2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A tejtermelõ tehenek kiegyensúlyozott fehérjefelvételének biztosítása

Agro Napló
Mintha a tej átvételi árának csökkenése még nem lenne elég, az állattenyésztéshez szükséges összes erőforrás árának emelkedése miatt a magyar gazdák ma már sokkal inkább a túlélés bajnokai, mint a gazdaságuk teljesítményére összpontosítani képes szakemberek. Az abrakok magas ára és annak ingadozása borús jövőt vetít előre a tejtermelő tehenészetek számára.  

Mint korábban mindig, az Alltech Hungary Kft. most is vezető helyet foglal el azon cégek között, amelyek gyakorlatias megoldásokat kínálnak a gazdáknak, akik olyan alacsony szinten akarják tartani a takarmányár−kg tej arányt, hogy az egyfelől ne befolyásolja hátrányosan az állatok egészségi állapotát, másfelől pedig a tett erőfeszítések indokoltságát alátámasztó megfelelő nyereséget biztosítson a számukra. Meggyőződésünk, hogy ez elérhető a tejtermelés növelésével, olyan takarmány-alapanyagokat és/vagy takarmányadalékokat alkalmazva, amelyek belső értéke hozzájárul a kész takarmány kitûnő minőségéhez. Egy ilyen adalékanyag lehet, az Alltech Hungary Kft. dolgozóinak és szaktanácsadóinak javaslatára elkészített termék, a Rumagen.

Az Alltech által kifejlesztett Rumagen tehenek számára az egyik leghatékonyabban hasznosuló fehérjeforrás. Egyedülálló összetételének köszönhetően ez a készítmény megfelel mind a takarmányozási, mind a gazdaságossági igényeknek. A Rumagen egy lassú felszabadulású nitrogénforrás és egy kitûnően emészthető mikrobafehérje-forrás kombinációja.

A Rumagen használatakor nem kizárólag a takarmányozási paraméterek változnak egy adagban, hanem a következők is:

- Mivel a készítmény védett nitrogént tartalmaz, a nyers fehérje−RDP arány emelkedik az adagban, ezért a bendőbe kerülő összes fehérje nagyobb hányada lesz oldódó fehérje, ami kedvező a keményítőbontó baktériumok számára, de különösen a nitrogénforrásként ammónia nitrogént felhasználó rostbontó baktériumok számára.

- A jól emészthető mikrobafehérje-tartalomnak köszönhetően alacsonyabb fehérjebevitellel dolgozhatunk, 1−1,5%-kal csökkenthetjük a száraz anyagra vetített nyersfehérje-tartalmat az adagban.

- A fehérjebevitel csökkentésével kettős célt érünk el az adagban, egyrészt kiegyensúlyozottabb lesz a tej karbamid-nitrogén (MUN) szintje, másrészt ezáltal javulnak a szaporodási mutatók.

- Kitûnő minőségû fehérjeforrások alkalmazásával csökkenthető a különböző extrahált darákból származó fehérjeforrás mennyisége és emelhető a szálastakarmányok szintje, amit egyébként nehéz megtenni, ha magas termelési szinteket akarunk elérni.

- Végül, de nem utolsósorban az Alltech koncepció alkalmazásának előnye, hogy olcsóbbak lesznek a takarmányadagok és hatékonyabban csökkenthető az egy liter tejre eső takarmányköltség, nem beszélve a szaporodási paraméterek javulása által jelentett előnyökről.


A tej karbamid-nitrogén (MUN) szintjének hatása a vemhesülési indexekre

 

Befejezésképpen levonható a konklúzió, hogy az adott szakterületen óriási tapasztalatokkal rendelkező vállalatok által kidolgozott legfejlettebb megoldások alkalmazásával túlzott költségráfordítás nélkül is el lehet érni magas termelési szinteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!