A szemestermény-szárítás idõszerû kérdései, az elmúlt évek beruházásainak elemzése

Agro Napló

I. A gabonaágazat bemutatása

A szárítótelepi technológiák helyzetének elemzésénél elengedhetetlen a hazai gabonaágazat főbb jellemzőinek a bemutatása. Magyarországon a mezőgazdaság meghatározó ágazata a növénytermesztés, ezen belül a különböző gabonafélék, kalászos gabonák, kukorica termelése. A gabonaágazat népgazdasági jelentőségét a hazai növénytermesztésben elfoglalt szerepe, az állati takarmányszükséglet, ill. az emberi táplálkozás céljából megtermelt kenyérgabona adja. Az ágazat igen jelentős exportkivitellel is jellemezhető. A hazai gabonafélék termesztésénél jellemzően a termények betakarítás utáni feldolgozását a hazai szárító-, tárolótelepek végzik. Megállapítható volt az, hogy a világszínvonalú növénytermesztés gépesítési állapotától a betakarítás utáni technológiák mûszaki fejlettségi szintje jelentősen elmarad. Ennek alapján a hazai szárítógép-park túlnyomóan korszerûtlen, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő. Jellemzően nyílt diffúz légszennyező forrásokból és alacsony energiahatékonyságú szárító berendezésekből áll.

A kedvezőtlen helyzet javítására a 2007–2008-as években lényeges előre mutató fejlesztések indultak meg, melynek előkészítésében a VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet is részt vett.

A fejlesztési program jogszabályi hátterét a 35/2008. (III. 21.) FVM rendelet határozza meg. Ezen utóbbi rendelet alapján a szárítótelepi technológiai beruházásaiknál mintegy 40%-os teljes technológiára kiterjedő támogatást vehettek igénybe. A beruházások lebonyolítására 3 éves futamidő tartamot tettek lehetővé.

 

 

II. A szemestermény-szárítás helyzete

Az üzemekben, napjainkban mintegy 2000 szárítótelep található. Ezeknek közel 30%-a B1-15 szárító, amely a hazai szárítókapacitás közel 40%-át teszi ki. A 2008-as állapotokat figyelembe véve a szárítógép-park nagyobb része korszerûtlen, a géppark mintegy 60–65%-a mûszakilag elavult, életkoruk 25–30 év feletti volt (lásd a képet). A korszerûsítés üteme igen lassú volt az utóbbi évekig. A szárítógép-park eszközértéke 180–200 Mrd forint nagyságrendû. Részleges pótlásuk az ágazatot 60–80 Mrd forinttal terheli. A korszerû szárítók energiafelhasználása 3,8–4,0 MJ/kgvíz, míg a korszerûtleneké 5,4–6,0 MJ/kgvíz.

 


Újkori állapotú B1-15 szemes terményszárítóra alapozott telep

(1990-es években épült)

 

 

 

A hőenergia-felhasználást túlnyomóan fosszilis energiahordozókkal biztosítják, már túlnyomóan 80–90%-ban a földgáz, illetve az LPG, továbbá kismértékben a tüzelőolaj, mely csökkenő mértékû. A hőenergia-felhasználás évente a mintegy 7 millió tonna kukorica szárításánál 10% vízelvonással mintegy 5.109 PJ. Ez olaj egyenértékben számolva mintegy 120 ezer tonna tüzelőolajat, vagy 150 millió m3 földgázt jelent.

A hazai új építésû szárítók részben hazai gyártásúak: Hevesgép Kft., IKR Zrt., TeGaVill Kft. HETECH Kft. stb., illetve EU-s országokból származnak (német, olasz, francia, dán, svéd, spanyol), továbbá USA eredetûek. A szárítók szinte kivétel nélkül direkt tüzelésûek, ill. termálvizes (2-3 db) hőcserélős rendszerûek. A bio tüzelőanyagok használatára még nincs kiérlelt mûszaki megoldás, bár a fejlesztések elindultak.

