2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Kukorica poszt kezelés, tartamhatással

Agro Napló
A száraz tavaszi idõjárás és a gyomviszonyok megváltozása miatt az utóbbi években a kukorica gyomirtásban elõtérbe kerültek az állomány kezelések. A vetésterületnek jelentõs része erõsen fertõzött az ellenálló veszélyes magról kelõ kétszikû gyomokkal , mint pl.a parlagfû, a csattanó maszlag, a selyemmályva vagy a szerbtövis. A veszélyes kétszikûek mellett az egyszikûek közül sok helyen elsõsorban a kakaslábfû fajok okoznak fertõzést. A Callisto MegaPrim ikercsomag ezeken területeken jó hatékonysággal alkalmazható a kukorica állomány kezelésére.

Az új kukorica gyomirtó szer a Callisto 2002-ben - a világ legnagyobb kukorica termesztő országai között - Magyarországon is bevezetésre került. Az első év üzemi tapasztalatai szerint jól vizsgázott a gyakorlatban. A Callisto kétszikû gyomok elleni hatásspektruma, a nehezen irtható kétszikûek elleni kiváló hatékonysága, pre és post hatása valamint a kukorica fejlettségétől független szelektivitása révén az eddigi gyakorlattól eltérő, új típusú rugalmas felhasználásra ad lehetőséget. A Callisto a magról kelő egyszikû gyomok közül a kakaslábfû, a köles és az újjasmuhar fajok ellen jó mellékhatással rendelkezik. Ezt a mellékhatást az



atrazin hatóanyagú készítmények jelentős mértékben fokozzák. A Callisto-atrazin szinergizmus nemzetközi és hazai vizsgálatokkal is igazolt. Ez a kutatási eredmény szolgált alapul az új CallistoMegaPrim ikercsomag fejlesztéséhez, mely a 2002. évi vizsgálati eredmények alapján engedélyezésre és 2003-ban forgalomba kerül.



Callisto MegaPrim - állománykezelésre veszélyes magról kelő kétszikûekkel és kakaslábfûvel fertőzött területeken



A Callisto MegaPrim ikercsomag 3 l Callisto és 20 l Gesaprim 500 FW gyomirtó szert + 2 0,5 l Extravon nedvesítőszert tartalmaz.



Dózis:



0,3 l/ha Callisto + 2,0 l/ha Gesaprim 500 FW + 0,1 l/ha Extravon



A javasolt dózisban a Callisto MegaPrim ikercsomag 10 ha kukorica állomány kezelésére elegendő.



Kezelés időpontja:



A Callisto MegaPrim ikercsomag mindkét hatóanyaga kiváló szelektivitású, a kukorica fejlettségétől függetlenül használható, így a kezelés időpontját egyedül a gyomfejlettséghez kell igazítani. A kakaslábfû félék 3-5 leveles, a magról kelő kétszikûek 4-6 leveles fejlettségekor kell elvégezni kezelést.



Hatásspektrum:



A Callisto MegaPrim a kukorica magról kelő kétszikû gyomnövényei ellen kiváló hatékonyságú. A veszélyes gyomok, mint pl. a szerbtövis, a selylemmályva, a csattanó maszlag különösen érzékenyek a kezelésre. Ezeket a gyomokat a Callisto MegaPrim 6-8 leveles állapotban is jó hatékonysággal irtja, ami rendkívül fontos a gyomok eltérő fejlettsége miatt.



A Callisto MegaPrim a parlagfûvel erősen fertőzött területeken is jó hatékonyságú, a fejlettebb parlagfûvek ellen is biztos gyomirtó hatást ad.



A Callisto MegaPrim a mezotrionnal szemben csak közepes érzékenységet mutató varjúmák és az egynyári szélfû ellen is hatékony.



A Callisto MegaPrim az évelő kétszikûek közül jó hatású a mezei acat ellen a virágszárba indulás kezdetéig . A folyondár szulák kevésbé érzékeny, de a kezelés ezt a gyomot is kifehéríti, 2-3 hétig gátolja a fejlődését.



A Callisto MegaPrim a magról kelő egyszikûek közül a kakaslábfû és újjasmuhar fajok és a köles ellen hatékony. A legjobb gyomirtó hatás a kakslábfú, újjasmuhar fajok gyökérváltásig, a 3-5 leveles fejlettségkor érhető el.



Köles ellen a 3 leveles fejlettségig érhető el a legjobb hatás. A köles rendkívül elhúzódó fejlettsége miatt a CallistoMegaprim a tartamhatással rendkező Dual Gold 1,4-1,5 l/ha dózisával kombinációban a kölessel erősen fertőzött területeken is biztos megoldás.



Kettős hatóanyag felvétel



A Callisto MegaPrim hatását a gyomok levelén keresztül fejti ki. A gyors hatóanyag felvétel és szállítás látványos fehéredéses tünetekben jelentkezik. Az állománykezelés utáni csapadék a talajra került gyomirtószert a gyökérzónába juttatja, biztosítva a gyökéren kersztül történő hatóanyag felvételt, fokozva a gyomirtó hatás biztonságát.



Állomány kezelés hosszú hatástartammal:



A Callisto MegaPrim a talajra kerülve hosszú tartamhatással véd a később kelő kétszikûek ellen is. Ennek a tulajdonságnak rendkívül nagy jelentősége van az elhúzódó kelésû veszélyes magról kelő kétszikûek elleni védekezésben.



A kukorica fejlettségétől független szelektivitás:



A Callisto MegaPrim hatóanyagait a kukorica enzimatikus úton lebontja, ezért szelektivitása a kukorica fejlettségétől független. A takarmány kukorica hibrideknél fajta érzéreknység nem mutatkozott. A vetőmag előállítás vonalainak gyomirtására és csemege kukoricában is használható, de ez esetben a kezelés előtt a fajta tulajdonos előzetes hozzájárulását kell kérni.



Callisto Megaprim

  • Kiváló hatékonyság minden magról kelő kétszikû gyom ellen
  • Jó gyomirtó hatás a kakslábfû és újjasmuhar fajok ellen
  • Gyors látványos post hatás
  • Hosszú talajon keresztül érvényesülő tartamhatás
  • Kukorica fejlettségétől független szelektivitás
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!