Sertések programozott vemhesítése (Sygma rendszer)

Agro Napló
Iparszerû sertéstartásról Magyarországon a 70-es évek elejétõl beszélünk. Ez azt jelenti, hogy sertéskombinátokat építettünk, és ott „iparszerû” méretekben tartjuk a sertéseket. Az iparszerû termelésnek azonban nem ez a lényege. Akkor válik igazán iparszerûvé a sertéstartás, amikor a termelést szabályozni, programozni tudjuk, egy meghatározott ütemezést alkalmazunk. Ez a programozott termelés az alapja a vertikális integrációnak is, közös érdeke úgy a termelõnek, mint a feldolgozónak. A jövõ útja mindenképpen az, hogy folyamatosan kiegyensúlyozott termékellátást tudjunk biztosítani állandóan azonos mennyiségben és minõségben és elõre meghatározott idõközökben.

A programozott sertéshús termelés alapja a szinkronizált szaporítás. Ez azt jelenti, hogy szûk időközre meghatározva termékenyítünk és elletünk egy bizonyos létszámú nőivarú sertést. Ez a szinkron csoport többé-kevésbé együtt marad a felnevelés és a hízlalás során is, és egyszerre kerül értékesítésre. A szinkronizált szaporításnak alapfeltétele a sertéstelep megfelelő szaporodásbiológiai állapota. Elképzelhetetlen a programozott szaporítás 50–60%-os fialási arány és ingadozó eredmények esetén. Nagy veszteségeket jelent a félig üres fiaztató, de szinte megoldhatatlan probléma a férőhelyet jelentősen meghaladó számú fialó kocák malacoztatása is. A kiváló minőségû és beltartalmilag kiegyensúlyozott takarmányozás, az állatok igényeit kielégítő tartás és a megfelelő telepi menedzsment a siker alapvető záloga.

A programozott szaporítás a szinkron csoportok kialakítását jelenti. A telep igényeihez igazodva bármilyen időközû szinkron csoport menedzsment kialakítható, mégis a telepi mérettől függően a leggyakoribb az egy-, ill. három hetes ütemezés. A nagyobb létszámú telepek (>300–400 koca) munkaszervezésileg mindenképpen az egy hetes ritmus javasolható, míg kisebb állományoknál a három hetes szinkron csoport menedzsment a legoptimálisabb. A sygma (synchron group management = szinkron csoport menedzsment) rendszer kialakításakor új telep esetében kiindulhatunk a tervezett kocalétszámból, a meglévő telepek esetében azonban az adott fiaztató férőhelyek száma és elrendezése határozza meg az alkalmazható rendszert. Az egy hetes rendszerben 28 napos választás esetén a fiaztató kutricák számát 6-tal kell osztani, hogy megkapjuk a heti fialások számát. (28 nap szoptatás, 1 hét takarítás és pihentetés, 5–7 nap fialás előtti betelepítés). 3 hetes rendszerben a fiaztatók számát kettővel kell osztani, és ez adja meg egy szinkron csoport fialásainak számát. Ebben a rendszerben a nagy szaporodási körben 7 csoport alakul ki. A fialások számából kiindulva kapjuk meg a szükséges termékenyítések számát ciklusonként. A ciklusonkénti termékenyítések száma az adott választott kocalétszámból, a visszaivarzó kocákból, kocasüldőkből és a szinkronban ivarzó kocasüldőkből tevődik össze. Ahhoz, hogy a megfelelő termékenyítendő nőivarú állat rendelkezésre álljon, a kocasüldőket vagy szinkronizálni kell, vagy nagy létszámú tenyészérett kocasüldővel kell dolgoznunk. A kocák szinkron ivarzása ugyanis az egyszerre történő választással adott.

