2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Krone: zöld és bézs színben pompázó határ

Agro Napló
120 főt számláló nemzetközi sajtócsapatot látott vendégül a német szálastakarmány betakarító specialista, a Krone május 13–15. között. A Bernard KRONE GmbH szervezésében megrendezett sajtóesemény középpontjában – a gyártó fejlesztései, beruházásai mellett – természetesen az a számos gépújdonság szerepelt, amit a Krone az elmúlt 1 évben mutatott be, jószerével még csak kiállításokon. Kétrészes sorozatunk első felében a kasza, rendterítő és -képző gépeket érintő fejlesztéseket tárgyaljuk.

A Krone gépbemutatójára a gyártó spellei (Németország) központjától 85 km-re, Winterswijk (Hollandia) városa melletti dús kaszálón került sor. A német-holland határtól nem messze felvonultatott gépek megismerésére előbb a táblán elhelyezett állomásokon volt lehetőség, majd egy gyakorlati bemutatón működés közben munkájuk is látható volt.

Mit hozott a Krone 2014-ben?

Nagyszámú szálas és zöldtakarmány betakarító géppel bővítette palettáját a német gyártó. Három új EasyCut kasza mutatkozott be a szántóföldi bemutatón: a gumihengeres szársértővel szerelt EasyCut F 360 CR és a verőujjas szársértővel ellátott EasyCut 1000 CR kaszakombináció, valamint az EasyCut B 870 CV. A Krone mindhárom modell esetében megtartotta a SafeCut tárcsákkal szerelt EasyCut kaszagerendelyt. A 9,3–10,1 m munkaszélességű hármas kaszakombináció szársértésről egy 25 cm átmérőjű poliuretán gumihenger gondoskodik. Az alsó henger meghajtásukról egy külön hajtómű gondoskodik, de opciónként a felső hengertag egy külön hajtóművel is ellátható.

Az EasyCut B 1000 CR Collect kasza már tartalmaz egy ún. Combi Float felfüggesztést, ami talajnyomás automatikus finomhangolására ad lehetőséget egyenetlen talaj esetében. További könnyebbség az üzemeltetésben a 910 mm széles gyűjtőszalag, ami gondoskodik a takarmány középre hordásáról. A hidraulikus meghajtású szalagokat külön olajtartállyal és hűtőrendszerrel szerelik.


Az EasyCut B 890 bevezetésével a Krone egy újabb nagy teljesítményű szársértő nélküli kaszakombinációt vett fel portfóliójába. A 8,6 és 8,9 m munkaszélességű gép 10–12 hektár közötti vágást tesz lehetővé óránként. A kaszatárcsapárok közelebb kerültek egymáshoz a nagyobb átfedés, és a tökéletesebb vágási minőség érdekében (SmartCut). A szabadalmaztatott függesztő kar a kasza teljes egészén egyenletes talajnyomást biztosít, így tiszta vágási minőség érhető el még egyenetlen talajon is. Táblavégi forduláskor vagy szabálytalan alakú táblán a kaszapár egyik oldala felemelhető. A munkaszélesség-állítás 15 centiméterenként változtatható.

A kaszakínálat növelése mellett a Krone két új típussal egészítette ki rendterítő palettáját is: a KW 11.22 és KWT 1600 változatokkal. A 10 rotoros, 10,95 m munkaszélességű függesztett gép jelenleg a legnagyobb rendterítő a piacon. A gépre 1,53 m átmérőjű rotorok kerültek, amelyeken darabonként 6 kar található. A rugós ujjpárok mérete különböző, amivel biztosított a párhuzamos talajelérés. A KW 11.22-es modellen is – hasonlóan több társához – az OctLink ujjas tengelykapcsoló gondoskodik a rotorhajtásról. A 8 ujjas, karbantartásmentes egység meghatározott szögállásig egyenletes erőátvitelre képes. Alapkivitelben elérhető a gépen a hidraulikus határszóró rendszer, amellyel minimalizálható az esetleges anyagveszteség szabálytalan alakú táblán.

 

Felépítését tekintve a vontatott, 15,3 m széles KWT 1600 sokban megegyezik függesztett társával, így a gépen megtalálható az OctoLink, a karbantartásmentes rotorok, a karokra szerelt különböző méretű rugós ujjpárok.
Az eszköz vontatása azonban már két módozatban is lehetséges: irányított és ún. ellentétes kormányzási mód. Előbbi szállítási helyzetben tökéletesen követi a traktor nyomvonalát, míg utóbbival munkahelyzetben elkerülhető a radírozó hatás.

További, a bálázókat, a rendfelszedő kocsikat és az önjáró silózókat érintő fejlesztéseket is bemutatott a német gépgyártó, amelyekről bővebben az Agro Napló augusztusi lapszámában olvashatnak.

 

Fejlesztések a gyártó életében

A háromnapos „túra” bőven adott lehetőséget a látnivalóra, illetve a Krone mezőgazdasági gépgyártó cég részletesebb megismerésére, fejlesztéseinek bemutatására.
A résztvevőknek így részletesen bemutatták többek közt az újonnan átadott, éves szinten mintegy 5000 fő képzésére alkalmas spellei oktató központot. Az összesen 2900 m2-es komplexumban 10 oktató folytat keze-
lői, illetve szervizképzéseket 6 csarnokban és az azokhoz tartozó elméleti oktatótermekben. A spellei centrumban leginkább a külföldi partnerek képzése folyik. További beruházás a gyártó életében a teljesen új Big X gyártósor beindítása, amelyet a német cég 2013-ban épített, megduplázva ezzel az önjáró silózók gyártási kapacitását. Az európai szinten egyik legmodernebb gyártósort a meghívottak lépésről lépésre ismerhették meg. Vendéglátóink továbbá lehetőséget biztosítottak Krone teljes üzemének bejárására, a gyártási folyamatok megtekintésére. 

Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!