A szárításnál, takarmánycélú alapanyagoknál a direkt tüzelés, általában (földgáz esetében) megengedett, míg közvetlen élelmiszer alapanyagok esetében általában, olajtüzelésnél és biomassza tüzelőanyagok elégetésénél mindenképpen indirekt (hőcserélő) fûtési mód alkalmazása a követelmény.

A hazai szárítótelepi technológiák jellemzően a kalászos gabonafélék fogadására, előtisztítására, igény szerinti szárítására, továbbá a kukorica fogadására, tisztítására, szárítására és utótisztítására szolgálnak. A szárítótelepi technológiáknál meghatározóak a keresztáramú aknás szárító berendezések. A B1-15 szemestermény-szárító az USA-ból származó berendezés alapján került kialakításra. Az első 1989-ben gyártott B1-15 szárító berendezés az 1955. évi CAMPBELL-szabadalom alapján gyártott szemestermény-szárítónak a mûszaki bázisán készült.

Fentiek alapján e szárító egyszeri keresztáramlású rendszerével, a nyílt diffúz légszennyező forrásával mintegy 50 évvel ezelőtti mûszaki színvonalat képvisel. A szemestermény-szárító berendezés a gyártó szerint főbb egységekre átszámítva mintegy 1000-es nagyságrendben készült. A telepi berendezések száma az MGI információk szerint meghaladta a 750-et. A szárítóegységek további része elsősorban szárító felújításoknál került alkalmazásra. A szárítótelepeken alkalmazott egyéb szárítórendszerek jellemzően a szintén keresztáramlású, de ugyanakkor láncos anyagmozgató rendszerrel mûködtetett, úgynevezett tálcás szárítórendszerek, mint amilyenek a volt szolnoki Mezőgép által gyártott SIROKKÓ szárító berendezések, melyek szintén a hazai szárítástechnika kezdetének a mûszaki színvonalát képviselik. Ezek is mintegy 40 évvel ezelőtti kor mûszaki szintjét jelentik. Ilyen szárító berendezésekből 450–500 db készült és ez a két hazai gyártású szárítórendszer képezte a hazai szárítástechnika jelentős részét. Megemlítendő még az egyéb nagyobb számban gyártott szárító berendezések közül a szovjet import DSZP szárító rendszer, amelyből iker elrendezésben mintegy 100 telep készült. Ezen szárító berendezések az akkori '70-es évek jellemzőinek megfelelően kerültek kialakításra. Jellemző volt kukoricaszárításnál a mintegy 15–20%-os vízelvonás. A szárítók teljesítményét – amely pl. a B1-15 szárító berendezésnél mintegy 15 t/h volt – 15% vízelvonásnál adták meg. A szárító berendezések energiafelhasználása még újkori állapotukban is a mai kor követelményei alapján magas volt. Az energiafelhasználásuk 5,4–5,6 MJ/kgvíz, amely érték a szárítók üzemeltetésével légtechnikai hiányosságok, tüzelőberendezések mûködésének az elhasználódása stb. miatt még tovább romlott. Porleválasztó rendszerrel csak a SIROKKÓ 30/4 szárító rendelkezett. A szárítótelepek jellemzően a nagyüzem gazdálkodásához illeszkedtek és éves teljesítményükkel, 600 üzemórával számolva mintegy 10 000 tonnás kukoricaszárítási idényteljesítményt valósítottak meg.

A szárító berendezéseknél megemlítendő még a szárítók fejlesztésére a '70-es években kiírt pályázatok. Magyarországon üzembe került a legkorszerûbb amerikai szárítórendszer, a BERICO-1260 CEG SAR szárító, amelyből mintegy 20 szárítóegység került az üzemekbe. Az energiafelhasználása 3,5–3,6 MJ/kgvíz. Ezen kívül a hazai üzemekbe még különböző újabb hazai, ill. angol, dán, valamint német gyártmányú és olasz szárító berendezések is mûködtek. Ezen szárítórendszerekből mintegy 200–300 db került a mezőgazdasági üzemekbe. A régebbi szárítók jellemzően diffúz légszennyező források, míg az újabbak pontszerû légszennyező források.

