A jércék létfontosságú szerveinek növekedése és fejlõdése a kezdeti táplálóanyag-ellátottság függvényében

Agro Napló
A világ tyúktojás termelése évrõl évre dinamikusan növekszik, az utóbbi 40 év alatt összességében 4,4-szeresére nõtt. Ez a mennyiségi fejlõdés részben a tojótyúkok létszámnövekedésének, részben a realizált genetikai elõrehaladásnak, nem utolsó sorban pedig a környezeti tényezõk javulásának köszönhetõ.

A környezeti tényezők egyik fontos eleme a takarmányozás, ami azáltal is felértékelődik, hogy a közvetlen költségek meghatározó részeként vezető szerepet tölt be mind a tojástermelés, mind a jércenevelés időszakában. A tenyésztő cégek éppen emiatt fektetnek különös hangsúlyt már a jércenevelési időszak takarmányozási kérdéseire, bár az is igaz, hogy csak az utóbbi években fordult a figyelem az első néhány hét történéseire.



A mikor a csibe „megszabadul a tojáshéjától” azaz kikel, a fő táplálóanyag forrást számára a keltetés alatt nem hasznosított tojásrész jelenti. Ez közvetlenül a kelés előtt a vékonybél kitüremkedéseként bezáródik a hastájék alatti részbe. A beforduló szikanyag tömege csirke esetén elérheti akár a testsúly 20–25%-át. A szik táplálóanyag kiegészítő szerepe azonban csak néhány napig tart. A potenciális fejlődési, növekedési képesség minél jobb kihasználása érdekében már a 4–5 napos csibékkel el kell jutni arra az állapotra, hogy fel tudják venni a külső táplálóanyagokat, illetve ebből teljes mértékben fedezni tudják szükségleteiket. Néhány napon belül bizonyos szerveknek óriási funkcionális és fizikai változáson, fejlődésen kell átesniük, és ez különösen igaz az emésztőrendszerre.



A kelést követő időszak takarmányozási szempontból rendkívül kritikus, mivel már rövid ideig tartó takarmányhiány is jelentősen csökkentheti a szatellitsejteknek izomrostokká történő differenciálódását. Amennyiben a differenciálódás rövid időn belül nem következik be, az kihat a növekedési periódus egészére, aminek végén kevesebb izomtömeggel lehet számolni. A kelést követően az embrionális fejlődésre jellemző, döntően a tojás sárgájában lévő lipidekre épülő metabolizmusról a madaraknak át kell állni a zömében szénhidrátokat tartalmazó takarmányok metabolizmusára. Az átállásnak drámai módon gyorsan kell megtörténnie, mivel megfígyelések szerint a 48 órát meghaladó takarmányhiány már jelentős kihatással bír a teljes nevelési időszak eredményeire.



A jércenevelés a gyakorlatban világszerte a legalacsonyabb költségalapon történik. Ez részben hagyomány, részben gazdasági szükségszerûség, hiszen az állomány a nevelés időszaka alatt csak költséget „termel” és nem hozamot. Érthető tehát az ökonómiai alapú megközelítés. Ezen időszak másik jellemzője az, hogy a takarmányozás teljes mértékben a tenyésztő cég által javasolt növekedési görbének van alárendelve. A jércenevelő gazdaság úgymond „kötelessége” mindent megtenni a takarmányozási technológia kialakításával annak érdekében, hogy a javasolt növekedési görbét minél jobban megközelítse az állomány. A tenyésztő munkájának eredményességét is azon szokás lemérni, hogy a meghatározott időre előírt testtömeget elérte-e az állomány vagy nem.



Előbbi megfontolásokat is figyelembe véve, úgy tûnik, hogy napjainkban a tojástermelő képesség fokozásának biológiai korlátja már az egyes szervek jércekori fejlődésének és növekedésének irányítottságában keresendő. A tojástermelés időszakában ugyanis hiába a szükségletet minden tekintetben kielégítő táplálóanyag-ellátottság, ha a nevelés alatt nem a biológiai teljesítőképesség maximumát megcélozva történik mindez. Kérdésként fogalmazódik meg, hogy egy okszerû, a jércék fejlődéséhez plasztikusabban illeszkedő, a nevelés különösen kritikus kezdeti időszaka alatti speciális táplálóanyag-ellátottsággal milyen mértékben lehet beavatkozni ezekbe az élettani folyamatokba, és a koncepció helytállóságát a későbbi termelési eredmények mennyiben igazolják vissza.



A fentieket átgondolva az AGROKOMPLEX C.S. Takarmánygyártó és Forgalmazó Rt. (Zichyújfalu) – a nemzetközi tapasztalattal rendelkező hollandiai központú PROVIMI technikai és tudományos hátterével – egy olyan közös kutatásfejlesztési téma indítását kezdeményezte a kaposvári egyetemmel, melynek célja a jércekori eltérő táplálóanyag-ellátottság hatásának vizsgálata volt különböző típusú tojóhibridek legfontosabb értékmérő tulajdonságaira.

