2024. május 14. kedd Bonifác

Lehetõségek az õszi kalászosok termesztésében

Agro Napló
A martonvásári kalászos gabona nemesítés eredményeit nem csak a kiváló minõségû õszi búzafajták fémjelzik. Õszi kalászos fajtakínálatunkban egyéb, a hazai vetésterületen meghatározó növényfajok megbízható fajtái szerepelnek.

Az őszi árpa az abraktakarmányok fontos összetevője. Piaci értékét növeli korai betakaríthatósága és az, hogy a termény minőségével szemben támasztott felvásárlói követelmények szinte minden esetben teljesíthetőek.



A PETRA fajta kiemelkedő termőképességû, kedvező agronómiai tulajdonságokkal rendelkező őszi takarmány árpa. Terméseredményei és állóképessége alapján évek óta meghatározó szerepet tölt be az őszi árpafajták között.






A PETRA kalásza produktív, többsoros. Alacsony és dús állományt képez, szárszilárdsága jó. Télállósága jó, az ország egész területén biztonságosan termeszthető. Száraz viszonyok között is átlag feletti termésre képes. Gombaölő szerek használata lisztharmat és helminthosporium epidémia esetén indokolt.

A durum búza a száraztészta-gyártás alapanyaga. A jó minőségû durumtészták iránti igény hazánkban is növekszik. A jó technológiai minőséggel rendelkező őszi durum búzafajták termése bel- és külföldön is keresett malomipari alapanyag.



Az Mv MAKARÓNI az állami őszi durum búza fajtaösszehasonlító kísérletekben a kontrollok átlagához hasonló szinten termett. A termésbiztonságot meghatározó tulajdonságok közül a hidegtûrése fitotronban mért adatok szerint kiemelkedően jó az őszi durum búzafajták között, amit a 2002/2003 évi hiánytalan áttelelése is igazolt.






Beltartalmi mutatói lényegesen felülmúlják a vonatkozó MSZ és Ma-gyar Élelmiszerkönyv által előírt követelményeket. A 32%-os, Durum I. szabvány határértéket jóval meghaladó nedves-sikértartalom mellett az OMMI vizsgálatai szerint sárga pigment tartalma is kiemelkedően nagy a Magyarországon termesztett őszi durum búzafajták között.



Az Mv MAKARÓNI közepesen magas szárú, megdőlés ellenállósága jó. Gondos termesztéstechnológia mellett az ország bármely részén sikerrel termeszthető. Kukorica után történő vetése nem ajánlott. A közepes adagú mûtrágyát és a tavaszi fejtrágyázást meghálálja. Elsősorban nedvessikér-tartalmat növelő hatása van a virágzáskor kijuttatott 30–50 kg/ha nitrogénnek. Lisztharmattal szemben mérsékelten ellenálló, levél- és szárrozsdával általában nem fertőződik. Kalászfuzárium és hópenész járvány esetén vegyszeres védekezés szükséges. Az aratással nem szabad késlekedni. Teljes éréskor azonnal be kell takarítani a termést. A megdőlt vagy megázott durum búzának rohamosan romlik a minősége.

A modern tritikálé termesztés a Presto fajta állami elismerését követően kezdődött meg Magyarországon. Döntően ennek, majd az ezt követő KITARO és DISCO fajtáknak köszönhetően a vetésterülete meghaladta a százezer hektárt.



Sikerének fő oka, hogy a búzához hasonló termőképességgel rendelkezik, viszont annál kisebb ráfordítással termelhető. Kiváló takarmánygabona, mely etetésével kedvező súlygyarapodás érhető el. A tritikálé teljes értékû komponensként alkalmazható a sertés- és baromfitápokban.



Gyenge tápanyag-szolgáltató képességû homoktalajokon a leghosszabb szárú, korai érésû és igen jó alkalmazkodó képességû Presto fajtával vannak a legjobb tapasztalatok. Kedvezőbb feltételek között a nagyobb termés elérésére képes, rövidebb és erősebb szárú KITARO és DISCO fajták vetését ajánljuk.




A tritikálé kevésbé érzékeny a levélbetegségekre, mint a búza. A KITARO és DISCO fajták ellenállóak a lisztharmattal, szár- és levélrozsdával szemben, sőt szeptóriával is csak mérsékelten fertőződhetnek.

A tönköly, bár régóta termesztett növény, jelentős területen nem tudott elterjedni. Az utóbbi években a vetésterület növekedését a bio-élelmiszerek iránti fokozódó kereslet váltotta ki.



A FRANCKENKORN és az OBERKULMER ROTKORN fajták kiváló minősége elismert a Nyugat-európai öko-termékek piacán. Termesztésük integrációs rendszerben, a végfelhasználók által igényelt mennyiségben történik. A FRANCKENKORN jó minőségû, kenyérgyártási célra nemesített tönkölybúza. Nedvessikér tartalma meghaladja a 40%-ot, farinográf értéke B1. Az OBERKULMER ROTKORN biotermesztésre és speciális termékek előállítására a leginkább ajánlott fajta. A spelta búzák között kiemelkedő fehérje- és sikértartalommal rendelkezik. Mindkét fajta jól bokrosodik, ezért gyomelnyomó képességük kiváló. Lisztharmat és rozsdabetegségek okozta kártétel megelőzésére preventív védekezés ajánlott.



A fajtákkal kapcsolatos további tájékoztatást kérje az Elitmag Kft. munkatársaitól vagy tekintse meg honlapunkat: www.elitmag.hu.



A II. fokú csávázott és minősített – közvetlen árutermesztésre szolgáló – vetőmagot keresse az Elitmag Kft-nél, illetve vetőmag előállító partnereinél.



Mv ELITMAG Kft. Martonvásár

Tel.: 22/569-230, 22/460-020

vetomag@elitmag.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?