2024. május 14. kedd Bonifác

Az NPK-mûtrágya megtérül!

Agro Napló
Az alacsony termelõi árak miatt a gazdák igyekeznek a forgóeszközökkel takarékoskodni. A mûtrágyázás területén azonban inkább a foszfátról és a káliról, mint a nitrogénrõl mondanak le.

Különösen az állattartás nélküli, intenzív mûvelésû területek talajának P- és K-tápanyagtartalma csökkent az elmúlt évek során. Közvetlen hozamcsökkenés nem minden esetben jelentkezik, de a hozamok egyre nagyobb mértékben csökkennek az évek során. Felmerül a kérdés, hogy van-e értelme, és milyen mértékben a rendszeres P- és K-trágyázásnak.

Mi történik, ha elmarad a P- és K-trágyázás?
Kísérleti eredmények alátámasztják, hogy a talaj tápanyagszintje a P-trágyázás hiányának a következtében 2-3 termelési ciklus elteltével egy tápanyagosztállyal lejjebb kerül. Ezzel együtt jár az ingadozó hozamkiesés, mely először vizuálisan nem érzékelhető. A veszteségek kompenzálása érdekében az ezt követő években a tápanyag-elvonási szintet jóval meghaladó trágyázás szükséges, mely a mûtrágyaköltségek növekedését jelenti.

Mikor a legmagasabb a tápanyagigény és hogyan fedezhető legkönnyebben?
A búza a P-igényének a 70%-át márciustól májusig veszi fel. A hûvös tavasz során, amikor a gyökerek még a felszín közelében helyezkednek el, fontos, hogy a gyors fiatalkori fejlődés érdekében a növény rendelkezésére bocsássuk a szükséges tápanyagokat, vízoldódó formában, NPK-mûtrágyával.

KÖVETKEZTETÉS:

A tavaszi NPK-trágyázással

  • fedezhető a növény tápanyagigénye,
  • növelhető a hozam,
  • fenntartható a talaj termékenysége.

„Ha ma takarékoskodunk a tápanyag-kijuttatással, az azt jelenti, hogy lemondunk a hozamról és a bevételről, és a mûtrágyaköltségeket az elkövetkezendő évekre halasztjuk.” (Dr. Zorn, Thüringiai Mezőgazdasági Hivatal, Jena)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repce túlélése ősszel

A repce túlélése ősszel

A repce vetésterülete évről évre változik, nagyságát az előző évek hozamai és felvásárlási árai nagymértékben befolyásolják. Az idei őszön a repce vet...

Nyerő páros kukoricában

Nyerő páros kukoricában

Kukoricában a magas hozamok eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért nélkülözhetetlen technológia...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?