Skultéti Lóránt, Nagyszénás: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Agro Napló
A Békés megyei Nagyszénáson gazdálkodik Skultéti Lóránt. Őstermelőként 100 hektár szántóföldi területet művel. A gazdaság kimondottan jó termőhelyi adottságokkal rendelkezik, földjeik átlagosan 40 AK értékűek. A vetésszerkezetben 40 hektáron kiemelt helyen szerepel a kukorica, hiszen az elmúlt évben is ez volt a legjövedelmezõbb növényük.  


  

(S.L.) A mezőgazdaságban dolgozó fiatal szaktanácsadóként és termelőként jól tudom, milyen értéke van az információnak, és mit jelent a legújabb technológiák naprakész ismerete. Saját gazdaságomban lehetőségem van arra, hogy magam próbáljam ki a növényvédős cégek ajánlatait.

Örömömre szolgált, amikor a Dow AgroSciences területi képviselője (egyébként csoporttársam és jó barátom) lehetővé tette, hogy a 2012-ben kiválasztott 15-20 kísérleti helyszínből az egyik itt lehetett Nagyszénáson. Különösen azért, mert már érlelődött bennem a gondolat, hogy a nálunk szokásos állománykezelés helyett ideje lenne nekünk is „átállni” az ún. korai poszt technológiára. Meggyőződésem, hogy minél korábban kapcsoljuk ki a nemkívánatos gyomkonkurenciát, annál jobb termést érhetünk el. Ráadásul a korai poszt megfelelő tartamhatást is biztosít, így elkerülhetjük, hogy csapadékosabb években felül keljen kezelnünk a területet.

A gyomirtást 2012. május 6-án végeztük el a kukorica 3-4 leveles korában. A területen leginkább kakaslábfű, muharfélék, csattanó maszlag, parlagfű, szerbtövis, libatop és disznóparéj fordultak elő. A gyomok zömében 4-6 leveles fejlettségűek voltak, egyedül a szerbtövis érte már el a 8 leveles állapotot. Aggódtam is, vajon mit kezd ekkora gyomokkal egy korai poszt anyag!

A PythonTM és a vele kombinációban kiadott terbutilazin+dimetenamid úgy dolgozott, mint a legjobb poszt szerek. 5 nappal a kezelés után már javában száradtak el a gyomok, még a 8-10 leveles szerbtövis és az optimális – 1-3 leveles állapotban elkapott – egyszikűek is. Május 8-án kaptunk 30 mm esőt, de köszönhetően a szerek jó tartamhatásának, nem kellett felülkezelni a területet, egész vegetációban tiszta maradt.

A Pythonos technológiát azoknak ajánlom elsősorban, akik hozzám hasonlóan szívesen váltanának a valódi poszt technológiáról korai posztra, de szeretnék megtartani a poszt kezelések gyorsaságát, illetve a fejlett kétszikűek (pl. szerbtövis) elleni megbízható hatását, és élvezni a korai poszt nyújtotta hosszú hatástartamot.

 

Próbálja ki Ön is!

 

 


TM a Dow Chemical Company vagy a Dow leányvállalatának márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!