2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Hírek az Európai Unió országaiból

Agro Napló
Németország 2003-ban nõtt a belsõ húsfogyasztás. Az egy fõre jutó színhús (csont nélkül) fogyasztását 60,8 kilóra jelezte a német piac- és árfigyelõ szolgálat (ZMP). Ennek kétharmada sertéshús volt, melynek fogyasztása – a baromfihússal együtt – évrõl évre bõvült.

Baromfihúsból 10,8 kilogrammot ért el a tavalyi egy főre jutó mennyiség. A marhahús viszont veszített népszerûségéből, 2003-ban fejenként 8,4 kiló, a BSE-kór megjelenése előtt pedig még 10,5 kilogramm/fő fogyott. Birka- és kecskehúsból 0,7 kilogrammot fogyasztottak a német polgárok.

A német kacsahús termelés az utóbbi években számottevően nőtt. 2003-ban 45,2 ezer tonnát termeltek, 35 százalékkal többet az 1997. évinél. Az egy főre jutó fogyasztás 1 kilogramm körül alakult. A kacsahús import lényegesen csökkent. A behozatal fele más uniós tagországokból, főként Franciaországból, az Egyesült Királyságból és Hollandiából érkezett. A harmadik országok közül jelentős szállító volt Magyarország, ahonnan évente 11-13 ezer tonna egész, illetve darabolt kacsahúst szállítottak Németországba.

A múlt év végi állatszámlálás nem várt eredményt hozott: közel 400 ezerrel csökkent a szarvasmarhák száma, holott a belső fogyasztás és az árak emelkedését prognosztizálják. A rendkívül alacsony sertésárak ellenére viszont 250 ezerrel nőtt a sertések száma az egy évvel korábbi felvételhez képest. 2003. novemberében 12,3 millió darab szarvasmarhát és 26,5 millió darab sertést tartottak. 2004-ben sem várható a sertéshús termelés visszaesése, közölte a német piac- és árfigyelő szolgálat (ZMP).

2003-ban 45,4 millió sertést vágtak, ez az újraegyesítés óta a legnagyobb mennyiség. Rekordot ért el az élő sertés behozatala is, a múlt évben több mint 2 millió darab volt, félmillió darabbal meghaladva az előző évit. A ZMP számítása szerint a 4 millió tonnára rúgó sertéshús termelés mintegy fele származott importból. A német piacon is túlkínálat jellemezte sertéshúsból, mely lenyomta az árakat. A sertés termelői ára 1,26 euró volt kilónként, 7 százalékkal alacsonyabb a 2002. évinél. A fogyasztói ár 3-5 százalékkal csökkent. Az egy főre jutó fogyasztás 55,9 kilóra emelkedett.

Hollandia

Tizenöt évvel ezelőtt még 130 ezer farm mûködött az országban, ma már csak ennek kétharmada. Az előző években 3-3 ezer farm „tûnt el”, 2003-ban már 4 ezerrel lett kevesebb a farmok száma. Különösen a sertéstartás koncentrálódott. 1998-ban 33 ezer farmon hizlaltak sertést, öt évvel később, 2003-ban 10 ezer volt a sertéstartó gazdaságok száma. A tejtermelő farmok száma öt év alatt felére csökkent.

Nőtt a gazdaságok mérete: a szántóföldi termelők területe megkétszereződött, a tejtermelő farmokon 1998-ban még átlagosan 39 tehenet tartottak, 2003-ban már 59 darabot. (Ennek ellenére lényegesen növekedett az önköltség, emellett a tejtermelők nyeresége az utóbbi tíz évben 30 százalékkal csökkent.)

