Mangalica modern körülmények között

Agro Napló
Az elmúlt év végén egy kedves partnerünktõl olyan kérés érkezett a Pig-Techn Kft. szakembereihez, hogy felhagyva az eddigi pulykanevelést, -hízlalást, a meglévõ épületéhez tervezzünk technológiát mangalica sertések részére.

A telep az átalakítás után legyen alkalmas 500 koca, valamint szaporulatának elhelyezésére, hízlalására. A telep épületei kiváló adottságokkal rendelkeztek, hisz valaha sertéstelepnek épült.

Két fontos kérése volt a megrendelőnek:

  • A fiaztatás és a malacnevelés laguna felületen mûanyag padozatelemeken mûanyag karámelemekkel kialakított kocaboxon történjen, valamint fontos szempont volt, hogy a fiaztató kutricában alkalmazzunk kocakirekesztőt, tehát a koca szabadon legyen.
  • A hízlalás almos épületekben történjen, de itt is legyen trágyakihúzó berendezés, behordó, megfelelően szabályozott szellőzés, párásítás stb.

A feladat nem tûnt bonyolultnak, a több, mint 14 éve a sertéstartási technológiák tervezésében, szerelésében mûködő Pig-Techn Kft. szakembereinek. Egyedül a fiaztató megoldása volt eltérő a hagyományosan hússertést tartó telepeken alkalmazott megoldásokhoz képest, ami egyben nagy kihívás is volt.

Hogyan készítsünk olyan elletőboxot, melyben az egyébként nem a nyugodtságáról híres fajta, jól tûri, plusz az ellés körüli „bonyodalmak”,  (az erős anyai ösztön, a malacok ragaszkodása anyjukhoz stb.) megteremtik a feltételeket a nyugodt elléshez, nincs nyomás, az alkalmazott technológia nem veszélyezteti a malacok biztonságos felnevelését, de egyben kevés emberi erőt igénylően elégíti ki a szoptató koca igényeit is.

A termek elkészülte után, egyeztetve partnerünkkel, több javaslat után mondta: „Ez az amire gondoltam.”

A Pig-Techn Kft. az egyedi megoldásokban mindig erős volt, hála a mohácsi saját gyártóbázisunknak, mely minden egyedi igényt ki tud szolgálni.

A szerelés elkezdődött, és az első terem elkészülte után megrendelőnk boldogan mondta: „Ez az, és nagyon jó.”

Örültünk véleményének, de arra gondoltunk mit szól ehhez az a vemhes mangalica süldő, aki még a szabadban sétál.

Félelmünk az első fialások után elmúlt, a dolog kiválóan mûködik. Az eddig született kb. 500 db malac közül összesen 2 db hullott el.

A mangalica sertések részére készült fiaztató kutricát élőben megtekinthetik a XIII. Alföldi Álattenyésztési Napok kiállításon a Pig-Techn Kft. szabadtéri kiállítási standján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!