A mannán-oligoszacharidok öt alkalmazása kérõdzõ és nem kifejlett kérõdzõ állatokban

Agro Napló
Bár a borjaknál és szarvasmarhánál történõ mannán-oligoszacharid (MOS) felhasználást értékelõ adatok mennyisége egyelõre még nem elegendõ ahhoz, hogy lehetõvé tegye egy meta-analízis elvégzését, a MOS alkalmazása világszerte exponenciálisan nõ a kérõdzõ és nem kifejlett kérõdzõ állatfajoknál.

Európában a fogyasztói érdekképviseleti csoportok követelik, hogy az Európai Unióban teljes mértékben tiltsák be az antibiotikumok tenyészállatok takarmány adalékaként történő alkalmazását preventív és hozamfokozó célból egyaránt. Több nagy szupermarket lánc ragaszkodik hozzá, hogy olyan hús- és tejtermékeket fogadjon csak, amelyek előállításánál nem használtak antibiotikumos hozamfokozókat. Az FDA ugyan nem követi ezt a politikát, azonban az állategészségügy és hozamfokozás céljára használatos új antibiotikum vegyületek engedélyezése drámaian lelassult.

Mérlegelni kell tehát a takarmány antibiotikumok alternatíváit a borjú tejpótlók összetételében. Az intenzív tartási körülmények között a fiatal borjú különösen hajlamos a kórokozó mikroorganizmusok által okozott hasmenésre. Ehhez hasonlóan, a tejelő tehenek és hízómirhák betegségeinek megoldására használt antibiotikumok sem állnak könnyen rendelkezésre, tehát a funkcionális szénhidrátok ebben az esetben is szerepet játszhatnak.

 

1. alkalmazás:     MOS és a föcstej immunglobulin minősége

Kezelés: Két új kísérlet mutatja, hogy a MOS etetése a vemhesség késői szakaszában levő állatokkal növelte a föcstej immunglobulin koncentrációját.

Egy 2000-ben végzett kísérletben a MOS etetése a borjazást megelőző 14 napon át nagyobb IgG és IgM koncentrációt eredményezett a kiegészítést nem kapott tehenekhez képest.

A Kentucky Egyetemen 2002-ben 40 tejelő tehénnel (kezelésenként 20-20 állat) végzett kísérletben a kezelt tehenek a borjazást megelőzően 21 napon át kaptak MOS-t. A teheneket a borjazás előtt négy héttel rotavírus ellen vakcinázták, majd két hét múlva emlékeztető oltást kaptak. A borjazást követő 24 óra múlva vett borjú szérum IgG és IgM koncentrációja magasabb volt.

Kiemelkedő fontosságú a MOS-nak az a képessége, hogy növeli az immunglobulin koncentrációt a föcstejben és fokozza (88 %) a vakcina ellenanyag titer föcstej útján történő átvitelének hatékonyságát a tehénről a borjúra. Ez egy hatásos módszer a föcstej minőségének fokozására, és azért is kritikus fontosságú, mert az elmúlt 20 év során a kolosztrum immunglobulin koncentrációja csökkent, ahogy a tejelő tehenek tenyésztésének iránya az egyre több tej termelése volt. A MOS-nak az a képessége, hogy drámai hatást gyakorol a vakcina ellenanyag titernek tehénről a borjura föcstej útján történő átvitelére. Rendkívül kedvező lehet az újszülött borjú fertőzésekkel szembeni védelmében, csökkentve ezzel az antibiotikum terápia szükségességét. Leginkább figyelemreméltó azonban az, hogy a MOS-szal kezelt tehenek föcstejét fogyasztó borjak rotavírus vakcina ellenanyag titere megnőtt.

 

2. alkalmazás:     A MOS növeli a föcstej ellenanyag felvételét a borjaknál

Kezelés: Három kísérletet végeztek a Belgrádi Egyetem Állatorvostudományi Karán, kettőt borjakkal, egyet pedig malacokkal, és mind egyöntetû eredményeket mutatott, miszerint ha mannán-oligoszacharidot adnak a föcstejjel fiatal állatoknak, akkor fokozódik az immunglobulin felszívódás. Az egyik kísérletben három, egyenként 12 darab vegyes ivarú Holstein borjúból álló csoportot osztottak fel három kezelés között. A kontroll borjak 24 óra alatt háromszor kaptak föcstejet (összesen körülbelül 3 litert), a második csoport ugyanazt a mennyiségû föcstejet kapta 5 gramm clinoptilite (egy agyagásvány) kiegészítéssel, a harmadik csoport pedig a föcstejet plusz 5 gramm MOS-t kapott.

Az eredmények szerint a MOS-t kapott borjak szérumának Ig koncentrációja szignifikánsan magasabb volt a másik két csoportéhoz képest.

 

3a. alkalmazás:   A MOS fokozza a borjú termelékenységet

Kezelés: Az egyik mód arra, hogy a patogéneket meggátolják a betegség okozásában, ha megakadályozzák, hogy a bélcsatornában levő hámsejtekhez tapadjanak. Egy mannán nevû összetett cukrot sikeresen használtak ennek a tapadásnak a megakadályozására, mivel a baktériumoknak olyan mannózban dús receptort biztosít, amely elfoglalja a baktériumokon levő megkötési pontokat és így meggátolja a kolonizációjukat.

Az a felismerés, hogy a mannóz­ érzékeny 1-típusú fimbriumok vesznek részt a kórokozók megtapadásában, és hogy a mannóz képes a tapadásukat gátolni, arra vezette a kutatókat, hogy specifikusan vizsgálják a mannózhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező szénhidrátokat, mint például a MOS.

