Lehet Magyarország versenyképes az Európai Unióban

Agro Napló
Egy magyar készítmény az állatok gyógyszermentes felnevelésére és a termelési paraméterek javítására Az Európai Unióhoz való csatlakozás sok terhet ró az amúgy is gondokkal küzdõ magyar mezõgazdaságra. Fontos ismerni az állattartó ágazatnak, hogy milyen változtatásokra van szükség az EU-ba lépéshez, milyen hatással lesz a magyar élelmiszertermelésre a teljes körû EU tagság. Tudjuk, hogy az Európai Unió a világ baromfi- és sertéshús termelésének fontos meghatározója. Az EU foglalja el a harmadik helyet a legnagyobb termelõk sorában USA és Kína után.
A takarmánygyártóknak és az állattartóknak egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük az állatok takarmányozásában. A magasabb hozamok elérése szolgáló kiegészítő anyagok (antibiotikumok) és az állatok egészségének megóvása, a biztonságos élelmiszer-előállítás és a környezetvédelem területén kialakult kaotikus állapotok között nehéz megtalálni a jó irányt. Az elmúlt években a jól ismert BSE krízis miatt az állati eredetû zsír- és fehérjehordozók az állatok takarmányozásában betiltásra kerültek (kivétel a halliszt és egyes tejtermékek). A magasabb hozamok elérésére használt antibiotikumokkal szemben pedig egyre jelentősebb mértékben alakult ki rezisztencia a potenciálisan patogén (kórokozó) baktériumok között is, ami egyrészt a kedvező hatást, másrészt pedig a keresztrezisztencia miatt az egyébként terápiás célra alkalmazott antibiotikumokkal szemben a sikeres terápia hatékonyságát csökkentette. Emiatt, és az ennek kapcsán jelentkező egyre növekvő fogyasztói aggályok következtében, a nutritív célú antibiotikumok nagy része betiltásra került az EU országokban. A takarmányozási célra a továbbiakban nem engedélyezett állati eredetû zsír- és fehérjehordozók, valamint nutritív antibiotikumokat nem tartalmazó takarmányok alkalmazása során azonban újabb kihívásokkal találkoztak a termelők. Az állatok teljesítménye csökkent, a kiesések száma jelentős mértékben megnőtt. A kiesések csökkentésére viszont megnőtt a terápiás célra felhasznált antibiotikumok mennyisége. A felsorolt jelenségek jelentős gazdasági problémát okoztak az amúgy is recesszióban lévő európai mezőgazdaságnak, másrészt számos esetben élelmiszerbiztonsági kérdéseket vetettek fel. Ezzel a kérdéskörrel ma már szép számú külföldi és hazai közlemény alapján megállapítható, hogy a probléma csak komplex módon kezelhető.



Magyarországon is el kell fogadni, hogy a fogyasztókat egyre inkább foglalkoztatja az élelmiszerek minősége, külső megjelenése, íze, táplálóértéke és etikai értéke. A vásárlók egyre inkább elvárják, hogy az élelmiszer alapanyag termelése és feldolgozása a jó tenyésztői gyakorlat szerint történjen, az állatvédelem és a környezetterhelés csökkentésének nagyobb figyelembevételével. Pontos tájékoztatást várnak a termékről, annak eredetéről, a termelési módszerekről, hogy biztonsággal eldönthessék, melyik terméket vásárolják meg. Ahhoz, hogy a vásárlók igényei teljesüljenek új alternatív módszerek, kifejlesztésére van szükség.



