Integrált védekezés a szõlõben

Agro Napló
Magyarország 2004. május elsején csatlakozik hivatalosan is a világ egyik legjelentõsebb gazdasági közösségéhez. Az Európai Unió szõlõtermesztõ országaiban, 1970-es évek óta mûködõ Integrált Szõlõvédelmi Munkacsoportban azonban már régóta dolgoznak magyar szõlõtermesztõ és növényvédõ gyakorlati szakemberek és kutatók. Az eredményes közös munka elismerését jelentette, hogy a munkacsoport 1997 évi ülését Magyarországon rendezte.
Az integrált növényvédelem elnevezés Észak - Amerikából származik. Az 1940-es években a közvélemény egyre határozottabban követelte a környezetet, növény-, állatvilágot, talajvizet, légkört nem szennyező, az embereket sem közvetlenül, sem közvetve nem károsító növénytermesztést. Az integrált növényvédelemnek az első meghatározását rovarászok fogalmazták meg. Valamely növénykultúra védelmében, a kártevő rovarokat, a természetben előforduló hasznos rovarok felszaporításával korlátozták. Ezt a kedvező hatást a rovarölő szerek csökkentett, átgondolt alkalmazásával érték el. Tehát nem a károsítók kiirtása, hanem a még elviselhető gazdasági kár-küszöb alatt, a még elviselhető értéken való tartása volt a cél. A korán indult jó kezdeményezést az 1950-es években egyre nagyobb mennyiségben gyártott széles hatósugarú rovarölőszerek (gyártóik és forgalmazóik) fékezték. Ezek a készítmények a veszélyes kártevőket megbízhatóan irtották, de ezzel tért nyertek korábban nem kártevőnek minősülő rovar és atkafajok. Tovább bonyolította a problémát, hogy hasznos ragadozó rovar- és atkafajok elpusztultak. Az évek elteltével a korábban megbízható hatóanyagokkal szemben a károsító fajokban rezisztencia alakult ki. A kívánt hatás elérése céljából egyre nagyobb dózisokat használtak. A szőlő intenzív termesztése, rendszeres mûtrágyázás és metszés is hozzájárult egyes károsítók elszaporodásához.



A Világ közvéleményét 1962-ben, Rachel Carson amerikai újságírónő döbbentette meg „Néma tavasz” címen magyarul is megjelent könyvével. Megfogalmazása már mindenki számára érthetővé tette, a tudósok számára már régen ismertté vált és kutatott problémát: „A nem szelektív permetlevek, melyek általános használatban vannak, elég hatékonyak, hogy minden rovart, jót és rosszat egyaránt elpusztítsanak, elnémítsák a madarakat, megöljék a halakat a vizekben, halálos hatású réteggel vonják be a leveleket, és hosszan megmaradjanak a talajban, s mindez azért, mert meg akartunk szabadulni némi gaztól, vagy egy-egy rovartól.” Ez indokolja az integrált védekezés bevezetését.



A Nemzetközi Biológiai és Integrált Védekezés Nemzetközi Szervezete, IOBC (International Organization for Biological and Integrated Control) által 1969-ben készített megfogalmazás szerint „Az integrált védekezés a károsítók korlátozásának olyan rendszere, amely az egész környezet és a károsító fajok populáció-dinamikájának összefüggéseit figyelembe véve, a lehető legösszehangoltabban alkalmazza az összes hatékony módszereket és eljárásokat, s ezzel a károsítók populációit a gazdasági kártétel szintje alatt tartja.”



Az előírás betartásának, betartatásának és ellenőrzésének az az egyik akadálya, hogy a megfogalmazás túl tömör, nagyon elvont, nincs a gyakorlat nyelvére lefordítva. Pedig a környezetkímélő, integrált növényvédelem módszereinek részletes leírására most nagyobb szükség van, mint valaha, mert a privatizáció során földhöz jutott szőlőtermesztők nagy részének őseiktől örökölt ismereteik már nincsenek, iskolában, tanfolyamokon szerzett tudásuk még nincs. A jó szándék sok esetben kevés. Az integrált növényvédelem kivitelezésére széleskörû szaktudásra, a szőlőtermesztés alapjainak, az irtandó károsítók, a kímélendő hasznos élőlények, a rendelkezésre álló zöld jelzésû növényvédőszerek és az előrejelző eszközök alapos ismeretére van szükség. Egy károsító faj elleni védekezés nagyon sokféle lehet. Jó példa erre az Amerikából a XIX. század második felében Európába betelepült, szőlőgyökértetû, a filoxéra. Védekeztek ellene az ültetvény vízzel való elárasztásával, szénkéneg injektálásával, természetes ellenségének, egy ragadozó atkafajnak a mesterséges betelepítésével és a szőlő homoktalajra való telepítésével.