Anyag és módszer



A vizsgálatra a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának Kísérleti Telepén került sor. A kísérlet a naposjércék letelepítésétől a tojástermelési időszak befejezéséig, illetve az 505. életnapon történő próbavágásig tartott. A kísérletben szereplő állományokról az 1. táblázat tájékoztat.






A kísérlet indítása (naposcsibe telepítése) 2003. április 10-én volt. A vizsgálathoz szükséges állományt – típusonként 2625 db-ot – a forgalmazó vállalat szexált, Salmonella ellen is vakcinázott, nőivarú naposcsibeként a kaposvári kísérleti telepre szállítva biztosította. A kísérleti állomány letelepítésére tartós, egyedenként (thermo-kauterrel) végrehajtott jelölés után került sor. A naposjércék jelölésére ujjpercvágást alkalmaztunk, annak érdekében, hogy a tojóházi selejtezésig valamennyi állat takarmánykezelésenkénti hovatartozása egyértelmûen ellenőrizhető legyen.



A kísérleti állományt napos kortól a tojóházi áttelepítésig – azaz a 18. élethét betöltéséig – mélyalmos tartásban neveltük, a teszttelep ablaktalan, klímatizált nevelő épületében, minden tekintetben azonos feltételek biztosítása mellett.

A vizsgálat célkitûzéseivel összhangban két takarmánykezelés beállítására került sor. A takarmányozási programok csak a 0–4 hét között etetett speciális összetételû indítótáp (b1) adagolásában tért el egymástól (kontroll b2).



A tesztállomány telepítése fajtánként (a1–2) és takarmánykezelésenként (b1–2) (v = 2 × 2 = 4) külön-külön fülkékbe, csoportonként 175 db naposcsibe elhelyezésével történt hétszeres ismétlésben (r = 7). A kísérleti csoportok összes száma így a nevelés alatt 4 × 7 = 28 (= r × v), míg további két fülkét a kísérlettől függetlenül szegélyfülkeként üzemeltettünk. Előbbiekből következik, hogy az indulólétszám fajtánként és takarmánykezelésenként 7 × 175, azaz 1225 állat, a teljes kísérleti állomány pedig 4900 jérce volt. Az egyes csoportok nevelés alatti elhelyezése blokkokban történt, ezen belül pedig randomizált pozíciójú fülkékben.


Tekintettel arra, hogy a vizsgálatban Leghorn és középnehéz testû típusba tartozó fajták egyaránt részt vettek, ezért a nevelés során alkalmazott technológiai irányelveknél (világítási program, immunizálás stb.) kompromisszumos megoldásokat követtünk. Ennek részeként a teljes kísérleti állományt 7 napos korban csőrkurtíttattuk.



A jércenevelés preventív immunizálási programjának kialakítása a tenyésztő cégek ajánlását és a helyi állategészségügyi helyzetet figyelembe véve történt.

A tesztépület ablaktalan jellegére való tekintettel a nevelési idő alatt a tenyésztő cég által ajánlott mesterséges fényprogramot alkalmaztuk. A megvilágítás időtartamának pontos betartását programozható elektronikus óra biztosította, míg a fényáram erősségét digitális luxmérővel rendszeresen ellenőriztük.

Vizsgált értékmérők

    • Életképesség (az induló létszám %-ában, 14 és 126 napos korig),
    • élőtömeg és annak kiegyenlítettsége (3, 4, 6, 8, 10, 12, 14 és 18 hetes korban),
    • takarmányfelhasználás és -értékesítés (egy jércére jutó takarmány mennyisége 0–18 hetes korig),
  • fiziológia és kémiai paraméterek (szervpreparálás, vérvizsgálatok, teljestest-analízis, CT vizsgálat).

    A kísérleti állomány növekedését, fejlődését rögzített időbeni ütemezéssel ellenőriztük, ahol a CT, vérvizsgálat, teljestest analízis és a szervpreparálás alkalmanként 20 (kezelésenként és fajtánként 5–5) tojótyúk vizsgálatával történt.

Eredmények és értékelésük



A nevelési időszakban a vizsgált jércecsoportok élőtömegének alakulásáról a 2. táblázat, míg a takarmányfogyasztásról a 3. táblázat adatai tájékoztatnak.






Az élőtömeg változását tekintve a nevelés alatt, mindkét tojóhibrid típus esetén markáns különbséget tapasztaltunk a speciális prestarter tápot fogyasztó csoportok javára, ami jellegében egészen a 18 hetes kori átólazásig megmaradt. Ezzel együtt a kezelt csoportok között nem észleltünk lényeges eltérést az élőtömeg kiegyenlítettségében (CV%) és az elhullásban. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy valamennyi kísérleti csoport igen jó eredményt mutatott az egyöntetûség (6,0–8,8%), és különösen a teljes nevelés alatti mortalitás tekintetében (0,4–0,7%). A takarmányfogyasztás mértékét vizsgálva mindkét genotípus esetén szignifikáns különbséget (P < 0,001) mértünk a takarmánykezelések között az első 4 hét eredményei alapján (12–18%), de ez a különbség 18 hetes korra mindössze 1–4%-ra zsugorodott.



