Mikroelemet a napraforgónak!

Agro Napló
A napraforgó egyik legfontosabb növényünk, hiszen 500 000 ha körüli az éves vetésterülete. Fontosságát még az is növeli, hogy a biodízel programban is számításba jöhet a napraforgó olaj, még ha nem is olyan mértékben, mint a repceolaj. A következõ években a repceolaj-kereslet növekedésével a napraforgó piaca is stabilizálódni látszik. Természetesen csak akkor gazdaságos a termesztése, ha az átlagtermés 3 t/ha, vagy azt meghaladó. Ez a szám nem irreális, hiszen a ma kapható korszerû fajták potenciális termõképessége ennél jóval magasabb. Egy hektár termelési költsége 140 000–150 000 Ft, tehát mindenképpen arra kell a termesztõnek törekedni, hogy a növénynek lehetõleg mindent megadjon, mert másképpen nem érhetõ el a nyereséges termesztés. Ehhez mindenféleképpen szükség van a növény mikroelem-igényének a kielégítésére. Ennek költsége már elenyészõ összeg a többihez képest.


Mint azt tudjuk, a napraforgó meglehetősen tápanyagigényes növény. Bár gyökérzete mélyebbre hatol mint más szántóföldi növényeké, csak azt a tápanyagot tudja felvenni, ami a talajban rendelkezésére áll.



Hazánk talajai – és elsősorban a kiváló termőképességû mezőségi talajok – a napraforgó számára is nélkülözhetetlen réz és bór mikroelemekben szegények.



A réz nagyon fontos a nitrogénfelvételhez és a fehérjeszintézishez, tehát az olajképzéshez. Az olajtartalom szerinti átvétel mindenféleképpen arra ösztönöz, hogy ellássuk a növényt rézzel. Ugyanakkor a rézzel kellőképpen ellátott növény epidermisze vastagabb, így sokkal jobban ellenáll a kórokozóknak. A réz persze nem csak a fehérjeszintézisben fontos, hanem a légzés szabályozásában is. A réz fokozza a növények szárazságtûrő képességét is. A 3 t/ha, vagy annál magasabb termésszint eléréséhez legalább 250–300 gr rezet kell hektáronként pótolni, mégpedig a növény számára azonnal felvehető, szerves kötésben. A növényvédő szerekből csak töredéknyi mennyiségû réz jut be tápanyagként a növény szervezetébe, mivel azok szervetlen formában tartalmazzák a rezet. A réz pótlására kiválóan alkalmas a Damisol Rézaminkomplex és a Damisol Napraforgó levéltrágya. Ezek a készítmények már az 50–60 cm-es magasságú növényekre is kipermetezhetőek. Mindkét készítmény aminkoplex és citokelátkomplex, vagyis energiahordozó kémiai kötésben tartalmazza a mikroelemeket, melynek segítségével már a kijuttatás után pár órával a növény nedvkeringésébe kerül a kiadott mikroelem.



A másik igen fontos, a növények számára szintén nélkülözhetetlen mikroelem a bór. Ennek szerepe a növény életében igen összetett. A bór felelős a tenyészőcsúcsban az új sejtek képzéséért. Nagymértékû hiányában a tenyészőcsúcs el is halhat. Felelős a virágszervek képzésért és azok megtermékenyüléséért. Ha a bibében nincs kellő mennyiségû bór (80–120 ppm), nem képződik szénhidrát cseppecske, ami a pollen megtapadását, illetve a pollentömlő növekedését segíti. Az előbbieken kívül nagyon fontos szerepe van a bórnak a növényen belüli tápanyagszállításban is. A megképzett tápanyagok a növényen belül cukorborátok formájában szállítódnak. Pontosan ezért is igényel a napraforgó sok káliumot, mert a sok szénhidrát, ami majd átalakul fehérjévé, olajjá, sok káliumot köt le a szállításhoz. A bórral jól ellátott növény jobban tûri a szárazságot, és miután jobb a generatív szervek minősége, kisebb a növekedési erélye. A napraforgó a „csillagbimbós” állapottól igényel sok bórt, hiszen ekkor kezdenek a virágszervek intenzíven képződni, növekedni és ekkortól nő meg jobban a tápanyagfelvétel is. A csillagbimbós állapottól a virágzás kezdetéig kell bórt juttatni a napraforgóra levéltrágyázás formájában. Nagyon fontos, hogy olyan készítményt juttassunk ki, amely nem tartalmaz nátriumot, s szerves kötésben tartalmazza a bórt. A nátrium ugyanis károsan befolyásolja a virágok megtermékenyülését, mert elszappanosítja a bibén lévő szekrétum cseppet, így a pollen nem tud megtapadni!



A foszforral és kálciummal jól ellátott semleges, vagy kissé lúgos kémhatású talajokon, ahol a potenciális termőképesség is jobb az átlagnál, 350–500 g/ha bórt célszerû kijuttatni egy alkalommal. Az egyéb termőterületeken 250–400 g/ha bór is elegendő lehet, mert ezek alacsonyabb potenciális termőképességgel rendelkeznek.



A Damisol Kft. ebben az esetben is olyan korszerû termékekkel áll a felhasználók rendelkezésére, mint a Damisol Bórkoncentrátum, mely 75 g/l bórt és 180 g/l káliumot tartalmaz, vagy a Damisol Bór Extra, mely 150 g/l bórt tartalmaz. Különleges készítmény a Damisol BB Gabona, mely bór- és borostyánkősav tartalmú. Ezt a készítményt elsősorban a nagy termőképességû hibridek hálálják meg a megtermékenyülés fokozódásával, a szárazságtûrő képesség növekedésével. Természetesen ezek a levéltrágyák is szerves kötésben tartalmazzák a tápanyagokat, és keverhetőek a réztartalmú készítményekkel, valamint a növényvédő szerekkel is.



Összegezve, a napraforgó levéltrágyázását ma már be kell építeni a termesztéstechnológiába ha eredményesen akarunk gazdálkodni.



Legalább egy alkalommal, a csillagbimbós állapotban – amikor egyébként is szükséges a növényvédelem – kell réz- és bórtartalmú szerves kötésû levéltrágyával kezelni a növényeket.

A cikk szerzője: Ladányi Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!