A jó megoldást, az igazi biológiai védekezést, azonban az oltványkészítés adta. Az amerikai alany gyökere, az európai nemes földfeletti része ellenálló a károsítóval szemben.



A 2002. év februárjában meghirdetett Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program, (NAKP) integrált növénytermesztési célprogram keretében, az 5 éven keresztül, integrált termesztési módszerekkel mûvelt, termő szőlőültetvények hektáronként 40.000 Ft támogatásban részesülnek. Növényvédelmi szempontból, az integrált szőlőtermesztési célprogram szakmai előírása: a „növényvédőszerek, kémiai segédanyagok felhasználásának célszerû korlátozása, a biodiverzitás megőrzése, és megelőző, szelektív kezelésekkel a kártételi helyzet veszélyességi küszöbérték alatt tartása.” Az NAKP táblázatban sorolja fel azokat a károsítókat és a veszélyességi küszöbértéküket, károsítási szintjeiket, amelyeknek előfordulása esetén a vegyszeres védekezést el kell kezdeni (1. táblázat).



A vegyszeres növényvédelem környezetkárosító hatását az alábbi módokon lehetne csökkenteni a szőlőültetvényekben:



a.) Rezisztens szőlőfajták telepítése. Ennek a legbiztosabb módszernek, az az akadálya, hogy a borvidékeken jelenleg csak a hagyományosan, az adott borvidékre jellemző fajtákat szabad termeszteni. Üdülőterületekre, saját használatra és nem értékesítésre, nem minőségi bor előállítására szolgáló mennyiségek termesztésére ez az előírás nem vonatkozik. Növényvédelmi szempontból előnyt jelent a peronoszpórának és a lisztharmatnak viszonylag jól ellenálló szőlőfajták, mint például a Bianca, Csillám, Duna gyöngye, Medina, Nero, Palatina, Pölöskei muskotály, Teréz vagy a Viktória gyöngye telepítése.



b.) A kórokozók, kártevők előrejelzése, szignalizációja alapján csökkentett számú vegyszeres védekezés. Nagyobb ültetvényben a rovarcsapdák előrejelzésre és nem a károsítók példányainak összefogására használhatóak. A rovarok rajzásának megfigyelésére szolgáló szex-feromon csapdákat, a ragacsos színcsapdákat, és a varsás csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy időben vegyük észre a károsítók megjelenését. A meteorológiai jelenségek, hőmérséklet, csapadék, páratartalom, levélfelület nedvesség mûszeres megfigyelése a kórokozó gombák fertőzésére, járványveszélyre figyelmeztet. Az adatok értékelésére már közel 100 éve ismert volt az Istvánffi - Pálinkás táblázat, napjainkban a kiértékelést már számítógépes program könnyíti meg.



c.) Csak az integrált (környezetkímélő) termesztésben engedélyezett növényvédőszerek, természetes anyagok használata. A szőlőben engedélyezett növényvédőszerek jegyzékét az évente kiadásra kerülő „Növényvédőszerek, termésnövelő anyagok” címû kiadványból ismerhetjük meg. Az EU-hoz való csatlakozástól kezdődően az uniós növényvédőszer engedélyezési rendszer lép nálunk is életbe. Ezért május elsejétől 44 korábban engedélyezett hatóanyagot kivonnak a forgalomból. Még ezek után is nagyon sok készítmény marad forgalomban, fontos, hogy a széles választékból a zöld esetleg sárga jelzésû növényvédőszereket válasszunk.



