2024. május 2. csütörtök Zsigmond

„LABRADOR – Egy „kutya jó” fajta!”

Agro Napló
Légrádi Miklóssal Lengyeltótiban található gazdasága takaros portáján találkoztunk, hogy az idei év repcetermesztési tapasztalatairól beszélgessünk vele. Már az elsõ pillanatban megfogott bennünket az az igényesség, amirõl a gazdaság központja árulkodik, ami fellelhetõ egészen az iroda falát díszítõ képekig.

Ilyen gazdaságokban érzi igazán jól magát a repce, de kérdezzük erről inkább vendéglátónkat.

Agro Napló (AN): Miklós, bemutatnád néhány szóval gazdaságodat?
Légrádi Miklós (L. M.): Gazdaságunkban közel 600 ha-on foglalkozunk növénytermesztéssel. A terület felén kukoricát, 150–180 ha-on búzát, a fennmaradó részen napforgót és repcét termesztünk.
AN: Tapasztalataid alapján, kinek ajánlanád a repce termesztését?
L. M.: A repce korábban nagyüzemi növénynek számított, hisz úgy technikailag, mint szakmailag, az átlagosnál jobb felkészültséget igényel, ezért a jobban gépesített gazdaságoknak javasolnám, illetve azoknak a kisebb gazdaságoknak, ahol ki tudják segíteni egymást a munkacsúcsok idején.
AN: Milyen érvek szólnak még a repce termesztése mellett?
L. M.: Mint a búza legjobb előveteményét, szívesen tesszük a vetésforgóba. Gazdaságunkban kimagasló árbevételeket értünk el repcével az utóbbi években.
AN: Milyen szempontok alapján döntesz a fajtaválasztásnál?
L. M.: Ma már több olyan hibrid és fajtarepce is van a piacon, melyekkel a 4 tonnás és az ezt meghaladó termésátlag odafigyeléssel és némi többletráfordítással elérhető.
AN: Hogyan esett a választásod TISSOT hibrid mellett a LABRADOR fajtarepcére?
L. M.: Bódizsné Klára, a Saatbau Linz Hungária területi képviselője hívta fel  figyelmemet erre, a környező országokban már kiváló eredményeket elért, Magyarországon a 2004-es évtől forgalomba kerülő fajtarepcére, amely kiváló termőképessége miatt a „Hibridverő” becenevet kapta.
AN: Hogyan tudnád röviden jellemezni a LABRADOR fajtát, eddigi tapasztalataid alapján?
L. M.: Nekem nagyon tetszik ez a fajta. Igazi „NAGY kutya”, mint a névadó: erős, robusztus, megbízható. Jól lehet, még sokat fog kint aludni ez a repce, de a jelenlegi kép alapján simán benne van a 4 tonna, sőt a jelenlegi kép alapján még az a fölötti termésátlag is.
AN: Ha néhány szóban le kellene írnod a fajta őszi fejlődési erejét, mi volt a legszembetûnőbb tapasztalatod?
L. M.: Szeptember 5-én vetettünk, hogy a növény erős tővel menjen a télbe. A jól beállt állományt, még az ősz folyamán a repce hat leveles állapotában Caramba-val kezeltük, ezáltal a növény lassabban fejlődött, a gyökér kellően megerősödött, és így a kifagyás kockázatát csökkentettük. Ezzel az eljárással egyben a phómás megbetegedést is kizártuk.
AN: Milyen volt az idei tél? Hogy bírta a hideget ez a „kutya”?
L. M.: Kemény, január végén néhány napig a mínusz 20 fokot közelítette a hőmérő higanyszála. A LABRADOR kiválóan vizsgázott, kifagyást nem tapasztaltunk.
AN: Hogy indult az idei tavasz a repcék szempontjából?
L. M.: A csapadékos, „németes” időjárásban gyönyörûen beindultak a repcék, mindenütt egységes, vitális, haragos zöld színû volt az egész állomány.
AN: Hányszor kellett idén tavasszal kártevők ellen védekeznetek?
L. M.: A 10 C°-fok fölött megjelenő kártevők ellen idén eddig 3 beavatkozás volt szükséges. A késlekedés itt komoly károkat okozhat. Az utolsó védekezést például méhkímélő technológiával, helikopterről végeztük.
AN: Van egy fajta tipikus fajtajelleg, vagy más, olyan tulajdonság, ami szembetûnően megkülönbözteti a LABRADOR-t a többi, Lengyeltótiban termesztetett repcétől?
L. M.: Különösen a LABRADOR-nál tûnt fel nekem, hogy alulról indulva rengeteg elágazást hozott, és ezekben mind sûrûn helyezkednek el a becők, ami kimagasló termést sejtet.
AN: Elmondhatjuk, hogy az eddigiek alapján beigazolódni látszik a „Labrador – egy kutya jó fajta” szlogen?
L. M.: Mindenképpen, mi nagyon megkedveltük a „kutyust”. Úgy tûnik méltó társa a gazdaságunkban évek óta termesztetett SAATBAU-s hibridrepcének, a TISSOT-nak, ami bámulatos termőképességével és kiváló olajkihozatali mutatóival  fix tagja a repce vetésterületünknek.
AN: Kiknek ajánlanád a LABRADOR fajta választását?
Légrádi Miklós. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki egy alternatívát keres a vitathatatlanul  kiváló termőképességû hibridrepcék mellé.
AN: Búcsúzóul mit üzensz olvasóinknak.
L. M.: A profiknak igazi meglepetés lesz ez a hibridekkel versenyre kelő fajta. A repcetermesztés fortélyaival még csak most ismerkedő termelők pedig abból profitálhatnak, hogy  a  LABRADOR fajtarepce jellegéből adódóan agrotechnikája nem igényel eltérést a szokásos, jól bevált repcetermesztés-technológiától,  de javaslom az alacsony 3,5 kg/ha-os vetőmagnormát.
AN: Miklós, köszönjük a beszélgetést.
L. M.: Minden kedves olvasónak eredményes gazdálkodást és jó egészséget kívánok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Master Good megvásárolta a Ságát

A Master Good megvásárolta a Ságát

A magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. megvásárolta az angol tulajdonú Sága Foods Zrt. részvényeinek 100 százalékát, a vételár kiegyenlítése januá...

Miért vessünk MAXIMUS®-t?

Miért vessünk MAXIMUS®-t?

13 évvel ezelőtt új fejezetet nyitottunk a repcetermesztésben, amikor megjelent az első féltörpe, Pioneer® MAXIMUS® repcehibridünk Magyarországon. Ezi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!