A kocasüldők szinkronizálásának legbiztosabb módszere a Regumate-tal történő per os kezelés. Vannak ugyan zootechnikai módszerek, amelyekkel bizonyos ivarzási szinkront ki lehet váltani, ezek hatása azonban bizonytalan. A Regumate egy progesztagén tartalmú készítmény, amellyel 18 napon át per os adva kifejezett biztos szinkronivarzást lehet kiváltani (95–100% arányban) mindennemû kiegészítő hormonkezelés nélkül. A 18 napos kezelésre azért van szükség, hogy a kezelés megkezdésekor bármilyen ivari stádiumban lévő állatok ciklusát összhangba hozzuk.

A kezelés sikerének két alapvető feltétele van:

  • Az állatoknak tenyészéretteknek kell lenniük, azaz megelőzően már kifejezett ivarzást kell mutatniuk. Természetes, hiszen szinkronizálni azt jelenti, hogy valami meglévő folyamatot egyidejüsíteni akarunk. A szinkronizálás NEM egyenlő a meddőségi kezeléssel.
  • Minden állatnak meg kell kapnia naponta az előirt Regumate mennyiséget. Ezt legcélszerûbben egyedi állásban, egyedi etetéssel lehet megoldani, de ha ez lehetetlen, van megoldás a csoportos kezelésre is.
  • A kezelés megvonása után az állatok az 5–7. napon fertilisen ivarzanak, eredményesen termékenyíthetők. Regumate-tal ugyanilyen dózisban lehet kocákat is kezelni, a dózis nem kor- és testtömeg függvényû. Eredményesen alkalmazható a Regumate kezelés az egyszer ellett kocák teljesítményének javítására is, ha azokat néhány nappal korábban leválasztjuk, mint az idősebb kocákat, és ez alatt a néhány nap alatt Regumate-ot adunk nekik az esetleges ivarzás blokkolása érdekében. Így a fiatal, még növekedésben lévő kocák kondícióját kedvezőbben befolyásolhatjuk, és ez a következő ivarzásukra és szaporodási eredményükre kedvező hatású lehet. Kocák esetében nem szükséges a 18 napos kezelés. Annak időtartama bármilyen hosszú lehet, hiszen csak prolongálni akarjuk a szoptatás ivarzást gátló hatását.

    Hogyan kezdjük el a rendszer alkalmazását? Az egy hetes rendszerben ez nem probléma, csak szervezettebben kell megoldani a vemhesítést, és a szükséges ivarzó kocasüldő létszámot nem szabad a véletlenre bízni.

    A három hetes rendszerben három megoldás kínálkozik:

  • Az első heti választást 35 napra, a másodikat 28 napra, a harmadikat 21 napra hajtjuk végre. A választás után mindhárom kocacsoport megközelítőleg azonos időben ivarzik.
  • Az első heti választást 28 napra, a másodikat is 28 napra, a harmadikat 21 napra hajtjuk végre. Ebben az esetben az első csoport kocáit egy hétig Regumate-tal kezeljük.
  • Mindhárom választást 28 napra hajtjuk végre. Ebben az esetben az első csoport kocáit 2 hétig, a másodikét egy hétig kezeljük Regumate-tal.
  • Ha megoldható, a három hetes rendszer a legoptimálisabb. Ebben a rendszerben ugyanis a ciklusosan visszaivarzó kocák problémamentesen újra vemhesíthetők, gond csak a cikluson kívül visszaivarzó kocákkal van. Ezért hangsúlyoztam fentebb a rendszer alapvető feltételeit.

    A három hetes módszer alkalmazása munkaszervezési és ökonómiai előnyöket is biztosít. Ekkor ugyanis hetente csak egy fő munkafolyamat van. Egyik héten vemhesítés, a másikon fiaztatás, a harmadikon választás. Mindhárom munkafolyamat elvégeztethető ugyanazzal a jól képzett és gyakorlott szakember csapattal. Az adott fő munkafolyamat mellé jól beilleszthetők a mellékmunkák is. További előnye a rendszernek, hogy a fiaztatók a takarítás-fertőtlenítés után egy hetet pihennek, ami felér még egy jó fertőtlenítéssel.

    A cikk szerzője: Dr. Szerdahelyi András

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?