Jól látható repcegyomirtás tavasszal

Agro Napló
2005 tavaszán sokan kipróbálták a Galera1 nevû új, kétszikû gyomok ellen hatékony gyomirtó szert. A gyomok számára kedvezõ körülmények miatt a felhasználás elsõ évében sok gyomfaj elleni hatékonyságról szereztek tapasztalatot a felhasználók.

Tavasszal várhatóan sok helyen kell védekezni a ragadós galaj ellen. A Galera jól írtja ezt a gyomot annak 3–6 levélörvös állapotáig. A repcét a készítmény nem károsítja, ezért biztonságosabb, mint a korábbi években a repcében eseti engedéllyel galajirtásra használt Starane 0,3 l/ha dózisa. A Galera csak korlátozott talajhatással rendelkezik, ezért a kezelés után kelő galaj ellen hatástalan. A ragadós galajjal fertőzött területeken a Galera kezelést ne a kultúrnövény fenológiájához igazítsuk, hanem az első gyomirtásra alkalmas időpontban védekezzünk.



Az ebszikfû a repcében a legnagyobb területen előforduló gyomnövény. A Galera mindkét hatóanyaga jól írtja az ebszikfüvet és az összes, fészkesek családjába tartozó egyéb gyomot (pl. mezei acat, parlagfû, napraforgó árvakelés, szerbtövis, csorbókafélék, keszegsaláta stb). Az évelő mezei acatnak nemcsak a lombozatát, hanem a rizómáit is hatékonyan pusztítja (kép), minimálisra csökkentve a gyomnövény újrahajtását.



A Galera tavasszal a repce virágbimbóinak megjelenéséig alkalmazható 0,35 l/ha dózisban. Ügyeljünk arra (hormon típusú szerről van szó!), hogy a kijuttatáskor a hőmérséklet +10°C felett legyen. Ne kezeljünk várható fagyok előtt és fagyos napok után 2-3 napig. A kijuttatáshoz szükséges vízmennyiség 200–300 l/ha, a magasabb mennyiséget nagyobb vegetációs felület esetén válasszuk.



A Galera nagyon jól kombinálható más készítményekkel. Ajánlatunk az egyszikû gyomok ellen a Perenal1 megfelelő dózisa. A rovarkártevők ellen ajánlott 2 Nurelle D1 kezelés (1. permetezés a tőlevélrózsás állapotban, 2. permetezés a szárbaindulás elején) egyikével, esetleg a Rapid1 0,08 l/ha dózisával szintén kijuttatható a Galera. Akik tavasszal is végeznek regulátoros kezelést, azoknak ajánljuk a Galera + Folicur Solo2 kombinációt. A folyékony mûtrágyát alkalmazó gazdaságok egymenetben a Galerát is kipermetezhetik, így egy kijuttatási költséget megtakarítanak.



Amennyiben a repce tavaszi technológiájával kapcsolatban további kérdése lenne, kérjük keresse területileg illetékes szaktanácsadóinkat, akik örömmel segítenek Önnek!

A cikk szerzője: Szabó István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!