2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Rekordhozam a KWS Kukorica Termelési Versenyek történetében!

Agro Napló
A KWS Magyarország Kft. 2015-ben indította útjára Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenyeit hagyományteremtő céllal, népszerűsítve ezáltal az új KWS hibrideket. Összesen 17 díj került kiosztásra a KWS téli partnertalálkozó rendezvényein. A KWS Magyarország Kft. a versenyek mellett 2 éve elindította a KWS Teszt Akadémia Programját is. A program elindításának célja az volt, hogy a KWS egy olyan termelői kört alakítson ki, akik tesztelik a legújabb KWS kukorica és napraforgó hibrideket a piacra kerülés előtt 1 évvel.

KWS Silókukorica Termelési Verseny

A KWS Silókukorica Termelési Versenyre 2018-ban a KONSENS TOP kategóriás silókukoricahibriddel lehetett nevezni. A verseny során 35 minta került bevizsgálásra az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által. A Siló nagydíj elnyerésének feltétele a jó minőségű, kedvező beltartalmú, könnyen emészthető és jól hasznosuló takarmány. Itt több vizsgált paraméter eredménye alapján született döntés: ha a kukoricaszilázsban lévő szemek nincsenek kellő mértékben megroppantva, akkor nem emésztődnek megfelelően. A bélsárral kiürül és ez jelentős hatással van a direkt keményítőveszteségre. A megfelelő szemroppantás (CSPS: 70% felett kiváló) javítja a keményítő emészthetőségét és a szilázs tényleges energiatartalmát, csökkentve a napi adag költségét az abrakkompenzáció miatt. A szilázs energiatartalmát meghatározza keményítőtartalma. A nagyobb potenciális keményítőtartalmú szilázsok táplálóanyag-emészthetősége pedig általában kedvezőbb, mint a 'rostosabb' hibrideké. Mindezek mellett a legnagyobb hektáronkénti zöld tömeget vették figyelembe.

KWS Szemes Kukorica Termelési Verseny

2018-ban a Szemes Kukorica Termelési Versenyre összesen 94 jelentkező nevezett. A versenyre a CLIMACONTROL3 kukoricahibridekkel lehetett nevezni.

A verseny történetében először 16 t/ha feletti eredmények is születtek.

A KONFITES hibriddel 3. éve töretlenül a fejér megyei Kapeller Zoltán Oszkár végez az első helyen. 2018-ban rekordhozammal, 16,8 t/ha eredménnyel kapta meg a győztesnek járó díjat.

Kapeller Zoltán


KWS Teszt Akadémia Programok

A KWS Kukorica Teszt Akadémia Programban szereplő legújabb hibridek szintén szép eredménnyel (min. 16 t/ha) zártak.
A KWS 2 évvel ezelőtt indította el a KWS Teszt Akadémia Programokat kukorica és napraforgó kategóriában. A 2018-ban tesztelt hibridek a KWS DURANGO, KWS KASHMIR és KWS SMARAGD kukoricahibridek voltak, míg a napraforgók esetében a termelők a hazai nemesítésű (KWS Napraforgó Nemesítő Állomás, Kozármisleny) KWS ACHILLES CLP hibridet tesztelhették, összesen 15 helyszínen.

2019-ben is folytatódnak a KWS Termelési Versenyek és a KWS Teszt Akadémia Programok. A 2019-es megmérettetésre a Silókukorica Termelési Versenybe a KLEOPATRAS és a KONSENS hibridekkel, a Szemes Kukorica Termelési Versenybe a KWS KASHMIR, KWS SMARAGD és a KWS DURANGO hibridekkel lehet nevezni a területi képviselőknél!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?