2024. április 28. vasárnap Valéria

Újdonságok a mezõgépészetben – teleszkópos rakodógépek

Agro Napló
A mezõgépgyártásnak az elmúlt évtizedben a legdinamikusabban fejlõdõ ágazatai közé sorolhatjuk a teleszkópos rakodógép-gyártást. Ennek megfelelõen a mezõgazdasági anyagmozgatásnak – szinte a teljes vertikumot átfogó – meghatározó eszközei a különbözõ munkaeszközökkel felszerelhetõ teleszkópos homlokrakodó gépek.

A teleszkópos rakodók annak ellenére, hogy eredetileg építőipari alkalmazásra kerültek kialakításra, egyedülálló átütő piaci sikereket értek el a mezőgazdaságban. Ennek eredményeként a gyártók a teleszkópos rakodógépeket folyamatosan fejlesztik, számos mûszaki újdonsággal rendelkeznek. A fejlesztett változatok között ma is megtalálhatók a különböző nagyságrendû, emelőképességû építőipari- és mezőgazdasági alkalmazású változatok. Jelen ismertetőnkben – a teljesség igénye nélkül – néhány, a teleszkópos rakodógépeken alkalmazott mûszaki megoldásra hívnánk fel a figyelmet.

Manitou



A Manitou B.F. S.A. (Franciaország) cég az építőipari teleszkópos rakodógépek, terepjáró targoncák és személyemelők mellett nagy típusválasztékban gyártja a legkülönbözőbb munkaszerszámokkal felszerelhető, MLT fantázianevû teleszkópos rakodógépeket a mezőgazdaság számára. A különböző nagyságrendû gépek nagy szabadmagasságú, robusztus alvázkerettel, négykerékhajtású járószerkezettel, és kivétel nélkül négykerék kormányzással rendelkeznek.

Az MLT 523 Turbo /627, MLT 630 Turbo /634 T-LSU , MLT 634-120 LSU , MLT 731 T,  MLT 731 T-LSU, MLT 735 / 741-120 LSU és az MLT 845-120 LSU, MLT 940 L-120 LSU  mezőgazdasági változatok emelési magasságban, emelőképességben, beépített hidraulikus teljesítményben, motorteljesítményben térnek el egymástól. Jelen ismertetőnkben a sorozat MLT 735-120 LSU tagjának mûszaki újdonságait emeljük ki. A gép maximális emelőmagassága 6900 mm, az emelőképessége a gémkinyúlás függvényében 1150–3500 kg között változik. A beépített motorteljesítmény 90,5 kW, melyet négyhengeres Perkins motor szolgáltat, a hidraulikus teljesítményt 66 kW teljesítményt szolgáltató axiál-dugattyús hidraulikaszivattyú biztosítja. A gép négykerékhajtású és négykerék kormányzású kivitel. A mezőgazdasági alkalmazását a széles munkaeszköz-skála, trágyakezelő eszközök, bálafogók, bálabontók, terménykanál, földkanál teszi lehetővé. A gép járószerkezet hajtása hidrodinamikus, 4 sebesség előre és hátra elektrohidraulikus irányváltóval. Az utazási vagy vonulási sebesség 40 km/h. A gép kezelése egyszerû, görgős joystick-kal végezhető.

New Holland



A New Holland cég teleszkópos rakodógép-családja négy különböző LM 415A; LM 425A; LM 435A; LM 445A típusjelû modellből áll. Az új sorozatú teleszkópos rakodógép-család robusztus alvázzal és járószerkezettel, a mezőgazdasági igényeknek megfelelően került kialakításra.

A gépcsalád tagjain belül az LM 415A és az LM 425A típusok 5800 mm emelési magassággal és 2900, ill. 3300 kg emelőképességgel rendelkeznek. Az LM 435A rakodógép 6800 mm emelőmagasságú és 3100 kg emelőképességû, az igazából építőipari igényeket kielégítő LM 445A gép pedig 8800 mm emelőmagasságú és 3000 kg emelőképességgel rendelkezik. A gépek erőforrása 82 kW, ill. az LM 445A esetében 71 kW teljesítményû, 4,5 l hengerûrtartalmú turbo-dízel motor, mely rendkívüli 480 Nm-es nyomatékkal hatalmas vonóerőt biztosít. A gépcsalád különlegessége a hátul elhelyezett motor, mely nagy stabilitást és emelőkapacitást eredményez. A gémrendszer forgáspontja a kabin mellé került, melynek köszönhetően a kinyúlás előrefelé egyedülálló. A légkondicionált fülkéből a gép mûködő részének távvezérlése a joystick-karral biztonságosan elvégezhető. A gépcsalád tagjai a mezőgazdasági anyagok rakodásához szükséges valamennyi munkaeszközzel rendelkeznek.

