Meghívó - A Gabonakutató fajtabemutatói – országszerte

Agro Napló
A 2014. év a Gabonakutató Nonprofit Kft. életében egy jelentős dátum, hiszen ebben az évben ünnepeljük intézményünk alapításának 90. évfordulóját. Az elmúlt 90 év bármelyik évtizedét is vesszük górcső alá, az mindig arról szólt, hogy az intézmény nevétől, feladatától, fenntartójától függetlenül, folyamatosan a magyar mezőgazdaság szolgálatában állt.
A köztudatban a „Szegedi Gabonakutató” ma már egy általánosan ismert fogalom, annak ellenére, hogy neve 1924 óta többször változott. Intézetünk számtalan olyan kutatási és nemesítési eredményt ért el ezen időszak alatt és adott át a magyar, sőt az európai mezőgazdasági termelésnek (fajták, hibridek, alapkutatási eredmények, nemesítési módszerek), de Európán kívülre is, amelyek a gyakorlati mezőgazdasági tevékenységet gazdagították, eredményesebbé tették.

A kutatási eredmények széles körű megismertetése leginkább a köztermesztésbe kerülő fajtákban, hibridekben realizálódik, továbbá a hozzárendelt technológiák bevezetésében is számos kutatási terület eredménye ötvöződik (élettan, fiziológia, ökológia, biotechnológia, genetika, agrotechnika, minőségi, kórtani, speciális alapkutatások). A gyakorlatban ez egy hosszú, több évig tartó munka, melynek eredményei a fajták és hibridek teljesítményében együttesen jelennek meg, hiszen végül a köztermesztési mutatók (terméshozam, minőség, termésbiztonság, piacképesség) döntik el, hogy a kutatás-fejlesztési (K+F) munka sikeres volt-e.

Egy-egy új kutatási eredmény megismertetésének egyik hatásos módja a bemutatók, nyílt napok tartása, ahol az újdonságokkal együtt a korábbi fajtákat és hibrideket a résztvevők együtt láthatják és hasonlíthatják össze. A Gabonakutató Kft. is él a bemutatók adta lehetőségekkel és arra törekszik, hogy a jelenlegi sikeres fajták (GK Csillag, GK Békés, GK Szemes, GK Kalász, GK Judy, GK Impala és a többi GK fajta) mellett a feltörekvő, még újnak számító (GK Körös, GK Berény, GK Futár) fajták üzemi méretű eredményeiről is tájékoztasson. A megjelentek az idén láthatják először a legújabb államilag elismert újdonságainkat is, így a GK Pilis, GK Szilárd fajtáinkat, amelyek az állami kísérleti eredményeiket és speciális tulajdonságaikat reményeink szerint pár éven belül a köztermesztésben is igazolni fogják.

Bemutatóinkat, mint láthatják, az ország különböző régióiban tartjuk, hogy lássuk és tapasztaljuk fajtáink speciális vagy általános adaptálódó képességét, ezzel is megkönnyítve az önök döntését, nevezetesen azt, hogy melyik GK fajtát válasszák és vessék.

Fentieket szem előtt tartva, várjuk személyes megjelenésüket és érdeklődésüket, őszinte véleményüket, hiszen a további sikeres munkánkhoz az Önök tapasztalataira is szükségünk van.

A bemutatóinkon való találkozás reményében,
magam és kollégáim nevében:

Üdvözlettel: Dr. Beke Béla



A cikk szerzője: Dr. Beke Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

A 2022. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a téli fagykár bejelentése 2022. április 15-ig, a tavaszi fagykár bejelentése május 31-ig, aszály esetén tá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!