A MOS nem emésztődik meg a bélcsatornában és olyan receptorokkal rendelkezik, melyeket a baktériumok a tapadásukra szolgáló szénhidrát felszíni egységként ismernek fel. A baktériumok inkább a MOS-hoz tapadnak, mint a bélcsatorna epitélium bevonatához. Csökken a kórokozó terhelés és így csökken a hasmenés előfordulási gyakorisága.

Termelési válaszreakció a MOS-ra: A MOS hozzáadása a tejhez vagy a borjak tejpótlójához olyan élőtömeg válaszreakciót eredményezett (3. táblázat), mely jelzi, hogy lehetséges alternatívája az antibiotikumoknak.

 

3b. alkalmazás:   Takarmányozás eredetû hasmenések tejelő tehenek borjainál

Kezelés: Az újszülött borjakkal folytatott legújabb kutatás szerint a nagy mennyiségû (több mint 0,6 kg naponta) és magas nyersfehérje tartalmú (26-30 %) tejpótló itatása hatékonyabb és gyorsabb gyarapodást eredményez. Léteznek azonban a takarmányozással kiváltható hasmenés veszélye miatti aggodalmak, és emiatt a kereskedelmi tejpótlók antibiotikum szintjét az Egyesült Államokban

hagyományosan magasan tartják. A Pennsylvania Állami Egyetemen kísérletet végeztek 72 újszülött borjúval (üszők és bikák), melyek 6 héten át gyógyszermentes kereskedelmi tejpótlót kaptak, és ezt hasonlították össze egy tejpótlóval, mely (1) 400 g neoterramycint és 200 g oxitetraciklint vagy (2) naponta és állatonként 4 g MOS -t tartalmazott. Megállapították, hogy pozitívan befolyásolta a

hasmenésekből való felépülés gyorsaságát az antibiotikumos kezeléshez, vagy a gyógyszermentes tejpótlóhoz képest. A hatást több mutatóval mérték, köztük a borjú

ürülékének folyósságát és színét.

 

4. alkalmazás:     A MOS csökkenti az E, coli, salmonella előfordulást tejelő teheneknél

Kezelés: Többszörös üzemi kísérletekben demonstrálták a salmonella és E. coli csökkenését

MOS kiegészítéssel etetett teheneknél. Elliott (1999) számolt be a Feeding Times egy előző számában egy 1.100 tehenes floridai farmról, ahol az állatorvos a tehenek 90 %át Salmonella dublin pozitívnak diagnosztizálta. Negyvenkét napos MOS kezelést követően, az első hét napon át 15 grammos, majd 4 grammos adagok mellett a pozitív tehenek aránya 14% ra csökkent.

Nemrégiben Japán Hokkaido térségében két telepen találtak S. mbandaka (O-7) és S. anatum (O-3, 0-10) előfordulást. Japán északi részén vágóhídi salmonella ellenőrzést végeznek a szarvasmarha bélsárból, és ha kimutatják, akkor a termelő addig nem értékesíthet tejet, amíg a salmonellát fel nem számolja. A két említett törzs patogén, és humán élelmiszer mérgezést okozhat. Jelenlétük okát még nem találták meg, de összefügghet a folyékony melléktermékek itatásával.

Az 1. telepen 200 gramm MOS-t etettek két öf-öt napos időszakon át, mellyel a salmonellát 12,6 %-ról 0 %-ra csökkentették, és ekkortól 50 grammot etettek további 60 napig. A 2. telepen a salmonella szint 7 és 82% között mozgott 12 hónapon át, a profilaktikus antibiotikum és probiotikum alkalmazás ellenére. Amikor a szint elérte a 42 %-ot, MOS-t etettek naponta és tehenenként 50 gramm adagban, és a kimutatható szint szinte azonnal 0 %­ra esett.

Vérzéses éhbél szindróma (HJS ­hemorrhagic jejunal syndrome) a feltevések szerint az A típusú Clostridium perfringens fertőzés eredménye. Nemrégiben a Dairyman lapban közzétett cikk számolt be egy kutatásról, melyet New York FARME Intézetében végeztek, és a Lactobacillus-szal együtt alkalmazott MOS hatását vizsgálták HJS esetében. A FARME kísérletben a MOS Lactobacillus kombinációról kimutatták, hogy növeli a takarmány felvételt, a tejtermelést és csökkenti a tehén elhullási arányt.

 

5. alkalmazás:     A MOS csökkenti az E. coli előfordulást hízómarhánál

Kezelés: A Feeding Times előző számában (Vol.7 No. 1) beszámolt egy montanai kísérletről, melyben kimutatták, hogy a MOS képes csökkenteni az E. coli eredetû hasmenést hízómarhánál, és része lehet az újonnan betelepített, stresszes szarvasmarhát szolgáló hatásos programnak.

Az Arkansas Egyetem egyik új kísérlete a Lacto-Edge, egy jogvédett Vigortone termék hatékonyságát vizsgálta. Ez a szarvasmarháknál használt termék egyebek mellett MOS-t is tartalmaz. Az Arkansasi kísérlet 96 stresszes üszőborjú betegségének és gyarapodásának mértékét vizsgálta. A Lacto-Edge-el etetett szarvasmarha a kontroll csoporttal szemben:

• Kevesebb antibiotikumos kezelést igényelt (p

A cikk szerzője: Jack Corless

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!