A vetőmag-feldolgozásra Cimbria technológiák kerültek az üzemekbe.

 

 

A Gazdasági változások eredménye

A gazdasági rendszerváltás kapcsán a mezőgazdaság privatizációjakor a '90-es évek elején az új üzemi szerkezet új szárítótelepi technológiákat, ill. új szárítóteljesítmény-kategóriákat igényelt. Ekkor kerültek jellemzően üzemeinkbe azok a tételes terményszárító berendezések is, jellemzően anyagcirkulációs szárítók, amelyekből 400–500 db 5–8 t/h teljesítményû került a hazai mezőgazdasági üzemekbe.

A gyártó cégek közül megemlítendők azok a nagyobb hazai cégek, a Hevesgép Kft., TeGaVill Kft., amelyek külföldi (USA, olasz, ill. német) berendezések hazai változatainak a gyártásával szélesítette a szárító berendezések kínálatát. Mellettük szinte az összes európai gyártó megjelent a hazai forgalmazók kínálatában.

Ugyanakkor az IKR Zrt., és a Hetech-Trend Kft. is szárító berendezés fejlesztésbe kezdett. A hagyományos szárítóknál az energetikai, ill. környezetvédelmi követelmények teljesítése érdekében utólagosan kialakítottak többféle megoldást, a szárítók energiahatékonyságának javítására, ill. az energiafelhasználás csökkentésére.

A szárítótelepeken alkalmazott vezérgépek közül a magtisztító gépeknél is jelentősen változott a technológiák helyzete. A '70-es évektől kezdve elsősorban az NDK PETKUS, ill. a szovjet ZSZM magtisztító gépek mûködtek a mezőgazdasági üzemekben. Ezeket a '90-es évektől részben leváltották, ill. kiegészítették a nyugat-európai, jellemzően német, ill. olasz tisztító berendezések.

Visszatérve a szárítókra, az alkalmazott újabb típusok igen sokfélék, sokféle mûködési rendszerûek, de alapvetően az új szárító berendezések ún. recirkulációs, energiatakarékos rendszerûek, melynek alapján a szárítóból távozó szárítóközeg egy részét, ill. a hûtőzóna távozó levegőjét lehet újrahasznosítani, ezáltal a szárítási levegő-, ill. hőigényét csökkenteni lehetséges. Hőenergia-felhasználásuk 4–4,2 MJ/kgvíz. A legnagyobb problémát a telepeknél a még mindegy kb. 300–400 darabra tehető B1-15 szárító jelenti.

A hazai szárító-tárolótelepeken alapvető problémát jelent még a termény tárolástechnikai körülmények alacsony színvonala miatti túlszárítása, ill. a szárítási technológiák elhasználódott volta miatt az egyenlőtlen terménynedvesség-tartalom. A hazai tárolórendszerek jellemzően nem rendelkeznek olyan szellőztető állagmegóvó rendszerekkel, amelyek lehetővé tennék a termények egyensúly nedvességtartalom körüli értékre történő szárítását. Ez gabonaféléknél jellemzően 14%.

Fentiek hiányában a terményeket kényszerûségből a tárolástechnika biztonsága érdekében túlszárítják, ez terménybeltartalmi jellemzőknél károsodást okoz. Hasonlóan problémás egyes szárító berendezéseknél a nem megfelelő szárítási teljesítmény, amelyet a kívánatos maximálisan megengedett 110oC-os hőmérséklet helyett több helyen jelentősen túllépnek és a szárító berendezéseket 130–140oC-os belépő szárítóközeg hőmérsékleten is üzemeltetik. Ez szárított terménynél ugyanakkor jelentős beltartalmi veszteséget, károsodást okoz. Ennek takarmányozási kihatása is számottevő kárként jelentkezik.

A helytelen szárítóüzemeltetés, ill. tárolástechnológia is oka a magas takarmány-felhasználásnak. Ez a szárítás-tárolás közbeni beltartalmi veszteségekre vezethető vissza. Egy ország mezőgazdaságának a fejlettségi szintjét is jól jellemzi a betakarítás utáni feldolgozás-technológiák színvonala.

