Väderstad Nap Gödöllõn

Agro Napló
A Väderstad cég hatéves múltra visszatekintõ magyarországi leányvállalata, a Vaderstad Magyarország Kft. Gödöllõn tartotta elsõ partnertalálkozóját, amellyel hagyományt kívánnak teremteni. A rendezvényt több mint 300 partner látogatta meg, s ez a magas szám is pontosan mutatja a cég népszerûségét.

A hivatalos programot Kalmár Tibor, a cég ügyvezetője nyitotta meg, köszöntve a vendégeket és a meghívott előadókat: dr. Birkás Márta egyetemi tanárt és Pintér Pált, az Európai Vállakozásfejlesztési Központ képviselőjét.



A köszöntés után Kalmár Tibor bemutatta a Väderstad csoportot, beszámolt a hazai leányvállalat munkája során elért legújabb eredményeiről és körvonalazta a cég jövőbeni terveit.



A Väderstad alapítója 1962-ben készítette első munkagépét saját célra, s a családi vállalkozás tíz év múlva már a gyár alapjait rakta le. Ma a társaság - a folyamatos bővítés eredményeként - 24000 m2-es gyárépülettel rendelkezik. Az 1960-as évek végén a cég elkezdte a magágykészítő munkagépek gyártását, s a 70-es évek közepére 15 m munkaszélességû gépeivel már komoly sikereket vívott ki magának az európai piacon. 1982-ben megszületett az NZ kombinátorcsalád, amely ma is a cég egyik legsikeresebb terméke. A 80-as évek közepén indult el a vetőgépek fejlesztése, s a fejlesztési folyamat eredményként a következő évtized végére megalkotják a Rapidot. 1997-ben a gyár a mechanikus magadagoló mellett saját fejlesztésû pneumatikus adagolóval (Fenix) jelenik meg a piacon. A Väderstad azóta is nagyon sokat áldoz termékei folyamatos fejlesztésére, ma is minden tíz dolgozójára egy fejlesztőmérnök jut! Ennek is köszönhető, hogy 2002-ben a cég elnyerte a Svédország egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata címet.



Az értékesítési adatokat figyelembe véve a magyar leányvállalat komoly eredményt tudhat magáénak azzal, hogy a cégcsoport bevételeinek 6%-át hazánk piaca adja, - ezzel a teljesítménnyel a Vaderstad Magyarország Kft. a lengyel és a francia leányvállalatot is megelőzi.



A Vaderstad Magyarország Kft. a vetés és talajmûvelés tekintetében teljes portfólióval áll a növénytermesztők rendelkezésére. Jelenleg az országban mintegy 600 Väderstad gép dolgozik. Ezek közt 250 henger, 160 pedig Rapid vetőgép, a kombinátorok száma meghaladja az 50-et, és több mint 100 Carrier tárcsás borona is segíti a termelők munkáját. A Rapid mechanikus és pneumatikus vetőgépekkel a tavalyi évben eladott érték tekintetében a cég piacvezető lett!



A Väderstad koncepciója



A magyarországi talajok zöme nem képes az időjárási szélsőségek elviselésére, emellett pedig talajmûvelésünk rendje sem mindig alkalmazkodik országunk aszályra hajló klímájához, hiszen jórészt szántáson alapuló többmenetes elmunkálással készítjük elő a talajokat.



Mivel a gabonatermesztés jövedelmezőségét nagymértékben javíthatjuk a költségek csökkentésével, a Väderstad fejlesztési irányelvei is ehhez az elvhez igazodnak. A cég gépei a legtöbb talajmûvelési rendszerhez jól adaptálhatók, s lehetővé teszik a menetszám drasztikus csökkentését. Fontos előnyük még, hogy néhány sokoldalú gép alkalmazásával az egész ágazat igénye lefedhető.



A Väderstad eszközei - a nagy munkaszélesség melletti nagy menetsebességnek köszönhetően - kiemelkedő területteljesítménnyel rendelkeznek - természetesen a precizitás megtartása mellett. A gépeket hosszú élettartam és kis szervizigény jellemzi.



