Tőgyhigiénia és ami mögötte van

Agro Napló
A fertõzést okozó mikroorganizmusok, a fertõzõ forrástól a fogékony szervezetig terjedõ szakaszon, a külsõ környezetben, a különbözõ eszközökön, tárgyakon, anyagokban, vízben, vagy talajon lapulnak, várva a gazda szervezetre. A fertõzés kiküszöbölésének igen fontos láncszeme a kórokozók gyérítése, a szaporodásuk gátlása. Ahhoz, hogy megelõzzük a betegségeket, a fertõtlenítés kiemelt fontosságú. Egy állattartó telepen számtalan olyan tényezõ van, ami fertõzésforrás lehet, ezért elsõdlegesen azt kell elérni, hogy a jószágok immunrendszere megfelelõen erõs legyen, ellenállóak legyenek a betegségekre. Fontos figyelmet fordítani a megfelelõ tartástechnológiai, takarmányozási feltételekre.  

A megfelelő fejéshigiéniai feltételeket is meg kell teremteni, és szakszerűen kell végrehajtani a fejési folyamatot. A higiénikus fejésnek, tejkezelésnek több szempontnak is meg kell felelnie, amelyek lehetnek környezeti, tárgyi, személyi feltételek. Ezek helyes összehangolása, a munkálatok helyes elvégzése elengedhetetlen, különben szétesik a fejési munka, és a tej minősége romlik, akár eladhatatlanná is válik.

Az igazán profi fejés alapvető pillére a kifogástalan fejőberendezés és a kiváló, lelkiismeretes, jól betanított munkaerő!

A tőgyfertőtlenítés témaköre sokszor felmerül, de erről soha nem elég eleget beszélni. A megelőzés az egyik legfontosabb eleme a telepi munkának. Ez fokozottan vonatkozik a fejési rutinra. A gépi fejési művelet a következőképpen zajlik:

- a tehenek tőgybimbójának bemártása fejés előtti szerrel;

- az első tejsugarak kifejése, a tőgy negyedek ellenőrzése próbacsésze használatával;

- a már feloldott szennyeződések eltávolítása törlőkendővel vagy törlőpapírral;

- a fejőkelyhek felhelyezése;

- a kelyhek eligazítása, a tejfolyás megindulásának ellenőrzése;

- gépi utófejés;

- a fejőkelyhek levétele;

- a tőgy és a kifejés mértékének ellenőrzése;

- a tőgybimbó lezárása és fertőtlenítése fejés utáni szerrel.

Ezek a mozzanatok nélkülözhetetlenek a higiénikus fejési munkához. A kórokozók mindenhol ott vannak, várva arra, hogy találjanak egy élő szervezetet. A fertőzés átjuthat a beteg tőgyről (tőgy negyedről), fejés közben tőgytörlő ruhával, a fejőkészülékkel, de akár a fejő kezével is. A környezeti kórokozók a szennyezett tőgyről, a trágyával, a szennyezett vízzel, fejés közben pedig a fejőgumiról, esetleg az ingadozó vákuum hatására juthatnak a tőgybimbóba (lásd az ábrát).

 

 


A kórokozók átvitelének lehetőségei

A fejőgép működését a légtechnikai és a gumi alkatrészek minősége, állapota miatt rendszeresen, alaposan, szakszerűen át kell vizsgáltatni. Figyelmet kell szentelni ezek tisztán tartására, fertőtlenítésére, nem utolsósorban a fejőgumik rendszeres cseréjére. A fejés előtti szernek nagyon erős tisztító hatásúnak kell lennie, hogy a szerves szennyeződéseket aktívan leoldja, majd kell egy hatékony, strapabíró tőgytörlő papír vagy tőgytörlő kendő. Ezekből széles paletta van a piacon, bőven lehet válogatni közülük. Azt azonban, hogy a kettő közül melyiket használjuk, saját technológiánk ismeretében érdemes átgondolni.

Az alábbi táblázat szemlélteti a két tőgytörlési megoldás előnyeit, hátrányait több szempontot alapul véve.

Tőgytörlési megoldások összehasonlítása

Nagyításhoz katt a képre

 


 

 

Pásztor Szilvia

A cikk szerzője: Pásztor Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!