John Deere



A John Deere cég a mezőgazdaság részére a 3015 és 3020 sorozatú teleszkópos rakodóit fejlesztette ki, a rakodógép-család 4 tagból, a 3215, a 3415 és a 3220 és 3420 modellből áll. A sorozat két kisebb tagja 74 kW-os, a két nagyobb tagja 92 kW-os JOHN DEERE Power Tech a TIER II. előírásoknak megfelelő motorokkal vannak felszerelve. A motor főtengelyére épített fogaskerekes (3015) vagy dugattyús (3020) főszivattyú a 106 vagy 128 l/min szállítási teljesítményét és a 235 vagy 250 bar nyomást biztosít. Az emelőképességre vonatkozó adatokat az 1. táblázatban foglaltuk össze.

A John Deere 3015 és 3020-as teleszkópos rakodógépekre az állandó összkerékhajtás és a négykerék kormányzás a jellemző. A terhelés alatt kapcsolható irányváltó és a 4/4 fokozatú hajtómû alapfelszerelés. Az opciós Powershift váltómû gyors, egyszerû fokozatválasztást tesz lehetővé. Az 5/3 (3015) hátra és 6/3 (3020) fokozattal a gépekben mindig, a mûvelethez legjobban igazodó sebességgel dolgozhat. Mind az alap mind az opciós váltó lehetővé teszi az akár 40 km/h sebességet is. A különböző területek között gyorsan haladhat, akár egyszerûbb szállítási feladatokat is megoldva.



A gép mûködő részeinek vezérlése és munkasebesség szabályozása a joystick segítségével kényelmesen elvégezhető. A gépcsalád tagjaihoz a mezőgazdasági anyagmozgatási feladatok hiánymentes ellátásához szükséges munkaeszközök rendelkezésre állnak.

A kiegészítő hidraulika csatlakozó az alapfelszerelés része. A könnyen elérhető egyszerûen kezelhető útváltóval lehet kapcsolni a munkaeszköz rögzítés és kiegészítő funkció között. A nyomásmentesítés a fülkéből elvégezhető. A második kiegészítő kör opciós lehetőség. A 3020-as rakodók szabályozható kiegészítő körrel, gém lengéscsillapítással és munkaeszköz talajkövető funkcióval is felszerelhetők.

Merlo



A Merlo S.P.A. (Olaszország) szintén széles választékban gyárt DBM sorozatban speciális építőipari emelőgépeket, ROTO és PANORAMIC sorozatú gépei ipari felhasználású teleszkópos rakodógépek. A mezőgazdasági változatokat pedig, a Turbofarmer és a Multifarmer sorozatok képviselik. A cég által gyártott teleszkópos rakodógépek közül ismertetésünk, az elsősorban mezőgazdasági alkalmazásra kifejlesztett Multifarmer gépcsalád tagjaira terjed ki. A négy tagból álló gépcsalád tagjainak mûszaki adatait az alábbiakban foglaljuk össze.

A Multifarmer teleszkópos rakodógép családtagjai szintén négykerék hajtású és négykerék kormányzású futómûvel szerelt alvázzal és ahhoz csatlakozó teleszkópgémes emelőszerkezettel rendelkeznek. A teleszkópgém emelését és süllyesztését kettős mûködésû munkahenger végzi. A szállítási helyzetből adódó dinamikus igénybevételek csökkentésére a hidraulikus körbe épített hidro-akkumulátor szolgál. A teleszkóp kitolását szintén kettős mûködésû munkahenger végzi. A stabilitási jellemzőkről az elektromos terhelésjelző tájékoztatja a vezetőt, esetleg elvégzi a szükséges letiltást. A gép kezelésére joystick-vezérlésû kar áll rendelkezésre, a Merlin vezérlési rendszer a beprogramozott mûveletek automatikus végrehajtását teszik lehetővé.



A Multifarmer gépcsalád tagjainak vázkeretéhez hátul – az esetleges mezőgazdasági függesztett munkagépek kapcsolására – hidraulikusan mûködtetett hárompont emelő került kiépítésre. A hajtott munkagépek üzemeltetését az 540 vagy 1000 1/min fordulatszámú TLT tengelycsonkokról lehet elvégezni. A pótkocsi vontatásra pedig felső pótkocsi vonóberendezés van felszerelve. A vontatott munkagépek és egytengelyes pótkocsik vontatására pedig csapos alsó vonóberendezést alakítottak ki. A gépek rendelkeznek légfék- és elektromos csatlakozókkal is. A kihelyezett hidraulikus munkahengerek mûködtetésére pedig két pár hidraulikus csatlakozó áll rendelkezésre.



Összefoglalva megállapítható, hogy a mezőgazdasági anyagmozgatásban ma már alapgépeknek tekinthető teleszkópos rakodógépek fejlesztési irányait a minél szélesebb körû technológiai alkalmazhatóság, a nagyfokú biztonság, az elektromos és hidraulikus távvezérlés, a gépkezelés magas komfortfokozata jellemzi.

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!