlunk, és a RALLY, amely  nagyon jól tűri a késői vetést.

Rátérve az őszi kalászosokra, itt szeretném megjegyezni a rovarölő szeres csávázás nagyfokú jelentőségét, különös tekintettel az őszi árpa esetében, de a búzánál is egyre inkább indokolt lehet. Érdemes átgondolni, átszámolni, hogy az esetleges rovarok elleni permetezés és a vele járó kockázat vagy a már insekticides csávázás a kifizetődőbb.

Takarmányárpában egy új fajtával állunk rendelkezésre, ez a MERLE névre hallgat, eddigi tapasztalataink is azt igazolják, hogy egy kiváló termő- és betegségellenálló képességű, többsoros árpafajta.

A Magyarországon termesztett kétsoros őszi sörárpa fajták között piacvezető helyet foglal el a VANESSA nevű fajtánk. Jelenleg a második legnagyobb területen szaporított őszi sörárpa fajta idehaza. Már évek óta előszeretettel termesztik hazánkban, mivel rendkívül jó télállóság, bőséges terméshozam és kiváló söripari minőség jellemzi. A jelentősebb gombabetegségekkel szemben jól ellenálló fajta.

Őszi tritikále fajtánk a TALENTRO, amely középérésű, kiváló télállóságú, magas terméspotenciállal rendelkező fajta. Jellemző rá a nagyfokú alkalmazkodóképesség a különböző termőterületekhez.

Őszi búza fajtáink is nagymértékben megújultak, természetesen a jól bevált fajtáink maradtak a kínálatunkban, de több új érkezett. Ilyen rögtön a korai érésű, szálkás kalászú ENERGO, amely száraz körülmények között is magas termőképességre képes. Nevezetes a stabilan magas fehérjetartalmáról még a magas termés mellett is. Jellemző rá a magas ezermagtömeg. Gombabetegségekkel szemben jól ellenálló fajta.

Szintén új a NORENOS, amely kifejezetten a jó termőterületek tarkalászú minőségi búzafajtája. Késői érésű, nagyon jó állóképességű és télállóságú német nemesítésű búzafajta. Nagyfokú termés- és fehérjestabilitás jellemzi az eltérő évjáratokban. Fuzáriummal szemben jól ellenálló fajta, ezért jó előveteménye lehet a kukoricának.

Nagyfokú évjáratstabilitásáról nevezetes a középérésű ARKTIS fajta, amely a már sokat bizonyított, közép-kései AKTEUR, mint intenzív bőtermő fajtánk továbbfejlesztett változata, mindkettő tarkalászú, magas termőképességű minőségi búzafajta. Az Arktis jól tolerálja a késői vetést, intenzív termesztési körülmények közé ajánljuk.

Őszi búzáink közül mindenképpen kiemelendő a jól bevált, nagymértékű termés-
stabilitású, szálkás kalászú ASTARDO. Ez a fajta azon termelők számára ajánlott, akik megadnak mindent (tápanyag, növényvédelmi kezelések) a növénynek annak érdekében, hogy egy rendkívül jó minőséget (javító) és magas terméseredményt érjenek el. Nagyon jól bírja az aratáskori csapadékos időjárást, az esésszám, mint az egyik legérzékenyebb mutató, ilyen időjárási körülmények között is jó értékeket mutatott. Jellemző a fajta jó beltartalom stabilitása, mely szerint a körülményektől szinte függetlenül, stabilan tartja a magas sikérszázalékát, a kimagasló termésmennyiség mellett.

Az említett fajtákon kívül megemlíteném még a CAPO búzánkat, amely több mint egy évtizede szinte kivétel nélkül, minden évben hozza a rá jellemző kiváló javító búza minőséget. Szálkás, középérésű, nagyon jó alkalmazkodóképességű őszi búza, amely össz-kórtani szempontból jó rezisztenciával rendelkező fajta.

Bízva abban, hogy fajtáink minél nagyobb termelői körben kipróbálásra kerülnek az idei évben, kívánok minden gazdálkodónak sikeres betakarítást és kedvező időjárást a vetéshez!

Szelepcsényi Gábor

vetőmag üzletág manager


A cikk szerzője: Szelepcsényi Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!