 

Szárítótelepi technológiák energia- és költségelemzése, fejlesztési javaslatok

Az MGI-ben áttekintettük a tárolótelepi fejlesztéseket, elemzést végeztünk a szárító berendezések hőenergetikai jellemzőiről. Meghatároztuk a hazai szárítógép-park főbb szerkezetét, a berendezések főbb energetikai jellemzőit. A berendezések mûszaki jellemzőit az MGI-teszt vizsgálatai alapján határoztuk meg. A szárítógéppark-összetételéhez részben a gyári fogalmazási adatokat, részben a KSH adatokat használtuk fel. Hosszú távú elemzést is végeztünk a szárítási hőenergia-felhasználás, illetve a vízelvonás mértékének együttes energetikai kihatására.

A szárítás elsősorban kukoricánál jelentős költségtényező és számottevően befolyásolja a termelés gazdaságosságát. A szárítás költségét meghatározó költségösszetevők:

- a vízelvonás mértéke (%) (a kezdeti és végnedvesség-tartalom különbsége),

- a kezdeti nedvességtartalom nagymértékben függ a fajta-, illetve ökológiai jellemzőktől, a betakarítás időpontjától,

- a végnedvesség-tartalom a szárító konstrukciójától, üzemeltetésétől, a tárolástechnológia lehetőségeitől stb.

A termény szárításához szükséges hőenergia nagymértékben függ a szárított végtermékre vonatkoztatott vízelvonástól, amit számottevően nagyobb értékben a kezdeti nedvességtartalom, kisebb mértékben a végnedvesség-tartalom határoz meg. A kezdeti nedvességtartalom csökkentése – mely elsősorban fajta, évjárat, agrotechnika, betakarítási időpont függő – hosszú távon kívánatos, illetve az energetikai költségek emelkedése miatt elengedhetetlen.

 

 


Nagyításhoz katt a képre

A jelenlegi üzemi viszonyok között a szárítási költség fő meghatározója az energiaköltség. A hazai mezőgazdaságok területarányosan, mintegy 30–40%-a saját szárítógéppel nem rendelkezik és bérszárítást vesz igénybe.

A következő táblázatban kétféle jellemző költséget mutatunk be. Az első gazdaság lényegében önköltséges árat alkalmaz.


Nagyításhoz katt a képre

 

A szárítók hőenergia-felhasználásának javítása révén és a nedvességelvonás csökkentésével kukoricánál országosan a 22,6 Nm3/t földgáz egyenértékû felhasználásról 15 év alatt 8,9 Nm3/t értékre csökkenthető, ami a jelenlegi évi mintegy 158 millió Nm3 földgáz egymértékû hőenergia-felhasználás 71 millió Nm3 értékre redukálását jelentheti.

A fentiek alapján az energiahordozók árának nagymértékû emelkedése esetén is – az energiafelhasználás csökkentése révén – a szárítás gazdaságosan elvégezhető korszerû technológia marad.

A közeljövőben számítani lehet egyes szárítás nélküli tartósítási technológiák további térnyerésére, azonban az áruként termelt kukorica szárításos tartósításának nincs alternatívája.

 

 

III. Mûszaki-technológiai követelmények kialakítása

A mûszaki-technológiai követelményeknél alapvető szempont volt, hogy a szárító berendezések alapvetően kellő referenciával, elsősorban MGI tesztvizsgálatokkal rendelkezzenek. A szárító berendezések technológiai követelményeinek kialakítását a hazai üzemméretek, az energetikai hatékonyság, az új szárítórendszerek, amelyek megjelentek az európai és USA gyárak kínálatában, továbbá a környezetvédelmi követelmények határozták meg. Ennek alapján a szemestermény-szárító berendezéseknek olyan technológiai követelményeknek kell megfelelniük, amelyek a később ismertetendő környezettechnológiai előírásokat kielégítik. A szárító berendezéseknél a pontszerû légszennyező forrásoknak meg kell felelni a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírásoknak.

