2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szántóföldi kísérletek Magyarországon

Agro Napló
Az Agrolinz Melamine International Magyarország Kft. (AMI) 2006 évben, kora tavasszal a mûtrágyázás területén szántóföldi kísérleteket hajt végre. Az AMI a Kompolti Mezõgazdasági Kutatóintézettel való korábbi együttmûködése során szerzett tapasztalataira építve céljául tûzte ki meghatározó és mértékadó belsõ üzemi kísérletek megszervezését. Az eltérõ ökológiai és üzemi adottságok, a változó feltételek választ várnak – a gazdák megkövetelik a szakszerû tanácsadást. Ezen kérésnek kíván eleget tenni az AMI, amikor egész Magyarország területén, 4 regionális központ együttmûködésével céljául tûzte ki az optimális mûtrágyázási stratégia kidolgozását. Az AMI határozott célja tanácsadói hatékonyságának növelése és ezzel az általa gyártott mûtrágyák maximális hasznosulásának biztosítása.

A kísérlet helyszíne

A kísérletbe bevont területek az ország különböző ökológiai adottságokkal rendelkező tájain találhatók: Beled, Dombóvár, Békéscsaba és Szolnok vonzáskörzetében.

A kísérlet végrehajtásának módja

Az üzemi kísérletek a fontosabb szántóföldi növényekkel, egységes kísérleti tematikával kerülnek végrehajtásra.

A kísérlet célja

Elsődleges szempont az AMI tanácsadói tevékenységének és gazdákkal való együttmûködésének régiókra kiterjedő fejlesztése.

Az AMI kísérleteit különböző talajadottságok mellet kívánja végrehajtani. A kísérleti eredményekre építve lehetővé válik az egyes régiókra jellemző sajátosságok figyelembe vétele mellett a személyre, illetve üzemi adottságokra szabott tanácsadás.

Cél az egyedi N- és a komplex NPK-mûtrágyák (N, P és NPK) hozam- és minőségnövelő hatásának vizsgálata.

A sikeres és hatékony mûtrágyafelhasználás és -kijuttatás során elengedhetetlen a jó szórhatóság. A mûtrágyák jelentősen különböznek szemcseformájukat illetően.

A szántóföldi kísérletek során összehasonlításra kerül a prillezett (AN), illetve granulált (Linzer NAC=MAS) mûtrágya szórhatósági tulajdonsága.

Az AMI saját termékcsaládjának két tagját, a GOLD és a STAR tulajdonságait különböző talajtípusokon is összehasonlítja.

A kísérletek legfontosabb szakmai kérdései

A 2006. évi szántóföldi kísérletek Dr. Hoffmann Sándor egyetemi docens, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar tanárának szakmai támogatásával valósulnak meg. Örömmel fogadjuk a Tanár Úr és az AMI  közötti szaktanácsadási együttmûködést.



Dr. Hoffmann Sándort a szóráskísérletek jelentőségéről kérdeztük.



- Milyen változást lát Ön a jövőben a magyarországi mûtrágyafelhasználást illetően, különös tekintettel a N-K-arányra?



- A kiadandó mûtrágya N-K arányát a talaj tulajdonságai és a termesztendő növények igénye határozzák meg. A legfontosabb termésnövelő tényező a N. Ezt jól tudják a gazdák is, mivel a 90-es évek után a mûtrágyázás nagymértékû visszaesésekor is, – aki trágyázott egyáltalán –, az legtöbbször csak N-t adott ki. Leginkább a K-trágyázást mellőzték. Ennek sokéves hatása oda vezetett, hogy sok, korábban K-mal jól ellátott talajunk elszegényedett. Ennek mértéke a talajokban lévő agyagásványok formájától és tulajdonságaitól függött. Így vannak olyan talajok, melyeknek még ma is jó a K-szolgáltatása, ezeken a talajokon a K-trágyázás kevéssé hatékony. Más sok K-megkötő agyagásványt tartalmazó talajokon viszont a felvehető K hamar elfogyott. Ez esetben a nagymértékû K-kiürülés a K-fixáló tulajdonságot tovább is növelheti (szmektitesedés). Ezért nem szabad a talajokat egységesen kezelni, figyelembe kell venni azok tulajdonságait, felvehető tápanyagtartalmát. Ezen a téren nagy előrelépést jelenthet a támogatásokkal összekötött periodikus talajvizsgálati kötelezettség újbóli bevezetése.

A termesztett növény oldaláról azt kell figyelembe venni, hogy vannak K-igényes (kukorica, burgonya, cukorrépa stb.) és kevésbé igényes növények. Az előbbiek esetében és a gyenge K-ellátottságú talajokon ezért N-trágyázás mellett, a megfelelő K-trágyázásra is nagyon oda kell figyelni.



- Milyen hatással van a  tavaszi második K-szórás?



- Hazánk szárazabb klímája következtében az őszi búza N-trágyázási stratégiája kissé eltérő lehet más humidabb országokétól. Nálunk a gyakori kora tavaszi hideg és szárazság miatt célszerû már ősszel is a tervezett N-trágya egy részét kiadni, mivel ez biztosítja kedvezőtlen kora tavaszi viszonyok esetén a növény időbeni, jó N-ellátottságát. Emellett legnagyobb jelentősége azonban a tél végi első N-fejtrágyázásnak van. A második N-fejtrágyázás, melyet a szárba indulás kezdetéhez időzítünk, már nincs olyan döntő hatással a termés mennyiségére, mivel a kalász korábban differenciálódik. Nagy tervezett N-fejtrágya mennyiség esetén azonban szükség lehet az adag megosztására. Így második fejtrágyázás főleg az intenzívebb termesztési technológiát alkalmazó gazdák számára ajánlott. A második fejtrágyázás eredménye viszont kihathat még a szemkitöltődés idején kialakuló sütőipari minőségre is.



- Hogyan hatnak a szórási problémák és a rossz szóráskép a hozamra?



- Mivel a növénytermesztés jövedelmezősége sok esetben elég kritikus, a gazdáknak alapvető érdeke az egyik legdrágább input, a mûtrágyák maximális hasznosulása.

Nagyon fontos ezért az egyenletes kijuttatás, melyet csak egyenletes és jó szemcseminőségû mûtrágyával, jó mûtrágyaszóróval és a csatlakozások pontos betartásával lehet elérni. A rossz szóráskép negatív hatásának mértéke függhet a talaj eredeti tápanyagtartalmától és a kijuttatott trágya mennyiségétől is. A rossz szóráskép igen jelentős terméscsökkenést is eredményezhet.

A kísérlet végrehajtása

Az AMI termékeinek minőségét – amelyet a LINZER WARE márkanévvel fémjelez – a gyakorlatban, helyi adottságokhoz igazodva, kukorica, búza, repce és napraforgó esetében veti vizsgálat alá.

Az eredmények a kísérletet követően feldolgozásra kerülnek, amelyről az érdeklődők a szakmai lapok hasábjain tájékozódhatnak. A kísérletek pontos helyszínéről és időpontjáról az AMI telephelyein érdeklődhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?