A termékpaletta 

  • Rollex, Rexius henger, simító/henger kombináció - klasszikus kettő az egyben eszköz, amely a háromféle gyûrûtípusnak és a Crossboard hidraulikus simítónak köszönhetően szántáselmunkálásra, magágykészítésre és hengerezésre egyaránt kiválóan használható.
  • NZ-Aggressive kombinátorokkal kora tavasszal, nyár végén és ősszel egyaránt kellő hatásfokkal dolgozhatunk, s a gép képes akár szántás után egymenetben is magágykészítésre. Robosztus, erőteljes kombinátor, kiváló mélységtartással, amely a Master & Slave rendszernek köszönhető.
  • A Front Tiller ebben az évben mutatkozott be Magyarországon, s főleg koratavaszi növények közvetlen a szántásba történő vetésénél segít abban, hogy a magágykészítés és a vetés egymenetben történhessen. 3-4 m munkaszélességû kivitelben kapható, jól illeszthetően a Rapid vetőgépekhez.
  • Rexius Twin nehéz szántáselmunkáló magágykészítő,
  • Carrier a szántáselmunkálás, magágykészítés, tarlóhántás, normál hengerezés munkaeszköze, amely sekélymûvelésnél egyértelmûen az egyik legjobban használható eszköz. Sokoldalúságát a háromféle cserélhető mûvelőeszköznek és a háromféle gyûrûtípusnak köszönheti. Precíz mélységtartás jellemzi, sokféle munkaszélességben kapható.
  • A Rapid mechanikus és pneumatikus vetőgépeket nagy menetsebességnél is pontos mélységtartás jellemzi. A gépek magágykészítő egységgel szerelhetők fel, alkalmassá tehetők a vetéssel egymenetben történő mûtrágya-kijuttatásra, s a vetés utáni hengerezésre is.
  • A BioDrill aprómagvető most debütál, talajmûveléssel együtt történő vetésre alkalmas, elsősorban kis magmennyiségû vetésnél - pl. zöldtrágyanövények, nitrogénmegkötő növények. A Rexius és a Carrier munkagépekre szerelhető fel, magadagoló-egysége szintén a Fenix.



A Väderstad technológiai ajánlásai alapján a gabonaágazat gépigénye két-három munkagéppel lefedhető. Ezeknek a gépeknek sokoldalúaknak, hatékonyaknak kell lenniük, s a kevesebb menetszám miatti üzemanyagköltség-megtakarítással hozzájárulhatnak a termelési költségek drasztikus csökkentéséhez. A Rapid tulajdonosok többsége - a cég az elmúlt időszakban a vásárlók körében végzett felmérései szerint - már például be tudott számolni kisebb-nagyobb költségmegtakarításról.



További előadások, gépbemutató



Dr. Birkás Márta előadásában a mûvelési lehetőségek szerepét ismertette a szárazság okozta károk enyhítésében, majd Pintér Pál, az Európai Vállalkozásfejlesztési Központ képviselője az európai uniós pályázati rendszer főbb ismérveit ismertette, s a pályázatok elkészítésének néhány hasznos fogását osztotta meg az érdeklődőkkel.



Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a Väderstad termékeinek megtekintésére, az előadókkal és az értékesítési körzetek vezetőivel folytatott konzultációra.



Díjazottak



A kötetlen program közben osztották ki a Väderstad díjait, öt kategóriában:

  • Az első magyarországi Väderstad munkagép tulajdonosa a Karádi Aranykalász Szövetkezet,
  • A leghûségesebb partner címet a Balatonfői Szövetkezeti Szolgáltató Rt. (Balatonfőkajár) kapta,
  • a legkalandosabb történetû Rapid vetőgép tulajdonosaként Herczeg László, hajdúszoboszlói vállalkozó kapott díjat,
  • 2003. leginnovatívabb partnere a Cosinus Gamma Kft. (Bugyi) lett,
  • s a 150. Magyarországon értékesített Rapid vetőgép tulajdonosa a Jászárokszállási Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet.



Az oldott, a nagy létszám mellett is családias hangulatú rendezvényt többórás kötetlen szakmai eszmecsere és játék zárta.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 14. 05:58