d.) A környező természetes növénytársulásban előforduló hasznos szervezetek, ragadozók (predátorok) és élősködők (paraziták) védelme, szaporodásuk elősegítése. Szûkebb értelemben csak az a biológiai védekezés, amikor az egyik élőlényt alkalmazzuk a másik károsító élőlény ellen. A hasznos szervezetek megismerése nagyon fontos. A tripsz fajok többsége szívogatásával károsítja növényeinket, de néhány faj ragadozó életmódú, atkákat, rovarlárvákat és rovar tojásokat pusztít. A katicabogarak, bödék és fátyolkák atkákkal, tetvekkel és más apró rovarokkal táplálkoznak. A fülbemászók és a poloskák mindenevők, de a virágpor mellett takácsatkákat, levéltetveket, pajzstetû lárvákat is gyérítik. A fürkészdarazsak és fürkészlegyek táplálkozás és tojásrakás céljából is megszúrják a zsákmányállatot, elsősorban a molyokat, hernyókat. A megszúrt áldozat nem pusztul el azonnal, a beléhelyezett tojásból még kifejlődik a fürkész utódja, de előbb utóbb ez a megtámadott rovar pusztulásához vezet. Egyértelmûen hasznosak a szőlőültetvényben a pókok, békák, gyíkok, és az énekes madarak.



Kártevők és az ellenük való integrált védekezés a szőlőben:



A polifág (sokgazdás) károsítók közül a szőlőt is veszélyezteti a mezei pocok, az amerikai fehér medvelepke és a májusi cserebogár. A szőlő-károsítók közül a rendelet kiemeli a szőlőmolyokat, szőlőiloncát, az ékköves faaraszolót, a zöld cserebogarat, és a szőlő levélatkát. Érdemes ezen károsítók életmódjával és a védekezés környezetkímélő lehetőségeivel megismerkedni.



A szántóföldi- és zöldségnövények betakarítása után húzódnak a szőlőültetvényekbe a káros rágcsálók. A mezei pocok a föld fölött a fás növények törzsét, a föld alatt a járataiban, a gyökértörzset és a vastagabb gyökereket rágja. Tél folyamán, háborítatlan időszakokban ék alakura kifaragja a gyökértörzset, még a több éves tőkék is könnyedén kihúzhatók a földből. A pockok alapos munkát végeznek, a károsítás végzetes, a megrágott szőlőtőke kipusztul. Nagyon fontos, hogy időben vegyük észre a rágcsálók betelepülését. Az előírás szerint 100 m2-ként 2-5 db lakott járat esetén védekezni kell, mert egy pocok pár egy évi szaporulata több ezer is lehet. A pockok ellen csak kétféle környezetkímélő védekezés ismeretes. Az egyik, kisebb szőlőben, a rendszeres talajmunka, a lakott járatok rendszeres ellenőrzése, feltárása és egy kotorék eb tartása. Nagyobb kiterjedésû, szántóföldekkel körülvett fiatal ültetvényekben nagyon hatásos védekezés lehet az egerészölyv számára kedvező fészkelőhely, magas tölgy-, vagy bükkfa megóvása, és az ültetvény fölé kiemelkedő, felül keresztfával ellátott, T alakú ülőfa állítása. Erről a kilátóról észrevéve a kisebb nagyobb rágcsálókat, a ragadozó madár siklórepüléssel lecsap kiszemelt áldozatára. Az egerészölyv apró rágcsálókból naponta 20-30 darabot is elfogyaszt. A pocok mellett az egeret, hörcsögöt, patkányt is felszedi. Ősszel sokáig marad hazánkban, csak a nagyon hideg idő beköszöntével vonul melegebb vidékre. Ekkor viszont északról érkeznek hozzánk tavaszig maradó ölyv vendégek.



Az amerikai fehér medvelepke nyári hernyófészkeit elsősorban a szőlőültetvény szélén keressük, különösen ott, ahol a közelben tarra rágott eperfák vannak. Környezetkímélő védekezés, ha levágjuk és megsemmisítjük a hernyófészkeket addig, amíg nem széledtek szét a hernyók. A lepke-hernyók ellen a „legzöldebb”, igazán környezetbarát hatóanyag a Bacillus thuringiensis biopreparátum. Ez a talajlakó baktériumfaj táptalajon könnyen tenyészthető. A tenyészetekből gyártott készítménnyel kezelt hernyók felhagynak a táplálkozással és pár nap alatt elpusztulnak. Hazánkban jelenleg BACTUCID P, DIPEL, DIPEL ES és ECO-BIO nevû készítményként van engedélyezve, de annak ellenére, hogy a polifág szövőlepke mellett valamennyi szőlőt károsító moly, ilonca araszolólepke és kormospille hernyója ellen hatásos, nagyon ritkán használják ezeket a készítményeket. A fürt és lombrágó hernyók ellen még javasolhatók a szintén „zöld” indoxacarb, fenoxikarb flufenoxuron és lufenuron hatóanyagú készítmények. Az ékköves faaraszoló, a nyerges szőlőmoly, a tarka szőlőmoly, a szőlőilonca és a kormospille elleni vegyszeres védekezések idejét szexferomon csapdával határozzuk meg, hogy szükségtelenül ne permetezzünk.