A fentiek eléréséhez két fontos tényt kell szem előtt tartani, a biztonságos élelmiszer előállítást, valamint a termelési veszteségek csökkentését. Elsődlegesen a veszteségek csökkentésének lehetőségeit szükséges számba venni, amelyből a biztonságos élelmiszer előállítás is következik. A veszteségek csökkentésének első lehetősége a kiváló minőségû alapanyagok alkalmazása. Ezzel a módszerrel a táplálóanyagok emészthetősége javítható, ami együtt jár azzal az előnnyel is, hogy kevesebb tápanyag áll rendelkezésre a vastagbélben élő, potenciálisan patogén (kórokozó) mikroflóra számára. A kevesebb táplálóanyag a baktériumok elszaporodásának mértékét csökkenti, ami mérsékli az emésztőszervi megbetegedések kockázatát, így a kiesések mértékét, magasabb termelést is biztosít. Ha az említett módszert követjük nincs szükség antibiotikumos kezelésekre, vagyis élelmiszerbiztonság területén sem kell várakozási idővel számolni.



Új lehetőség az állatok gyógyszermentes felnevelése érdekében:



A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar kutatóinak, kutatócsoportjainak, illetve külföldi intézetek, mintegy 150 neves kutatójának eredményes munkájával sikerült egy természetes alapú készítmény előállítani és annak sokirányú, kedvező hatását bizonyítani laboratóriumi, kisüzemi és nagyüzemi körülmények között. A széleskörû kutatásokon alapuló termék márkaneve IMMUNOVET-HBM®, a termék nemzetközi szabadalommal védett. A készítmény kutatásával kapcsolatos tudományos, kisüzemi és nagyüzemi munkák három millió állatfajon (brojlercsirke, pulyka, kacsa, liba, tojó, sertés, nyúl, ló, tejelő tehén, kutya, macska) már öt éve folynak. A kutatások során igyekeztek a kutatók a lehető legszélesebb körben választ kapni a szer hatását illetően. A munka során bizonyítást nyert, hogy az IMMUNOVET-HBM® kiegészítő takarmány nagy biológiai hatékonysággal bír és komplex hatású. Természetes alapanyagú, az immunstátuszt helyreállító, szövetbarát és minden állat számára javasolt a nevelés teljes időszakára.



Az IMMUNOVET-HBM® nagy biológiai hatékonyságának és koplex hatásának tulajdonítható, hogy a jelentős számú és több ismétlésben elvégzett laboratóriumi-, kisüzemi- és nagyüzemi takarmányozási, valamint egyéb (vakcinázási, coccidiosis, mycoplasmosis, mikrobiológia, emésztőenzim stb.) kísérletek bizonyítják és alátámasztják az állatok immunredszerére, és azok teljesítményére kifejtett jótékony hatását. A terméknek az állat egészségének megőrzésében, a termelési mutatók, az élelmiszerbiztonság, a végtermék (tej, tojás, hús) minőségének javításában, a környezetvédelemben több eredményesen felhasználható tulajdonsága van. Ezen belül is kiemelendő: a celluláris immunredszerre, a bélflóra stabilizálására, az emésztőenzimekre, az állatok teljesítményének a növelésére, az elhullások csökkentésére, a betegségek megelőzésére kifejtett hatásai azok, amelyeket az állati termékek előállítása során eredményesen és gazdaságosan hasznosítani lehet.



Mindezek birtokában kijelenthetjük: a szaporodásbiológiai mutatókat javította és kedvező eredményeket hozott a termékenyítési index alakulásában is.



A vizsgált állatok esetében egyértelmûen megállapítható, hogy a nevelési időszak lerövidülése mellett, mind a testtömeg, mind a színhús kitermelés jelentős mértékben növekszik, ugyanakkor az elhullás, és a fajlagos takarmány felhasználás jelentősen csökken.



Így az állatok részben gyógyszermentesen veszteség nélkül felnevelhetők, a termelési mutatók nem csökkennek és a vágási kitermelés sem változik. A termék aggály nélkül használható az állatok felnevelésében, nem kell várakozási idővel számolni, a biztonságos élelmiszer előállítást szolgálja, védi a fogyasztó egészségét, segíti az állatjólétét és biztonságos felnevelését. Az IMMUNOVET-HBM® a magyar nemzetgazdaság segítését szolgálja, beleillik az Európai Unió követelményrendszerébe és környezetkímélő.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06