Azon szárítórendszereknek, amelyek diffúz jellegûek, nem lehetnek nyílt légszennyező források. A perforált határoló elemmel ellátott, jellemzően amerikai eredetû szárító berendezéseknek – amelyeket Európában széles körûen szinte minden országban alkalmaznak – meg kell felelniük az ún. BAT (Best Aviable Technology) követelményeinek, amelyek az elérhető legjobb technológiai-mûszaki megoldást tartalmazzák.

Az intézet ennek alapján alakította ki azokat a követelményeket, amelyeknél a Gépkatalógusba kerüléskor e szempontok érvényesítésre kerültek.

Az intézet a katalógusba került berendezések nagy részénél mûszaki vizsgálatokat végzett, ill. vagy külső vizsgálatok eredményét fogadta be, vagy egyéb szakértői ellenőrzés formájában minősítette a katalógusba bekerült gépeket. A fentieket a 35/2008 (III. 27.) FVM rendelet és a kapcsolódó IH közlemény fejti ki részletesen (lásd 3. táblázat).


Nagyításhoz katt a képre

IV. Üzemi fejlesztések tapasztalatai

Az üzemi fejlesztések, ill. tapasztalatok alapján megállapítható volt, hogy a magyarországi beruházások kapcsán elérhető, ill. megvalósítható volt, hogy a mezőgazdasági üzemekbe a legkorszerûbb energiahatékonyságú legjobb szárító berendezések megvásárolhatók, beépíthetők legyenek. Mindehhez 40% támogatás javasolt.

Az MGI minősítésekkel segítettük a gazdálkodókat, hogy a szárító berendezések kellően megalapozott mûszaki paraméterekkel legyenek jellemezhetők, ill. értékelhetők. Ugyanakkor számos negatív tapasztalatot is szereztünk a beruházás időszakában, ugyanis több cég, jellemzően a spanyol, olasz szárítógyártók, de más országok gyártói közül is többen igyekeztek a vásárlókat a szerződési feltételeknél lényegesen kisebb teljesítményû, mûszaki paraméterû, nem megfelelő porleválasztó rendszerrel szerelt kivitelû, ill. a mûszaki követelményben meghatározottakhoz képest más kategóriájú berendezésekkel ellátni. Megállapítható volt több helyen a gyártók, ill. forgalmazók, kivitelezők szakmai felkészületlensége. Tehát a szárítók egy részénél a megfelelő ár/érték arány elmozdult, vagyis a nemkívánatos mûszaki megoldások miatt a vásárlók a szárítótelepi kiépítettségben részben egyszerûbb szerkezetû, nem megfelelően méretezett szárítórendszert is vásároltak. A gépkapacitások jellemzően a hazai üzemméreteknek megfelelőek voltak. A közepes és nagyobb üzemek számára túlnyomóan 15–20 t/h-ás nagyságrendû szárító berendezések kerültek nagyobb számban forgalmazásra, míg a kisebb üzemméreteknél − ilyenek a 3–500 h-os nagyságrendû gazdaságok − jellemzően a 6–8–10 t/h-ás berendezések iránt volt nagyobb az igény. A hazai gyártók jól teljesítettek.

A tisztító berendezéseknél a gépek teljesítményigényét alapvetően a kalászos betakarításhoz kapcsolódó nagyobb teljesítményigények jellemezték. Így a berendezések a különböző üzemméretek alapján nagyobb üzemek számára 50–60 t/h-ásak, míg a kisebb üzemek jellemzően 20–30 tonnás nagyságrendû tisztító berendezéseket szereztek be. Itt a dobrostás tisztítók okoztak több helyen technológiai problémát. Ezen berendezésekhez kapcsolódnak azok az anyagmozgató rendszerek, amelyek a maximális üzemi teljesítményhez, ill. a tisztító berendezések teljesítményéhez igazodnak.

 

 

V. A beruházások eredménye

A beruházások eredménye számottevő, javulást eredményezett a hazai szárítótelepi technológiák vonatkozásában. Így ebben a programban mintegy 530–540 szárítótelepi beruházás fog megvalósulni.

