Szürkepenész – hogyan védekezzünk a kórokozó ellen szőlőben?

Agro Napló
A szürkepenész (Botrytis cinerea) egy széles tápnövénykörrel rendelkező kórokozó, mely elsősorban a szőlőtermesztésben, valamint a dísznövény termesztésben okoz jelentős problémákat. A kórokozó élő és elhalt növényrészeken egyaránt képes áttelelni.

 

Szőlő esetében az elhalt háncsszövet alatt szkleróciumokkal, az élő szövetekben pedig micéliummal telelhet. Tavasszal a fertőzést a szkleróciumokon kialakuló szürke konídiumtartó gyepről leváló spórák indítják el. A sikeres fertőzéshez legalább 18 °C hőmérséklet és 20 órán át tartó felületi nedvesség szükséges. A fertőzés elsősorban a bogyót ért sérüléseken keresztül, vagy a bogyó és a kocsánykorona találkozásánál indul el. A szőlő fogékonysága egyrészt függ a bogyó cukortartalmától, illetve a fürt tömöttségétől, tehát a tenyészidőszak előrehaladtával egyre fogékonyabbak lesznek a fürtök, valamint a tömött fürtű fajták, mint például a Juhfark, Ezerjó, Kadarka, Leányka, Rajnai rizling és Rizlingszilváni kifejezetten fogékonyak. A betegség tünetei már virágzás körül jelentkezhetnek, a fürt részleges vagy teljes pusztulását okozva, ám jellemzőbb a nyár közepén csapadékos időben kialakuló bogyóbarnulás, azaz zöldrothadás. Az érett fürtök esetében, ha a cukortartalom 19-20 Brix körüli, pedig nemesrothadás/aszúsodás figyelhető meg. Megfelelő védekezés hiányában a tavaszi fertőződési időszakban a fürtök 10–30%-a, érési időszakban pedig a fürtök 50–60%-a is megfertőződhet, így jelentős termésveszteséggel kell számolnunk. Anyatelepeken, valamint oltványelőállítás során is fontos a kórokozó ellen védekezni, mivel a Vitis rupestris közepesen, míg a V. vinifera nagyon fogékony a kórokozóra.

Telepítéskor fontos a fajtaválasztás, a vastag bogyóhéjú, laza fürtű fajták kevésbé fogékonyak, továbbá a laza és könnyen átpermetezhető lombsátor is előnyös a védekezés szempontjából.

Korai védekezésre borszőlőben a Luna Experience készítményt javasoljuk, mely már a 6. levél kiterülésétől (BBCH 16) alkalmazható a fürtlehajlás kezdetéig (2-3 mm-es bogyók, BBCH 73, az első kezelés után leghamarabb 10 nap múlva a járványhelyzetnek megfelelően újra alkalmazható, de évente legfeljebb 2 alkalommal juttatható ki. A készítmény hatóanyagai a fluopiram és tebukonazol, melyek felszívódóak, és egymás hatását erősítve veszik fel a szürkepenész elleni harcot. A készítmény alkalmas még szőlőlisztharmat (Erysiphe necator) elleni védekezésre is.

Csemegeszőlőben szürkepenész ellen virágzás kezdetétől (BBCH 61) egészen a szüret előtti állapotig (BBCH 87), borszőlőben virágzástól (BBCH 61) zsendülésig (BBCH 85) a Teldor 500 SC készítményt javasoljuk, melynek hatóanyaga a fenhexamid, ami szintén felszívódik a növénybe. A védekezést megelőző jelleggel javasolt elvégezni közvetlenül a fürtzáródást megelőző időszakban, illetve a zsendülés állapotában úgy, hogy a készítményből lehetőleg a fürt belsejébe is jusson, így a kocsánykorona felőli rész is védve lesz. A hatóanyag a spórák csírázását és a gombafonalak növekedését egyaránt gátolja. A készítmény évente 3 alkalommal használható, a kezelések között legalább 10 napnak kell eltelnie.

Bayer Crop Science

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egészséges fürt védelmére!

Az egészséges fürt védelmére!

„A szőlőperonoszpóra 141 éve jelent meg Magyarországon és ma már az ellene való védekezés nélkül elképzelhetetlen a szőlő növényvédelme. … A szőlőpero...

Újdonságok tárháza a Cortevánál

Újdonságok tárháza a Cortevánál

Az egyes kultúrákra külön fókuszáló évindító online konferenciasorozat keretén belül tájékoztatott az aktualitásokról és mutatta be újdonságait a Cort...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!