A holland agrárgazdasági intézet vizsgálta a tejtermelés jövedelmezőségét, mely szerint, 2002-ben a tej kilónkénti önköltsége 0,48 euró volt, a legkevésbé hatékony farmokon (a farmok alsó egynegyedében) 0,64 euró, a leghatékonyabb felső negyedben 0,41 euró. Utóbbiak a nagygazdaságok voltak. A tej átvételi ára viszont csak 0,34 euró volt kilónként, alacsonyabb, mint a leghatékonyabban termelők önköltsége. A holland termelés jövedelmezősége a szomszédos tagországokhoz képest is romlott. Külső, nem mezőgazdasági tevékenységből eredő jövedelemforrás nélkül a tejtermelő farmerek már régen csődbe mentek volna. A családi jövedelem majdnem fele nem mezőgazdasági munkából származik.

A holland agrárkutatók szerint 2003-ban az agrárágazat jövedelme az előző évi alacsony, 20 milliárd eurós szinten maradt. Az állattenyésztők számára nehéz év volt a 2003-as, míg a növénytermesztő farmok profitáltak az egyre emelkedő termelői árakból. A tej és a sertés termelői ára csökkent, a burgonya, a gabona ára viszont emelkedett.

2003-ban a csirkehús termelés 482 ezer tonna volt, a baromfivész miatt 22 százalékkal kevesebb az előző évinél. 2004-re viszont már 527 ezer tonnával számolnak, ami még mindig 15 százalékkal alacsonyabb lesz a 2002. évi mennyiségnél. Ennél nagyobb mértékben, 58 százalékkal esett vissza a pulykahús termelése. A múlt évben mindössze 20 ezer tonna volt. Itt is jelentős növekedésre számítanak 2004-ben. Az idei termelés valószínûleg eléri a 44 ezer tonnát, ám alatta marad a baromfivész előtti kibocsátásnak.

Spanyolország

A spanyol agrártárca közleménye szerint a mezőgazdasági jövedelem az 1995. évi 17,3 milliárd euróról 2003-ra 23,6 milliárdra növekedett. 2003-ban a mezőgazdasági termelés értéke 38,7 milliárd eurót tett ki. Az áttekintett időszakot különösen az állattenyésztési termékek gyors fejlődése jellemezte. A sertéságazat bővülése kiugró volt, kibocsátása egyharmaddal bővült, ugyanebben az időben az unió egészében 9 százalékkal nőtt az ágazat produktuma. 1996-2002 között a marhahús termelés egytizedével növekedett, miközben az EU-ban 8 százalékkal csökkent a kibocsátás. Baromfihúsból 2002-ben 38 százalékkal termeltek többet az 1996. évinél, az unió termelésbővülése 8 százalékot ért el. A birkahús termelés is nőtt (7 százalékkal), az EU-ban viszont 8 százalékkal visszaesett.

Spanyolország hamarosan az unió legnagyobb sertéstermelő és -exportőr országa lesz. Jelenleg még Németország vezeti a sort, de előnye Spanyolországgal szemben évről évre apad. A spanyol sertésállomány mára már egyenlő a dán és holland együttes állománnyal. Az utóbbi 40 évben 4-szeresére bővült a sertések száma. Egy kocától évente 17,2 vágósertést nyernek, tíz évvel korábban még csak 15-öt. A termelési költségek további leszorítását tervezik. Jelenleg egy kiló sertéshúst (vágott súlyban) 1,07-1,16 euróért állítanak elő, míg Németországban 1,35, Dániában 1,28, Hollandiában 1,31 euró az önköltség. A spanyol előny az alacsonyabb munkabérekből és a kisebb, állóeszközök után elszámolt értékcsökkenésből adódik. A spanyol sertéshús zsírtartalma azonban magasabb, mint a más uniós országokban előállított sertéshúsé.

Bővebb információkat a szerzőknél, illetve az Agrár Európa Nemzetközi Agrárgazdasági Hírlevelében talál.

A cikk szerzője: Tóth Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jönnek a hazai zöld kötvények!

Jönnek a hazai zöld kötvények!

Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthatja a zöld kötvényeket, miután megszerezte a „jóváhagyott hitelesítő” státuszt a Climate Bonds Standards and C...

Fejlődhet a hazai külkereskedelem

Fejlődhet a hazai külkereskedelem

A külpiacra lépés iránt érdeklődő agrárvállalkozások felkutatása és felkészítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Exportfejleszté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!