Szőlő telepítése előtt feltétlenül meg kell vizsgálni a cserebogár pajorok mennyiségét. A telepítésre kijelölt területen átlós irányban 2 hektáronként legalább egy 0,5 m2 (1 m x 0,5 m) felületû, 60 cm mély gödör talaját kell átvizsgálni, és kigyûjteni a rovar lárvákat. A vizsgálat szeptember elejétől október végéig, vagy tavasszal, március végén, áprilisban végezhető.



A leggyakrabban előforduló májusi cserebogár esetében megállapított veszélyességi egyedszám négyzetméterenként 1-2 pajor. Homok területen külön gondot kell fordítani a kalló cserebogár lárváinak előfordulására. A talaj fertőzöttségének vizsgálatakor gyakran előforduló hiba a fiatalabb, kisebb termetû (1 - 1,5 cm nagyságú) lárvák figyelmen kívül hagyása. Rajzáskor a vessző-folyóméterenként a 2-5 májusi cserebogár, vagy 1-2 zöld cserebogár imágó előfordulása esetén kell védekezni. Varsás csapda használatával gyéríthetjük a kártevőt. Következő 3 évben jelentkező környezetkímélő védekezést jelent, ha a rajzás évében gondos talajmunkával eltüntetjük a gyomfoltokat, és ezzel arra késztetjük az imágókat, hogy máshol rakják le tojásaikat.



A talajban fejlődő lárvák ellen rovarparazita fonálférgek megismerése és felszaporítása irányában folynak kísérletek. Ez a fejlesztés azért is fontos, mert a javasolható talajfertőtlenítőszerek mindegyike piros, tehát az integrált növényvédelemben tiltott kategóriába tartózik.



Szántóföldi elővetemény, elsősorban lucerna után, vagy közelébe telepített szőlőnek veszélyes károsítói a soktápnövényû vincellérbogár fajok. Kísérletek folynak egy rovarbetegséget okozó gombafaj felszaporítására, ami korlátozná a bogarak fejlődését.



A futópókok és a keresztes pókok jelenléte a szőlőben nagyon hasznos, mert fő táplálékuk a tetvek, szúnyogok és atkák.



A szőlőt károsító (fitofág) takácsatkák, levélatkák és gubacsatkák szőlőültetvényben való felszaporodását a széles hatásspektrumú inszekticidek használata, ami kiirtotta természetes ellenségeit, és az intenzív termesztés technológia segítette elő. Ezért a fitofág atkákkal táplálkozó (zoofág), ragadozóatkák felszaporodásának elősegítése a legfontosabb biológiai védekezési mód. A pókszabásúak közé tartozó pókok és ragadozó atkák mellett a rovarok között is található számos hasznos, kímélendő faj. A fátyolkák és a virágpoloskák az atkák mellett más apróbb rovarfajt is táplálékuknak tekintenek. A katicabogarak a legismertebb segítőink, a hétpettyes katica egyben a biológiai növényvédelem jelképe. A kevésbé kedvelt, közönséges fülbemászó a pajzstetveket gyéríti.



Amennyiben mégis szükséges a kémiai védekezés, az atka fertőzöttséget nyugalmi időszakban poliszulfidkén+vazelinolaj, kalciumpoliszulfid és növényi olaj hatóanyagú, zöld készítményekkel végzett lemosó permetezéssel csökkenthetjük. Vegetációban, a szőlő levélatka ellen javasolt a védekezés, ha fakadáskor 5-20 hajtás, vagy később 15-30 levél fertőzött. Az akaricid készítmények közül, a levélatkák, gubacsatkák ellen a zöld jelzésû flufenzin hatóanyagú készítmény javasolható.