A csontos váz fejlődését a mellcsonti taréj hosszának és a bal combcsont súlyának mérésével követtük nyomon. 18 hetes korban a Leghorn típusú hibridnél sem a mellcsont hosszában (109 mm ua.), sem pedig a combcsont súlyában (9,6 g, ill. 9,5 g) nem találtunk különbséget a két takarmánykezelés között, ugyanakkor a középnehéz testû hibrid mindkét vizsgált tulajdonság esetében szignifikánsan hosszabb (116 mm szemben 107 mm), illetve tömegesebb (11,5 g szemben 10,2 g) csontozat képződésével igazolta vissza a kísérleti prestarter táp ilyen jellegû kedvező hatását.



Érdekes, hogy a nevelés során a szív abszolút tömegét – tekintve a kezelések hatására – egyetlen alkalommal sem mértünk statisztikailag értékelhető különbséget, ezzel szemben a kísérleti tápot fogyasztó középnehéz hibridek szív térfogatát 18 hetes korban szignifikánsan nagyobbnak találtuk (6,0 cm3), mint a kontroll tápot fogyasztó társaikét (4,4 cm3).



A máj térfogatát és tömegét tekintve 4 hetes korban – bár a kísérleti tápon nevelteké mindkét esetben nagyobb volt – a mért különbséget egyik hibridnél sem találtuk szignifikánsnak (P > 0,10). Ezzel szemben a nevelés befejezésekor (18 hetes korban) a Leghorn típusú hibrid esetén ugyan nem, de a középnehéz testû hibridnél mind a térfogatban (26,4 cm3 szemben 20,2 cm3), mind pedig a tömegben (27,1 g szemben 21,8 g) jelentős és szignifikáns különbséget mértünk (P < 0,10).



A későbbi tojástermelés szempontjából olyannyira meghatározó jelentőségû ivarszervek fejlődését egy oldalról a petefészek növekedésének kontrolljával, másrészt a gonadoszomatikus index (%) (= ovarium súly/élősúly × 100) számítása segítségével kísértük figyelemmel. A petefészek súly és a gonadoszomatikus index tekintetében 18 hetes korban statisztikailag is igazolt különbséget (P < 0,01) találtunk a speciális prestarter tápot fogyasztó jércék javára függetlenül a genotípustól. Ugyanakkor szembeötlő, hogy a teljesen azonos környezeti feltételrendszer ellenére a Leghorn típusú hibrid még mindig látványosan korábban felkészült a tojástermelés megkezdésére, amit mindkét vizsgálati jellemző egyértelmûen visszaigazol.



A nevelési időszak alatt 8 alkalommal összesen 160 jérce teljestest kémiai analízisét végeztük el (szárazanyag, nyers fehérje, nyerszsír, nyershamu) egyedenként, a cervicalis dislocatioval leölt és autoklávban kezelt baromfitestből vett elegyminta felhasználásával. Az eredményeket értékelve a takarmánykezelések hatására nem tapasztaltunk érdemi különbségeket a kísérleti és a kontroll tápot fogyasztó csoportok között.

Következtetések



A tojóhibrid jércék nevelésének kontrolljára a gyakorlat a testtömeg változásának rendszeres ellenőrzését használja. Az általunk kapott kísérleti eredményekből jól látható, hogy az élősúly növekedésének hátterében milyen belső változások húzódnak meg.

  • A kísérlet eredményei alapján megállapítható, hogy mai korszerû tojóhibridek közül mind a Leghorn típust, mind pedig a középnehéz testû típust reprezentáló kereskedelmi forgalmazású hibrid rendkívül érzékenyen reagált a testtömeg tekintetében a nevelés kezdeti időszakában (0–4 hétig) etetett takarmányok táplálóanyag-tartalmának szintjére.
  • A nevelési időszak végén a csontos váz fejlődésében csak a barna hibrid mutatott értékelhető különbséget a takarmánykezelés hatására, a Leghorn típusú hibrid nem reagált ilyen módon.
  • Hasonló a helyzet a szív térfogatát, valamint a máj tömegét és térfogatát tekintve is, ugyanis a speciális pretarter táp etetésének következményeként 18 hetes korban csak a középnehéz testû hibrid egyedeinél mértünk szignifikánsan nagyobb értékeket.
  • A petefészek súly és a gonadoszomatikus index tekintetében 18 hetes korban statisztikailag is igazolt különbséget (P < 0,01) találtunk a prestarter tápot fogyasztó jércék javára függetlenül a genotípustól.
  • A kapott adatok arra engednek következtetni, hogy a nevelés kezdeti, eltérő táplálóanyag-ellátottságának következményeként a testtömegben mért különbségeket a középnehéz típusú hibrid a csontos váz-, a szív- és érrendszer, valamint az ivarszervek intenzívebb fejlődésére fordítja, addig a Leghorn típusú tojóhibrid csak az ivarszervek nagyobb tömegével, fejlettségével igazolta vissza ugyanezt. Ezt támasztják alá a testösszetételi adatok is, hiszen a testtömegben mért különbségek ellenére a test kémiai összetétele nem változott.

    A cikk szerzője: Sütő Z.

    Címlapkép: Getty Images
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!