2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Termesszünk repcét nyereségesen!

Agro Napló
A tavalyi kiváló termést idén nehéz lesz meghaladni ott, ahol már „csúcsra járatták” a technológiát. A 3-4 tonnás termésszinten gazdálkodók a gyenge átvételi árakon is versenyképesen tartják ezt az ágazatot, fõképp, ha az utóvetemény (pl. búza) jövedelemtermelésében is elszámoljuk a repcének köszönhetõ plusz mázsákat!

 

A repcetermesztők nagyobbik felénél azonban még vannak előrelépési lehetőségek. A legfontosabbakat még most nyáron meg kell tenni! A nyári talajmunkák minőségével, az agrotechnikával alapozzuk meg a sikert. Ha az időjárás szélsőséges volta vagy a kapacitáshiány, esetleg a rossz munkaszervezés rossz talaj-előkészítést eredményez, akkor nem érdemes erőltetnünk a repcevetést, inkább készüljünk egy jó kalászos technológiára.

Hogyan induljunk?

  • A kalászos elővetemény learatását követően azonnal végezzük el a tarlóhántás-talajlezárást! (grubbert használók előnyben, a tárcsával dolgozók gyûrûshengerrel zárhatnak.)
  • Tarlóápolást szükség szerint, az előző mûvelet – lehetőleg mélyítő – ismétlésével, vagy még jobb, ha egy kedvező árú glifozát (pl. Clinic® 480 SL) totális gyomirtóval végezzük. Megfelelő talajnedvesség esetén vetőszántással, azonnali elmunkálás-lezárással, szárazságban pedig a szántás helyett talajlazítás-lezárás mûvelettel biztosítsuk a „mélymûvelés” igényt.
  • Amennyiben sikerül az apró repcemag egyenletes csírázásához alkalmas magágyat készíteni, akkor 400–500 ezer db/ha csíraszámmal, – azaz ezermag-tömegtől függően – 2–4 kg/ha közötti kiszámított magdózissal vethetünk! Ha sûrûbbre vetünk, akkor hibázunk! Vetés előtt és után is sokat segíthet a henger az egyenletes kelés elérésében. A homokos, laza táblarészeken a túl mély vetés kerülhető el a használatával.
  • A vetésidőt szintén a jó magágykészítésének lehetőségéhez időzítsük. Ha ez szeptemberbe csúszik, akkor a jobb kezdeti növekedésû hibridek lehetnek a nyerők, augusztus végén a fajták választása is egyenrangú döntés lehet.
  • A vetés után alapgyomirtásban kell részesíteni a területet, hiszen a kezdeti egyenletes növekedés, a szétterülő rozettás állapot feltétele a gyommentes környezet.

Ennek alapkészítménye a kedvező költségû Command® 48 EC (klomazon), 0,15–0,2 l/ha dózisban. Ez számos „repce gyom” – pásztortáska, tyúkhúr, galaj, veronika, árvacsalán – mellett mérsékli a gyakran nagyobb gondot „okozó” kapás gyomokat is, mint a parlagfû, maszlag, libaparéj. A kamillafélékkel és pipaccsal fertőzött területen mindig kombinációban használjuk, pl. a káposztaféléknél már ismert szelektivitású partnerével: 0,15 l/ha Command® 48 EC + 2,5 l/ha Devrinol® 45 F dózisban. A kombináció a kisebb mértékû gabona árvakelés ellen is hatékony, és a Command® 48 EC kapás gyomfajok elleni mellékhatását is tovább erősíti. 
Ha idáig eljutottunk, a képeken látható repce alapjait leraktuk. A további mûveletekben is igyekszünk jó tanácsokkal szolgálni.


 

A cikk szerzője: Fehér Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!