Kórokozók és az ellenük való integrált védekezés



A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program a szőlőt veszélyeztető gombabetegségek közül a peronoszpóra, az orbánc, a lisztharmat és a szürkepenész veszélyességi küszöbértékeit ismerteti. Nem permetezett szőlőtőkéken természetes körülmények között is lefékezheti a peronoszpora fertőzést a hiperparazita Trichothecium plasmoparae gomba, Actinomyces sugárgomba és Erwinia baktérium faj. Az ezen fajokkal végzett kísérletek nagy körültekintést igényelnek, hiszen közeli rokonságukban veszélyes növényi kórokozók is vannak.



A botrítiszes szürkepenész ellen két hiperparazita gombafajból készített fungicid már forgalomban van. A Trichoderma harzianum törzséből készített TRICHODEX WP, és egy Streptomyces sugárgomba faj által termelt antibiotikum, a POLYOXIN AL WP készítmény, ami a szürkepenész mellett a szőlő lisztharmat betegsége ellen is hatásos.



Gombabetegségek elleni kémiai védekezést évente maximum 9, jól időzített permetezéssel kell megoldani. Javaslatunkban csak a zöld jelzésû készítményeket soroljuk fel: Peronoszpóra és orbánc ellen valamennyi réz tartalmú, réz+dimetomorf és a klórtalonil hatóanyagú készítménnyel védekezhetünk. A peronoszpóra mellett a botritiszes szürkepenész ellen is hatásos a fluazinam hatóanyagú készítmény. A kaptán, folpet, cimoxanil, iprodion, vinklozolin hatóanyagú, zöld jelzésû készítmény a lisztharmat kivételével valamennyi gombabetegség ellen hatásos. Botrítiszes szürkepenész ellen a procimidon és a pirimetanil hatóanayagú készítményt használhatjuk. Lisztharmatfertőzés esetén hexakonazol hatóanyagú készítményt is keverjünk a permetlébe. A lisztharmat ellen hagyományos kén-készítmények az integrált termesztésben sárga jelzést kaptak ezért felhasználásuk korlátozott. A peronoszpóra és a lisztharmat ellen is hatásos az azoxistrobin, és a triforin hatóanyagú készítmény. A lisztharmat, szürkepenész és peronoszpóra fertőzés ellen egyaránt hatékony a krezoxim-metil, hatóanyagú, zöld jelzésû készítmény.



A kémiai módszerekkel szemben előnyben kell részesíteni a fizikai, agrotechnikai, biológiai és biotechnológiai eljárásokat, ha eredményességük kielégítő. A növényvédőszer megválasztásakor annak hatékonyságán túl figyelembe kell venni az emberi toxicitását, a károsítónak a szerrel szemben fellépő ellenálló képességét, a környezetre, a hasznos szervezetekre való veszélyességét és az erjedésre, a bor minőségére gyakorolt hatását.



A növényvédelmet előrejelzésre, továbbá a károsító és a hasznos szervezetekre is kiterjedő megfigyelésekre kell alapozni. Figyelembe kell venni a térségi előrejelzés és az országos járványelhárítás adatait is. A gombabetegségek fertőzési feltételeinek nyomon követéséhez előrejelzési eszközöket, a rovarkártevők várható károsításának a becsléséhez feromon-, vagy más rovarcsapdákat kell használni. A megfigyelések kiértékeléséhez növényvédelmi szaktanácsadót is igénybe kell venni. A vegyszeres védekezéseket a veszélyességi küszöbértékek elérésekor szabad csak végrehajtani.



Figyelni kell a növényvédőszerek hatóanyagainak környezetvéádelmi szempontból történt besorolására. A „zöld” lista hatóanyagai nem esnek korlátozás alá, de még a zöld jelzésû rézkészítmények egy évben kijuttatott fémréz tartalma sem haladhatja meg a 6 kg/ha értéket. A „sárga” listán azok a hatóanyagok találhatók, melyek csak a megadott korlátozásokkal használhatók fel. A „piros” lista hatóanyagait tilos alkalmazni. Használatuk csak a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat írásos javaslatára történhet növényvédelmi katasztrófák elhárítására.



A telepítéseket határoló „biológiai kiegyenlítő sávok” gondozása során kerülni kell a vegyszeres beavatkozásokat. Ezzel is hozzájárulunk a károsítók természetes ellenségeinek a védelméhez, tevékenységük támogatásához.



