KWA rendezvény Somogysárdon

Agro Napló
A KWA Hungaria Kft. márciusban több helyszínen is várta az érdeklõdõket információs rendezvényeire. A KWA Hungária Kft. ismét egy elégedett ügyfelet üdvözölhetett a KWA Anlagenbau családban, a somogysárdi Haladás Rt.-t, mely egyik helyszíne volt a rendezvénysorozatnak.

Happ József, az Rt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy kb. 1300 ha-on (búza, kukorica, trittikáli, napraforgó) növénytermesztéssel foglalkoznak, valamint 300 kocát tartanak, a szaporulatot értékesítik.

1974-ben egy orosz ikertornyos szárítót építettek, mely olajjal, később gázzal mûködött. Az Unióhoz való csatlakozás után a környezetvédelmi követelményeknek már nem felelt meg a közel 30 éves szárító, és a magas   energiafelhasználása, ráfordítási költsége gazdaságtalanná tette üzemeltetését. A felújítás óriási anyagi befektetést igényelt volna, így  gazdaságilag egy új szárító megépítése lett a cél.

SAPARD-pályázat útján pályáztak az új beruházásra. A részvénytársaság a piac által kínált szárítótorony-ajánlatokat áttekintve a KWA Hungaria Kft. létesítménye mellett döntöttek

A régi építményt döntéses-borításos módszerrel bontották le. Ezt követte az alapozás, és a KWA szakemberei végezték a szerelőmunkát.

A felső kategóriás szárító 25 tonna/h teljesítményû (kukorica esetében) folyamatrendszerû, az ehhez tartozó kiszolgáló szállítóeszközökkel, tisztítóberendezéssel. A szárítótorony modulrendszerben épült, ezáltal tovább bővíthető. A felhasznált anyagok (alucinklemez) és a nirosta ötvözetből készült kaszkádok a távozó levegőoldalon garantálják a hosszú élettartamot.

A szállítóeszközök beépített vezérlése és a nedvességszabályzás is újszerû technikát jelentenek. Az égő- és maghőmérséklet, a kilépő nedvesség, valamint az ürítési idő adatai hosszú időre tárolhatók. Opcióként megrendelhető a hibajelentések való követhetősége, sms-ben közvetlenül a KWA Hungaria  Kft. által.

Ambrus József mûszaki vezető bemutatta a gyakorlatban a  termény útját a beszállítástól a tárolásig: a beérkező nedves terményt rögtön a két mély átjáró rendszerû tölcséres garatba töltik. Két felvonó szállítja tovább két párhuzamosan dolgozó előtisztító rostába. Azok egy közös rédlerbe kerülnek, majd a termény egyik része a szárítótoronyba, a másik része a toronyfelvonó kikerülésével a terményt közvetlenül utótisztító rostához szállítja, majd ez után kerül a tárolókba a termény.

A keszthelyi székhelyû KWA Hungaria Kft., mint helyszíni partner, a KWA Anlagenbau (Ausztria), mint gyártó  garanciák arra, hogy a Haladás Rt. olyan létesítményt kapott, ahol a teljesítmény és minőség egyezik, mindez megfizethető áron.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!