Összességében, az eredeti céloknak megfelelően, a jóváhagyott támogatási kérelem alapján 670 szárítóberendezésből, ill. telepből mintegy 80%-os megvalósulás várható. Ez jónak ítélhető.

Fentiek alapján jól látható, hogy – figyelemmel kísérve a szárítógépek állapotát, azok elhasználódottságát, a gépek átlagos életkorát – tulajdonképpen ez a nagyságrendû beruházás, amely mintegy 3 év alatt valósult meg, a gépi kapacitáspótlás mintegy 30%-os nagyságrendjének felel meg. A nagyobb mérvû korszerûsítés (gépcsere) ugyanakkor továbbra is kívánatos lenne.

Fentiek alapján azonban a szárítógép-park korszerûsítésre kiírt pályázatoknál a darabszámokból jól látható, hogy a 2000 szárítótelep figyelembevételével és 20 éves élettartam esetén az éves kívánatos szárítógép-pótlás mintegy 100 db szárítótelep megújítását, új szárító berendezés építését tételezi fel. Ismereteink szerint mintegy 400–500 db 25–30 éves szárító (túlnyomóan B1-15 Sirokkó 30/4) lecserélése a telepek elhasználódása miatt sokáig nem odázható el. Előbb-utóbb foglalkozni kell a '90-es években épült telepekkel is. Ezek ugyanis nem olyan tartósak, mint a '70-es években épült túlméretezett szárítók. Ez azonban csak az utóbbi mintegy 5 évre vonatkozóan valósult meg.

Jelenleg 2012-ben a szárítótelepi fejlesztések, ill. új szárítók építése információink alapján nagyon lelassult. Lényegében nagyszámú gyártónál alig van előkészítve beruházás. Azt állapíthatjuk meg, hogy a szárítók a kívánatos mértéknél lényegesen lassabban újulnak meg.

Változatlanul nagy számban üzemelnek a környezetvédelmi előírásokat csak részben teljesítő, ugyanakkor az energiahatékonyságnak nem megfelelő szárító berendezések. Ilyen szárító berendezések a közeljövőben is nagyobb számban üzemelni fognak a berendezések végső elhasználódásáig, ha nem áll rendelkezésre a fejlesztésekhez elegendő pénz. Szárítógépcsere csak a gépeknek a teljes elhasználódása esetén valósulhat meg, az üzemek saját beruházásában történő megvalósítása segítség nélkül nehezen lesz megvalósítható.

 

Összességében megállapítható, hogy a szárító berendezéseknél a szükséges fejlesztések, annak ellenére, hogy a szárító-fejlesztési program e szakaszban lezárult, nagyon sok gazdaságnál hosszabb időtartamra, 3–5 évre sem odázhatóak már el. Ezen üzemeknél is a gépek mûszaki állapotát figyelembe véve már rövid távon gondolni kell a teljes gépcserés technológiai felújításra, ill. új szárító berendezés építésére, az elavult technológia leváltására. Külön kell kezelni a feltörekvő, közepes üzemméretû gazdaságok igényét is.

Erre a közeljövőben 2013-ban géptámogatások kapcsán lehetne sort keríteni. Feltétlenül szükséges kihangsúlyozni, amennyiben lehetőség nyílik újabb géptámogatás igénybevételére, akkor a berendezések követelményrendszerét a gazdálkodók érdekében tovább szigorítani szükséges. A követelmények teljesítését pedig az eddigieknél sokkal szigorúbban már az MGI Gépkatalógusban is érvényesíteni szükséges. A megvalósult beruházások teljesítését pedig az EU-s követelmények, ill. támogatások miatt is következetesen ellenőrizni szükséges. A beruházásokat azonban már célszerû ebben az évben előkészíteni.

 

Dr. Herdovics Mihály főig.h.

VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, Gödöllő

A cikk szerzője: Dr. Herdovics Mihály főig.h.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi aszály a földeken

Tavaszi aszály a földeken

Az idei év tavasza kísértetiesen hasonlít a tavalyi és a tavalyelőtti évekhez, hűvös időjárás, tavaszi fagyok és aszály sújtja a kalászosokat és a rep...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58