A vegyszeres kezelések során használt munkagépeket rendszeresen ellenőrizni kell. A kezelések körülményeit úgy kell megválasztani, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a környezet- és emberi egészség károsításának a veszélyét.



Az integrált termesztés és ezen belül a növényvédelem nagyobb szakértelmet, rendszeres megfigyelést, előrejelző eszközök beszerzését, drágább vegyszereket követel. A rutinszerû, gyakori védekezés helyett, a megfigyelésen alapuló, gyors beavatkozást kívánó kémiai védekezés csak rövid permetezési fordulóval elvégezve hatékony, ezért több, biztonságosan üzemelő traktorra és permetező gépre van szükség. A növényvédőszer célterületen túli elhordása és elcsurgása miatti környezetet károsító hatását csak az alagútpermetező tudja kiküszöbölni. Összefoglalva, lehet, hogy az integrált növényvédelemben részesített szőlő-ültetvényben kevesebbszer permetezünk, mégis ez a program többe kerül, költségesebb, mint a menetrendszerû vegyszeres védekezés. A pályázat megfogalmazója ezt kompenzálja a hektáronkénti 40.000 Ft összeggel. A gyakorlat fogja megmutatni, hogy elegendő-e ez az összeg a teljes előírt gazdálkodási program megvalósítására.



Az integrált szőlőtermesztési célprogram követelményrendszere szaktudást, megbízható technikai hátteret, szigorú technológiai fegyelmet, rendszeres helyszíni megfigyeléseket, a területileg illetékes növény- és talajvédelmi szolgálattal való hatékony kapcsolattartást, a táblatörzskönyv és a permetezési napló pontos és folyamatos vezetését, agrár környezetgazdálkodási ütemterv készítését, tanfolyamokon való részvételt, valamint adatszolgáltatási kötelezettséget követel meg a nyertes pályázóktól.



Az EU-hoz való csatlakozás után fokozottan kell vigyázni arra, hogy az EU-ban elő nem forduló, vagyis a karantén jegyzékben felsorolt károsítók behurcolásának és elterjesztésének tilalma ránk is vonatkozik. Az előírások betartatására az EU határállomásain növényvédő szakemberek vigyáznak, de a növények „zsebimportjának” kevés lehetőségük van utját állni. A vírusvektor fonálférgek gyökérrel, talajjal, a vírusok, vírusszerû szervezetek bármilyen élő növényi résszel behurcolhatók. A gombák közül karantén listán vannak az elsősorban csonthéjas gyümölcsfajokat károsító, de szőlőn is előforduló, Európában még nem izolált Monilinia, Alternaria és Verticillium fajok.



Dr. Véghelyi Klára



1.      táblázat Veszélyességi küszöbértékek a szőlőültetvényekben

A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program végrehajtásának támogatásához címen meghirdetett FVM pályázati felhívás táblázata nyomán

Megnevezés Dimenzió Gyenge Közepes Erős
fertőzés
Szőlőben is károsító polifág kártevők

Mezei pocok

Lakott járat/100m2

tavasszal

ősszel

< 2 < 5 2-5 5-10 > 5 > 10

Amerikai fehér medvelepke

Hernyófészek/tőke

< 1 1-3 > 3

Májusi cserebogár

imágó

pajor

db/ vessző folyóméter

pajor/m2

< 2 < 0,5 2-5 0,5-1 > 5 > 1
Szőlő károsítói

Zöld cserebogár

db/ tőke

< 1 1-2 > 2

Szőlő molyok

fertőzött fürt (%)

< 5 5-15 > 15

Szőlőilonca

fertőzött hajtás (%)

< 5 5-15 > 15

Ékköves faaraszoló

db/tőke

< 2 2-3 > 3

Szőlő levélatka

fertőzött

hajtás fakadáskor

levél

< 5 < 15 5-20 15-30 > 20 > 30

Peronoszpóra

fertőzött levél (%)

fertőzött fürt (%)

< 5 < 2 5-15 2-10 > 15 > 10

Orbánc

fertőzött levél (%)

< 10 10-30 > 30

Botrítisz

fertőzött fürt (%)

< 5 5-10 > 10

Lisztharmat

fertőzött levél (%) fertőzött fürt (%) < 5 < 2 5-15 2-10 > 15 > 10




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!